1- Her kıyasta, büyük, küçük ve orta diye üç terim bulunmalıdır. 2- Ota terim sonuçta bulunmamalıdır. 3- Orta terim iki öncülde de tikel olarak alınamaz. 4- Sonuç öncüllerin zayıfına bağlıdır, yani öncüllerden birisi olumsuzsa, sonuç olumsuz, birisi tikelse sonuç tikel olur.
Kıyas (Arap: قياس), analoji, bir İslâm hukuku terimi, fıkhın dördüncü kaynağı. Kıyas, hükmü hakkında nass (ayet ve/veya sünnet) bulunmayan bir meseleyi, aralarındaki ortak sebep-sonuç bağından dolayı hükmü ayet veya hadisler ile çözülmüş bir konuya benzeterek çözmektir.
Kıyasın sonucu, öncüllerde anlam bakımından bulunup şeklen bulunmuyorsa buna kesin kıyas denir. Kesin kıyaslar; yüklemli kesin kıyas ve koşullu kesin kıyas olmak üzere ikiye ayrılır.
Kıyasta mantıksal zorunluluk ve olasılık nedeniyle birtakım kıyas kuralları geliştirilmiştir. Öncül önermelerden en az biri tümel ve en az biri olumlu olmalıdır. Öncüllerden birisi olumsuz ise sonuç da olumsuz olur. Sonuçta bulunan terimlerin kaplamı, öncüllerde bulunan terimlerin kaplamını aşmamalıdır.
Kesin kıyaslar, öncülleri olan önermelerin yüklemli önerme veya şartlı önerme olmasına göre “yüklemli kesin kıyaslar” ve “şartlı kesin kıyaslar” diye ikiye ayrılır.
İlgili 15 soru bulundu
olayın hükmünü, aralarındaki ortak illet sebebiyle, hakkında nass bulunmayan bir olaya uygulamak" şeklinde tanımlanmaktadır." Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi fıkıhtaki kıyasın dört rüknü bulunmaktadır: Asl, fer', illet ve hüküm.
Şarabın haram olması, Kuran-ı Kerim'de de açık ve net bir şekilde belirtilmektedir. Bazı din bilginlerine göre şarap helal değilse bira da helal değil görüşü mevcuttur. Bu iki alkollü içecek arasındaki sebep sonuç ilişkisi kıyas olayına örnek olarak gösterilmektedir.
Kıyas türleri başlığı altında kıyasın bitişmeli ve seçmeli diye ikiye ayrıldığı belirtilmiş, bitişmeli kıyasın da kendi içinde yüklemli ve şartlı olarak ayrıldığı söylenmişti. Yüklemli bitişmeli kıyasta orta terimin yerinin değişmesiyle dört şekil karşımıza çıkmaktadır. Bu ünitenin ana konusu bu şekiller olacaktır.
Tümevarım yolu ile elde edilen ölçüler kıyas olarak isimlendirilmektedir. Mantıkta doğruluğu onaylanmış olan iki önerme içerisinden üçüncü önerme oluşturmak için akıl yürütme şekli olarak da ifade edilebilmektedir. Kıyas, insanların akıllarının çalışma şeklinin en basit formalarından bir tanesidir.
Geçerli bir kategorik kıyas üç önermeden meydana gelir; biri ispatlanan so- nuç, diğer ikisi de öncül denilen ve sonucu ispatlayan önermelerdir. Yine her kıyasta üç terim vardır; sonucun öznesi, yüklemi ve her iki öncülde de bulunması zorunlu olan orta terim.
Küçük Terim (K.T): Kaplamı en az olan terimdir, veya sonuçta konu olarak bulunan terimdir.
Burada “haramlık” hüküm, “şarap içme” konusu asıl, “sarhoş edici olma” vasfı ise illettir. Bu illetteki ortaklık sebebiyle sözgelimi bira içmek şarap içmeye kıyas edildiğinde bira içmenin de haram olduğu sonucuna ulaşılır.
Eksik önermeli kıyas (entimem)
Öncül önermelerden biri gizlenerek yapılan basit kıyaslara eksik önermeli kıyas denir. Bütün düşünenler vardır.
Kıyasın Elemanları
Her kıyas, üç kavramdan meydana gelmektedir. Bu kavramlar, sözle ifade edildikleri zaman terim adını almaktadırlar. Bu terimlerden biri, tez olarak ortaya atılıp ispatlanacak olan hükmün konusu, diğeri ise yüklemi olmaktadır.
Kıyas ve Kıyas Yasağı Kavramı
Kanun koyucunun açık bir şekilde suç olarak düzenlemediği bir davranışın, mevcut suçlara benzetilerek, davranışın cezalandırılması anlamına gelen kıyas, kanunilik ilkesinin sağladığı güvence fonksiyonu nedeniyle, ceza hukukunda yasaktır.
Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Bitişik Şartlı Kıyaslar: Bir öncülü bitişik şartlı, diğer öncülü ise yüklemli önermeden oluşan kıyaslardır.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
O meselenin illetinin insanın çabasıyla tespiti gibi bir şey caiz değildir, insanın böyle bir yetkisi yoktur İbn Hazm'a göre. Dolayısıyla kıyas da ta'lil de batıldır. İnsan böyle bir nassın illetini ortaya koyamaz.
Kesin ve seçmeli olmak üzere ikiye ayrılır. Kesin kıyasta öncüllerde gizli olarak bulunan sonuç kesin olarak çıkarılır. Kıyasın sonucu, öncüllerde anlam bakımından bulunup şeklen bulunmuyorsa buna kesin kıyas denir. Yüklemli ve koşullu kesin kıyas olmak üzere ikiye ayrılır.
denk sayma, bir tutma. 2. karşılaştırma, oranlama.
Basit kıyaslar; sonucun öncüllerde anlam bakımından bulunup da şeklen bulunmamasına göre kesin kıyas, sonucun aynı yahut karşıt hali (nakizi) öncüllerde hem anlam bakımından hem de şekil bakımından bulunmasına göre de seçmeli kıyas15 diye ikiye ayrılır.
Kıyası ancak müctehid âlim yapar. Müctehid âlim de, nassa dayanır. Nassız kıyas olmaz.
kıyas-ı istisnai / kıyas-ı istisnaî / kıyas-ı istisnâî
Bir hükmün neticesinin aynı veya nakzı, mukaddemelerinden birinde bilfiil zikredilirse, ona kıyâs-ı istisnâi denilir. Başka bir tâbirle: Neticesi veya zıddı bizzat kendisinde zikredilen kıyas.
Evlâ kıyas; fer'deki illetin asıldaki illetten daha güçlü olduğu kıyas türü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri