Bitkisel sütler, hayvansal sütlere alerjisi olan ve vegan/vejetaryen bireyler için tercih sebebi olabilir. Besin değerleri açısından; bitkisel sütlerin protein, kalsiyum ve B vitamini oranları hayvansal olanlara göre daha düşüktür, kalorisi düşüktür, doymamış yağ oranı fazladır, laktoz içermez, sindirimi daha kolaydır.
Aynı şekilde hayvansal sütlerin laktoz içerirken vegan sütlerin laktoz içermemesi; hayvansal sütlerin alerji, reflü ve kronik hastalıklara neden olması vegan sütlerin tercih edilmesini sağlıyor. Protein ve kalsiyum açısından da yüksek besin değerine sahip vegan sütlerin kendilerine özgü farklı faydaları bulunmakta.
Bitkisel sütler diyet lifi içerirler. Diyet lifi kişiye özel planlanmış kolesterolü düşük bir diyetin kolesterolü düşürücü etkilerini destekler, kabızlığı önler, sağlıklı bağırsak mikrobiyotası bileşimine destek olur, yeterli sıvı alımıyla birlikte uzun süre tokluğun sağlanmasına yardımcı besin öğelerinden biridir.
Bitkisel süt, bir süt ikamesi'dir. Bünyesinde hayvansal protein barındırmayan, tamamen bitkisel kaynaklı sütlerdir. Bitki sütleri, hayvan sütünün bitki bazlı alternatifleri olarak tüketilen vegan içeceklerdir ve genellikle kremsi bir ağız hissi sağlar.
SOYA SÜTÜ Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir.
İlgili 38 soru bulundu
Bitkisel süt bir diğer ismiyle vegan süt son zamanda, hayvansal besinler ile beslenmeyen kişilerin tercih ettiği besinler arasındadır. Badem, soya gibi ürünlerden elde edilir ancak sütün, besin ve temel bileşenlerinin doğru bir şekilde anlaşılması gerekmektedir.
SÜT, SÜT ÜRÜNÜ ve GLUTEN içermez. LAKTOZ İÇERMEZ.
Bitkisel sütün bir çok çeşidi bulunur; en çok tercih edilenler fındık sütü, badem sütü, soya sütü, hindistan cevizi sütü ve yulaf sütüdür. Bitkisel süt, genellikle kuruyemişlerden elde edilir. Son zamanlarda marketlerde bulmak oldukça kolay, aynı zamanda evde de kendiniz kolayca hazırlayabilirsiniz.
Bitkisel süt önerilerimize göz atın:
Soya sütü, bitkisel süt çeşitleri arasında en popüler seçenektir. Tadı hafiftir ve kolayca ısıtılabilir. Sıcak içecekler için de uygundur. İnek sütünün yerine kullanabilirsiniz.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Bitkisel sütler, genellikle hayvansal sütlerden daha az gaz yaparlar. Bunun nedeni, bitkisel sütlerin laktoz içermemesidir. Laktoz intoleransı olan insanlar, laktozu sindiremedikleri için gaz ve şişkinliğe neden olan bağırsak bakterileri tarafından fermente edilebilirler.
Hayvansal sütlerde doğal olarak bulunan laktoz adı verilen enzimi herkes kolaylıkla sindiremiyor. Badem doğal olarak laktozsuz ve bu nedenle de laktoz intoleransı olanların kullanabileceği bir süt alternatifi.
Bitkisel sütler ise (badem sütü, fındık sütü, pirinç sütü… vb.) süt şekeri olan laktozu içermemektedir.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Maltoz ve sakkaroz bitki hücrelerinde, laktoz hayvan hücresinde üretilir.
Bitkisel sütlerin içerinde inek sütünde bulunan alerjen laktoz ve kazein bulunmamaktadır.
Bitkisel süt açıldıktan sonra ne kadar kullanılır? Sütün ağzı açıldıktan sonra kalan ömrü 3-4 gündür. Bu yüzden sütü açtıktan sonra en fazla 4 gün içinde tüketmek gerekir. Çiğ süt ise, ne soğuk ne de sıcak bir ortamda bırakılmamalıdır.
Yulafı ve suyu cam bir şişeye veya kavanoza ekleyin. Üzerinde beyaz bir sıvı oluşana kadar karıştırın ve bir saat bekletin. Ardından mutfak robotunda pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekip süzgeç yardımıyla süzün. Süzüldükten sonra ortaya çıkan sıvı, yani yulaf sütünüz hazır.
Sütü badem sütüyle değiştirin: İnek sütü yerine badem sütü, soya sütü veya hindistancevizi sütü gibi farklı süt kaynaklarını deneyin. Bu ürünler zengin birer besin deposudur ve ek olarak çok lezzetlidir. ◊ Vegan peynire bir şans verin: Vegan peynir badem, kaju veya tapyoka gibi besinlerden üretilir.
Bitkisel sütler, makro (karbonhidrat, protein, yağ) ve mikro (vitamin ve mineraller) bileşimler açısından çok çeşitlilik gösterir ancak üzerinde durulması gereken en önemli mikroelement kalsiyumdur.
**Badem sütü soya sütüne oranla daha az kalori içermesine rağmen protein değeri daha fakirdir.** 65 yaş ve üzerinde azalan kemik yoğunluğu nedeni ile artan kalsiyum ihtiyacını dengelemek açısından ve yavaşlayan metabolizmaları nedeni ile daha düşük kalori içermesi nedeni ile tercih edilebilir.
Neden Badem Sütü? İnek sütüyle ilgili tüm problemlerin kaynağı olan laktozu içermemektedir. Kalorisi inek sütüne kıyasla çok daha düşük olan badem sütünün protein miktarı da daha azdır. İçeriğindeki folat, yağ asitleri ile seratonin seviyesini artırarak depresyon ve kaygıyı azaltmaya yardımcıdır.
İnek sütü alerjisine sahip birçok çocuğun keçi sütünü tolere edebildiği bildirilmiştir[2, 4]. Keçi sütünün laktoz içeriği, inek sütünden yaklaşık %0.2-0.5 daha azdır; mineral içeriği, anne sütünden oldukça fazladır.
Tüketime hazır olarak piyasaya arz edilen pastörize ve uzun ömürlü sütler, herhangi bir ısıl işlem uygulanmaksızın tüketilebilir. Laktoz intolerans nedir? Laktoz intoleransı, süt şekeri laktozun yeterli sindirilememesinden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri