Silah namlusunda bulunan ve merminin kendi ekseni etrafında dönmesini sağlayan yiv ve setlerin mermi çekirdeğinde bıraktığı iz mikroskop aracılığıyla inceleniyor ve çekirdeğin hangi silahtan atıldığı saptanmaya çalışılıyor.
Mermi çekirdeği önce kovanı sonra namluyu terk eder ve üze-rinde namludan kaynaklanan izler (yiv-set izleri) kalır.
Hedef balistiği, mermi çekirdeği, şarapnel ve av tüfeği saçmalarının katı-akışkan zeminler üzerinde meydana getirdikleri tahribatlara ve deformasyonlarına etki eden faktörleri, hedef ve mermi çekirdeği açısından inceleyen bilim dalıdır.
Konu ile ilgili çalışmalar gökyüzüne doğru ateşlenen merminin uzaya ulaştığı ve orada kaldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını kanıtlamıştır. Havaya ateşlenen mermi, tırmanışını bitirdikten sonra (yerçekimi kuvveti nedeniyle) yere dönme sürecine geçer ve saniyede yaklaşık 90-180 metre hızla hareket eder.
Sevk barutunun rutubet ve nemden dolayı bozulması veya az olması nedeniyle, barut gazı basıncının mermi çekirdeğini namlu boyunca itememesidir. Dikkat edilmezse namluda kalan mermi çekirdeği silahta hasara sebep olur. Atış kesilir, silah boşaltılır, mermi çekirdeği namludan çıkartılarak atışa devam edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Ateşli silahlar kapsamında olan kurusıkı silahı gerçek silahtan ayıran temel özelliği namlusudur. Gerçek silahlar da namlu açık olsa da kurusıkı tabancalarda namlu kapalıdır. Kurusıkı silah ile gerçek silah arasındaki farklardan bir tanesi de mermiler konusunda ortaya çıkar.
Uzar, “Ülkemizde genel olarak kullanılan 9 mm bir mermi, namlu çıkış hızıyla 90 derecelik bir atışla 1250 metreye ulaşır. Benzer olarak 75 derecelik atışlarda 1200 metre, 60 derecede ise 1000 metre yükseklik kazanır” dedi.
Yorgun merminin düşme süresini kurşun tipinden ateşlenme hızına ve silah tipine kadar çoğu şey etkiler. Genel olarak aşağıya düşme süresi 10-15 saniye arasındadır.
3-) Mermilerin duvardan geçmesi için sadece silahın delici gücüne mi bakılıyor? C-) Hayır, silahınızın delme gücüne, duvarın/objelerin kalınlığına, duvar ve objenin delinme direncine bakılıyor. 4-) Duvar veya Objenin delinme direnci merminin delme gücünden fazlaysa ne olacak? C-) Merminiz duvardan geçemeyecek.
Namludan çıkan merminin maksimum 1500 metreye kadar yükselebilme kapasitesinde olması dolayısıyla hız kaybetmekte ve yer yüzüne düşmektedir. Bir merminin ortalama hızı saatte 160 kilometre hıza ulaştığı için yer yüzüne düşüş hızı da bu nedenle ölümcül olabilmektedir.
Yivli namluları birbirinden ayıran bir başka özellik ise merminin kendi ekseni civarında dönene kadar kat ettiği mesafe olan Hatve'dir. Bu mesafeye Hatve denir. Mermi yivli namludan çıktığında namlunun yivlerinin şeklini almış olur.
Yorgun mermi, tabanca ya da tüfek gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir.
Çünkü gerçek şahsa satış da şahıs, İl Emniyet Müdürlüklerinin vermiş olduğu şifreyle mermisini alacakken, diğer satış türlerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Ayrıca ilgili mensup kurumlara bağlı olanlara istihkakı doğrultusunda doğrudan(şifresiz) mermi satışı yapabilecektir.
Dr. Osman Celbiş ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un imzasını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, vücutta bırakılan mermi çekirdekleri, böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor, beynin fonksiyonlarını yitirmesine neden olabiliyor.
Ancak, silah ele geçirilemediği takdirde, olay yerinde bulunan “boş kovan” ve “mermi çekirdeği” ile de silahın özellikleri tespit edilerek faile 6136 sayılı yasaya muhalefet suçu nedeniyle ceza verilebilir.
Parmak izi arşivinin temel amacı kimlik tespitidir. Kimlik tespiti; kimliksiz cesetlerin araştırılması, afet kriminal incelemesi, sahte kimlik kullanan şahısların gerçek kimliklerinin tespiti, suç soruşturmalarında elde edilen parmak izlerinden kimlik tespiti işlemlerini içermektedir.
Serbest düşme esnasında mermi sürekli hızlanır. Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir.
Dış balistik;Bir mermi, hava direncini yenmek ve dengeli (stabil) uçuş yapmak için uçuş müddeti boyunca hedef noktasına doğru ilk çıkış pozisyonunda gitmek zorundadır. Eğer mermi pozisyonunu değiştirirse, hatta takla atarsa, bu uçuşun planlandığı gibi sonuçlanmamasına ve menziline düşmemesine sebep olur.
Konu hakkında, dedektif Savaş Kurtbaba, CNN Türk ekranlarında şu açıklamaları yaptı: “Silahın namlusundan mermi çekirdeği çıktıktan sonra doğrusal bir kritik hızla yukarıya doğru ve atış açısına bağlı olarak 600 metre ile 1200 metre arasında bir yükselme yaşar.
Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir. Bu nedenle yorgun mermi ölümcül olabilir.
Normalde konvansiyonel silahlarda mermi çıkış hızı, merminin kalibresine, silahın namlu çapına ve içindeki yiv setlerine bağlı olarak saniyede 330 metre ile bin 800 metre arasında değişiyor.
(2) Ağırlığı (Boş) : 969 gr. (3) Uzunluğu : 217 mm. (4) Tesirli Menzil : 80 – 100 m. (5) Azami Menzil : 300 m.
Mevcut atış sistemleriyle top mermileri ses hızının ancak 2.5 katı hızla hedefe ulaşabiliyor.
(4) Tesirli Menzil : 80 – 100 m.
Yine yerli üretim olan 9 milim Turaç Sterling (Para) mermi fiyatı 2,22 TL olurken, en ucuz tabanca mermisi ise 2 TL'lik fiyatıyla 9 milim Turaç Sterling (Luger). 9,65 milim MKE damgalı S.W. normal tabanca mermisi ise tanesi 2,52 TL'den satılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri