Uçan hamam böceği türleri Parlak yeşil renkli Küba hamam böceği de hızlı bir şekilde uçabilmektedir. Türkiye'de en çok görülen hamam böceği türleri arasında yer alan Amerikan hamam böceği de uçabilen hamam böceği türleri arasında bulunmaktadır.
Olgunlaşmamış (larva) aşamada, Amerikan hamamböceği kanatsızdır, uçuş yeteneğine sahip değildir. Yetişkinlerin hamam böceği kanatlara sahiptir ve kısa mesafeler için uçabilirler. Ağaç gibi yüksek bir yerden başlarlarsa, belirli bir mesafe için havada süzülebilirler.
Hamam Böceği'nin ömrü ortalama 1 yıl olmakla birlikte bazı türleri kanatları olmasına rağmen uçamazlar.Bazı türleri ise kısa mesafelerde kanatlarını kullanabilirler. Hepçil olan hamam böcekleri başları vücutlarından ayrılmadığı sürece kolay kolay açlıktan ölmezler.Başları olmadan da 1 hafta kadar hayatta kalabilirler.
Hem dişi hem de erkek Amerikan hamam böceği uçabilir. Hamam böcekleri büyüdükçe kanatları gelişir. Amerikan hamam böcekleri normalde açık havada yaşarlar. Sıcak ve nemli olan çiçek tarhları ve malçların altı gibi alanları tercih ederler.
Gerçekte, hamam böcekleri aslında uçmazlar – kontrolsüz bir şekilde süzülürler! Korktuklarında genelde kanatlarını açarlar ve oradan kaçmak için uçmaya çalışırlar. Size saldırmak amacıyla kasten uçtuklarını düşünebilirsiniz, ancak gerçek şu ki; diklemesine uçarlar ve bu uçuşu da kontrol edemezler.
İlgili 17 soru bulundu
Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Bir sprey şişesinin içerisine 10 damla uçucu yağ ile su koyun ve hamam böceklerinin çıktığı yerlere düzenli aralıklarla sıkın. Bu onlar için caydırıcı bir yöntem olacaktır.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Hamam böceği insana yaklaşmaz. Evinde hamam böceği görenler gece yatağıma gelir mi, insanı ısırır mı diye korkabilirler. Fakat hamam böcekleri insanlardan kaçarlar.
Bu canlılar yoğun olarak, mutfak, banyo ve tuvalet borularında, diğer su borularında, evdeki su giderlerinde, havalandırmalarda, çamaşır ve bulaşık makinesi giderlerinde, lavabo giderlerinde yuva yapar.
Uçan bir hamam böceği görürseniz şaşırmayın; hamam böcekleri hem uçar hem de kaçar!
Hamam böceği, nemli ve sıcak ortamlarda yaşamayı seven haşere olması nedeni ile ev ve işyerlerinde en çok görülen böcek türüdür. Yiyeceğin bol olduğu ev, fırın, mutfak, pastane, çöplük ve lokanta gibi alanlarda çok sık görülen bu haşereler, hamam böceği ilaçlama yapılmadığı sürece hızlı şekilde üremeye devam eder.
Giderden gelen hamam böceği yok etmek için sabunlu su kullanabilirsiniz. Sıvı sabun ya da deterjanı su ile karıştırıp direkt hamam böceğinin üstüne dökebilirsiniz.
Dış kapı altına kapı altı süngeri %100 çözüm olmasada hamam böceklerinin kolayca içeri girmesini zorlaştırabilir ama yinede girebilirler.Pencerelerde sineklik bulunmaması yine hamam (kalorifer) böceklerinin içeri girişlerini kolaylaştırır.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Oryantal Hamamböceği – Daha soğuk ve nemli koşullarla başa çıkabilir, bodrum veya kanalizasyon borularında rahatlıkla ilerleyebilir. Eğer şartlar uygun olursa çöplükler gibi açık alanlarda da yaşayabilirler. Alman hamamböcekleri kadar çevik olmasalar da, tğla duvarlar gibi pütürlü yüzeylere tırmanabilirler.
Hamam böceği gün boyunca yuvalarında saklanır ve özellikle ortam karanlık olduğunda geceleri aktif hale gelir. Çok yoğun bir istila varsa gündüz de görülür.
Sabunlu su:
Hamam böceklerinden kurtulmak için, sabunlu su oldukça etkilidir. Bir sprey şişesine sıvı sabun veya duş jeli dökün. İçerisine su ekleyerek seyreltin. Hazırladığınız karışımı doğrudan hamam böceğinin üzerine sıkın.
Havaların ısınmasıyla birlikte gün yüzüne çıkarlar. Yer altı da havanın sıcaklığıyla birlikte ısınarak, böceklerin gün yüzüne çıkmasına neden olur. Bu sebepten dolayı hamam böceklerini yaz aylarında görmek daha mümkündür. Hamam böcekleri caddelerde, evlerde veya iş yerlerinde görülebilir.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır. Özel haşere tuzakları kullanılabilir. Kurtulması zor olan ve oldukça sorunlu olabilen hamam böcekleri, insanlarda doğal olarak endişeye yola açan haşerelerdir.
Hamam böceklerinin en sevdiği alanlar ahşap mobilyalardır. Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır.
Karafatmalar Geceleri Aktif Olan Haşerelerdir
Genellikle hamam böcekleri ile karıştırılan karafatmalar isimlerinden anlaşılacağı gibi siyahken, hamam böcekleri kahverengi ve karafatmalara göre daha toparlak yapıdadır.
Daha çok tropik bölgelerde yaşarlar. Bu hamam böcekleri ışığı sevmez ve hemen kaçarlar.
Örneğin oryantal hamam böcekleri çöpten ve çürümüş yiyeceklerden beslendikleri için bacakları ve vücutlarıyla buralardan aldıkları mikropları temiz bir yüzeye de taşırlar. Amerikan hamam böcekleri ishal, dizanteri, cüzzam, veba gibi bulaşıcı hastalıkları bulaştırır. Alerjilere ve astıma dahi yol açabilirler.
Böcekler ve Çekirgeler
Hamam böcekleri kedileri etkileyebilecek parazitler taşıyabilmektedir. Bu nedenle kedilerin parazit aşılarının asla atlanmaması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri