Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkan Yardımcısı Nazım Yavuz, Türkiye'yi etkisi altına alan lodosta çok sayıda çatının uçmasına ilişkin "Eğer çatılar standartlara uygun şekilde yapılmış olsa saatte hızı 100-120 kilometre olan bu tür fırtınalarda normalde uçmaz" dedi.
Sorumuzun Cevabımız : → Rüzgar da belli bir kuvvete sahip olduğundan dolayı bir anlık güç yani kuvvet ile çatılar uçar. Çünkü hem rüzgar bir kuvvete sahipti hem de çatılar rüzgara göre çok daha hafiftir. Bu durum rüzgarlar için engel değildir.
Yanlış inşa edilen, hesapsızca yüklenen hatalı ve eski çatılar ciddi can ve mal kayıplarına davetiye çıkarmaktadır. Çatılar uçak kanadına benzemektedir. Türkiye'de yanlış ve eksik uygulamalar nedeniyle alttan giren rüzgarlarçatıların havalanmasına sebep olmaktadır.
Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.
Avukat Elvan Kılıç, mücbir sebebin bir doğa olayı olduğunu ancak her doğa olayının da bir mücbir sebep olmadığını ifade ederek, "Örneğin, fırtınada yapıların zarar verdiği kişilerin durumu mücbir sebep kapsamına girmez.
İlgili 24 soru bulundu
Evinizin konut paket poliçesi varsa, fırtınadan meydana gelen hasarı sigorta karşılar. Yaşadığınız binanın fırtınadan kaynaklı çatısı uçmuşsa ve sizin konut sigortanız var, diğer konutların sigortası yoksa çatı hasarını binadaki hisseniz oranında sigortanız öder.
Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir. Çoğu zaman fırtınaya şimşek, yıldırım ve gök gürültüsü de eşlik eder.
Ancak, çatınızın gerçekten öne çıkmasını istiyorsanız, shingle çatı, ahşap çatı , membran çatıyı düşünmelisiniz. En iyi çatı kaplama malzemesi türünün hepsi iyi görünüyor.
Çatıdan su sızması; çatı kaplamasından, yağmur oluklarından veya tesisat sisteminden kaynaklanmaktadır. Çatı kaplamasında kullanılan kalitesiz malzemeler suyu geçirir ve bu durum genellikle yağmurlu havalarda meydana gelir. Bu durum için çatı yalıtımı yapılmalıdır.
Pek çok bölgelerde çatısız ve yarım bırakılmış binalarda vatandaşların oturduğu görülürken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu tür yapıların iskana açılmasını önleyecek. Bakanlık, yapılarda oturulması için yapı kullanma ya da kısmı kullanma izni alınmasını mecburi kılacak.
ait olduğu bina cephe boyunun 1/2'ni geçemez. cephe hattı boyunca en fazla ait olduğu bina cephe boyunun 1/2 'ni ve tabliye alanının % 25'sini geçmeyen parapet duvarı ucuna kadar üstü açık teras çatı yapılabilir. Terasa çıkış yüksekliği net 2.10 m olacaktır. Terasların en dar kenarı minimum 1.50 m olmalıdır.
Örneğin seramik ve beton kiremitler için ortalama eğim %30 iken, fiber çimento çatılar ve metal kiremitler %9 ila %10 arasında eğimlidir.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Her zaman tesisattan ya da giderden kaynaklanmayan durumlarda olabilmekte kaçak ve boşluklardan da tavan akması yaşanabilmektedir. Tavan akması sorunu yaşayan bireyler ilk önce tavanın aktığı noktayı belirlemeli ve ondan sonra bir ustaya başvurarak tadilat yapılması gerektiğini iletmektedirler.
Poliüretan sıvı membran, özellikle öngörülemeyen hava koşullarında düz çatınızı su geçirmez hale getirir. Çatı ustaları bunu bir mala, rulo veya sprey kullanarak ince bir kaplama veya astar ve üst kaplama ile bir çatıya uygular.
Zift su yalıtımı nerelerde kullanılabilir? Zift su yalıtımı çatılar, teraslar, banyo ve tuvalet gibi ıslak alanlarda etkili bir şekilde kullanılabilir.
Bir çatının ömrü, kullanılan malzemenin türüne, iklime, çevreye sağladığı uyuma ve diğer faktörlere bağlıdır. Ortalama bir çatı her nerede olursa olsun 15 ila 30 yıllık bir ömre sahipken ortalama bir binanın ömrü 50 ila 100 yıldır.
Kiremit, membran, yalıtım örtüsü, vadi deresi ya da levhalar ile kaplama yapabilirsiniz. Özellikle levhalar, kiremitler ve kumlu membranlar çatı kaplama malzemelerinin en başında gelmektedirler.
Çatıların, civarındaki cadde ve sokakların karakterine göre yapılacak binanın durum ve ihtiyacına uygun olması şarttır. 7.02.1. Çatı Eğimi: Çatı yüzeylerinin meyili %45'i geçemez.
Meteoroloji uzmanları, hızı saatte 100 km'yi geçen rüzgarlara fırtına derler. Fakat halk arasında fırtına denilen birçok rüzgarın hızı bundan azdır. Denizciler arasında da saniyede 15 metreden daha hızlı esen rüzgarlara fırtına denir.
Gökyüzünün güneş doğarken kırmızı olması, rüzgarlı havaya işaret eder. Ay parlak ama güneş puslu ise yine fırtına işaretidir.
Çoğunlukla m/s veya km/saat olarak tanımlanır. 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ
Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Buna göre çatı-teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları, merkezi anten sistemi için yapılacak harcamalardan bütün kat malikleri eşit oranda sorumlu. Yani bahçe katında oturan bir daire sahibinin, “Çatıdan banane, oturan ödesin” deme lüksü bulunmuyor.
Temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında deprem sebebiyle meydana gelen hasarlar teminat kapsamdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri