Dolayısıyla bu konu, havayolu şirketine, mevsime ve uçak tipine göre değişen bir şey. Ortalama olarak Türkiye'de bir pilot ayda 80 ila 85 saat uçar.
Düzensiz Çalışma Saatleri: Pilotların çalışma saatleri düzenli değildir ve uçuş planlaması, uçuş süresi ve rotalarına göre değişir. Bu nedenle, pilotlar gece vardiyalarında, hafta sonlarında veya tatil günlerinde de çalışabilirler.
Özellikle pilotluk mesleğini ticari uçuşlarda kariyer olarak sürdüren pilotların, yılın 365 günü ve günün 24 saati uçuşlar gerçekleşebileceğinden dolayı çok düzenli bir mesai uygulaması bulunmamaktadır. Bununla birlikte Pilotların Görev Süreleri; günlük, haftalık, aylık, üç aylık ve yıllık olarak sınırlandırılmıştır.
PPL HUSUSİ PİLOT LİSANSI KURSU:
- En az lise ve dengi okul mezunu olmak, - SHGM' ce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli sağlık sertifikasına sahip olmak. PPL kursu, 3-6 ay arasında bir eğitimi kapsamaktadır. 45 saat + 05 (gece isteğe bağlı) 50 saat uçuş eğitimi verilir.
Pilot maaşı ne kadar? Türkiye'de ortalama bir pilot maaşı 63.000 TL civarında. En düşük pilot maaşı 50 bin TL, en yüksek pilot maaşı ise ortalama 94.000 TL gibi rakamlara ulaşıyor. Türk Hava Yolları'nda uzun süre pilot olarak görev yapan kaptan pilotların maaşları ek ödemelerle birlikte 200.000 TL'ye ulaşabiliyor.
İlgili 45 soru bulundu
13) Uçuş görev süresi hiçbir şekilde haftalık 56 saati, bir ay içinde 210 saati, üç ay içinde 500 saati, bir takvim yılı içinde ise 1800 saati geçemez (Tablo–1).
2.Fiziki Koşullar: Boy uzunluğunun en az 165 cm. en çok 190 cm. olması, vücut kitle indeksinin (VKİ) en fazla 30 olması (VKİ=Vücut Ağırlığı (kg) / Boy uzunluğunun karesi (m2)); dilinde kekemelik, pelteklik ve tutukluk bulunmaması gerekir.
Pilot olmak için gerekli eğitim süresi, lisans türüne ve eğitim seçeneklerine bağlı olarak değişir. Genellikle, pilot eğitimi 2-4 yıl arasında sürer. Ancak, bazı ülkelerde, pilot eğitimi daha kısa sürebilir veya daha uzun sürebilir.
Erkek adaylarda 165 cm boyunda olan alt sınır 52 kg üst sınır 72, 175 cm boyunda olan alt sınır 58 kg, üst sınır ise 80 kg olması gerekmektedir. 180 cm boyunda olan alt sınır 62 kg, üst sınır 84 kg olması, 190 cm olanlarda ise alt sınır 69 kg, üst sınırın 94 kg olması gerekmektedir.
İş yasası olmayan sektörün bir de işsiz pilot mevzusunu var. Türkiye Havayolları Pilotlar Derneği'nin (TALPA) verilerine göre yaklaşık 780 Türk pilotu işsiz. Ancak bunların sadece 100 kadarı Onur Air ve Atlajet'in faaliyetlerini durdurmuş olması sebebiyle işsiz kalan tecrübeli isimlerden oluşuyor.
Pilotlar, genellikle havayolu şirketleri, özel jet sahipleri ve hava kargo şirketleri gibi kurumlarda çalışırlar. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir pilot maaşı 80.000 TL ile 150.000 TL arasında değişebilir.
Uzun menzilli seferlerde uçuş görevlilerinin dinlenmesi amacıyla uçaklarda gizli odalar bulunuyor. Uçak tipine göre dinlenme odalarının yeri değişiyor. Genellikle pilot dinlenme odaları kokpitin hemen arkasında bulunuyor.
Hava taşıma işlerinde çalışan pilot ve havacılık uçuş personelleri Borçlar Kanunu'na göre yıllık ücretli izinlerini kullanır. Kanuna göre; işveren, en az 1 yıl çalışmış olan işçilere yılda en az 2 hafta ve 18 yaşından küçük işçiler ile 50 yaşından büyük işçilere de en az 3 hafta ücretli yıllık izin vermekle yükümlü.
3) Düzensiz çalışma programı: Pilotlar genellikle sağlıklı bir iş-yaşam dengesinin korunmasını zorlaştırabilecek düzensiz bir iş programına sahiptir. Sabah çok erken saatlerde, gece geç saatlerde, hafta sonları ve çoğumuzun tatil yaptığı hafta sonu ve özel günlerde çalışırlar.
Dünyadaki bazı pilot örgütleri, üst düzey uçuş saatine sahip tecrübeli pilotların daha hizmette bulunabilmesi için havayollarına ciddi baskı yapıyor. Buna gerekçe olarak resmi emeklilik gelirinin, çalışan pilot maaşına göre epey az olması önde geliyor.
Öncelikle sınavlarda birçok zorlu İngilizce testten geçmeniz gerekecek. Pilot olmaya karar verdiğiniz ve eğitim almaya başladığınız anda İngilizce seviyenizin gayet iyi olması şart. Eğitim esnasında dil öğrenmek gibi bir alternatif maalesef bu meslek için geçerli değil.
En az lise veya denge mezunu olunması ile beraber 4 yıllık lisans üzerinden pilot olmak mümkün.
Hususi pilot olma yaşı 18, Ticari pilot olma yaşı 21 dir. 60 yaş üzeri havayollarında 3 pilot uçmak gerekir. Maksimum 65 yaşına kadar uçabilirsiniz.
a) En az 18 yaşında olmak. b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.
Pilot Olmak İçin Boy/Kilo Sınırı Var MI? Hem kadınlarda hem de erkeklerde pilot olabilmek için belirlenmiş bir boy ve kilo sınırı bulunmaktadır. Pilot olmak isteyen erkek ve kadın adayların boylarının en az 1.57 en fazla ise 1.95 olması gerekmekte; beden kitle indekslerinin ise 20 ila 30 arasında olması istenmektedir.
Peki arama motorlarından en çok soruların “F16 pilot maaşı ne kadar?” sorusuna cevap arayalım. 2020 yılında F-16 pilotları 20 bin TL ile 30 bin TL arasında bir maaş alıyor. 2023 yılında bu rakamın 40 ile 60 bin TL arasında olması bekleniyor.
Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi'nde ücretli pilot yetiştirme programında ücret netleşti. THY için yetiştirilen pilotlar dışında ücretli pilot adayı da almaya başlayacak olan THY Akademi'den pilot eğitimi almak isteyenler 85 bin euro'yu (yaklaşık 850 bin TL) gözden çıkaracak.
Pilotlar, gerek yerli gerekse de yabancı havayolları başta olmak üzere birçok genel havacılık sektöründe çalışma imkanı bulabilirler. Ayrıca havacılık eğitimi sektöründe de istihdamları söz konusudur. Pilotlar talep durumunda orduda da belirli yeterlilikler sağlandığı takdirde görev alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri