Nazım birimini bulmak için kafiye ya da diğer adıyla uyak ölçüsü incelenmektedir. Bu sayede nazım birimini tespit etmek mümkün hale gelmektedir. Şiirde bulunan en küçük nazım birimi ise dize (mısra) olarak bilinir. Ayrıca beyit, dörtlük ve bent gibi nazım birimleri de bulunmaktadır.
Nazım biçimi aslında uyak düzeni, ölçüsü, nazım birimi ve konusuna göre manzumenin kazandığı dış özellikleridir. Doğal olarak nazım biçimi ilgili manzumenin uyak yani kafiye ölçüsü incelenerek bulunur. Nazım biçiminde yer alan uyak düzeni şiirin sonlarında yer alan ses benzerlikleri olarak tanımlanmıştı.
Şiiri meydana getiren dize kümelerine “nazım birimi” denir. Nazım birimi, nazım şekillerini belirleme husunda ölçü olarak kullanılmaktadır. Şiirde bulunan en küçük nazım birimine “mısra (dize)” adı verilmektedir. “Dize”nin yanında ise “beyit, dörtlük, bent” gibi nazım birimleri bulunmaktadır.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Nazım birimi, nazım şekillerinde ölçü olarak kullanılan parçaya denir. Şiir mısralardan oluşur. Mısraların kuruluşu, kümelenişi nazım birimini meydana getirir. Türk şiirinde; halk şiirinde ayrı, divan şiirinde ayrı nazım birimleri kullanılmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Nazım birimini bulmak için kafiye ya da diğer adıyla uyak ölçüsü incelenmektedir. Bu sayede nazım birimini tespit etmek mümkün hale gelmektedir. Şiirde bulunan en küçük nazım birimi ise dize (mısra) olarak bilinir. Ayrıca beyit, dörtlük ve bent gibi nazım birimleri de bulunmaktadır.
4 adet nazım birimi bulunur. Bunlar; dize, beyit, dörtlük ve benttir. Türk Edebiyatında geleneklere göre farklı nazım birimleri kullanılmıştır.
Biçimi şiirin dış yapısı, yani nazım birimi, ölçü, uyak (vezin) ve hacim (mısra, beyit ya da dörtlük sayısı) oluşturur. Türü ise şiirin içeriği (muhtevası) yani ana duygusu (teması) ve şiirin anlamı üzerinde etkili olan mecazlar oluşturur.
Murabba Nazım Biçiminin Özellikleri:
Dört dizelik bentlerden oluşur. Uyak düzeni aaaa / bbba /ccca ... biçimindedir.
Bir şiirin nazım birimi, ölçüsü ve uyak örgüsü nazım biçimini oluşturur, Nazım türü ise şiirin konu bakımından sınıflandırılmış halidir. Ahenk kelimesi uyum anlamına gelmektedir.
Divan edebiyatında nazım birimi sayılan beyit, aynı vezinde olan ve birbiri peşinden gelen iki mısradır. Çoklukla anlamın tamamlandığı bir bölüm beytin bir nazım birimi olarak kabul edilmesi yüzünden, divan edebiyatı şiirlerinde konu birliği pek az görülür.
Nesir; kısaca serbest ve ölçüsüz düz yazıdır. Nazım genel olarak tüm şiir türlerini kapsamaktadır. Nesir ise edebiyatın şiir dışında kalan tüm biçimlerini kapsamaktadır. Yani tiyatro, roman, deneme ve öykü gibi.
Dörtlük dört satırdan oluşmuş şiirlere denir. Dörtlük şeklindeki şiirlerin her bir dörtlük kısmına kıta denmektedir. Dize ise dörtlükten farklı olarak bir satırına verilen isimdir.
Koşmalarda 11'li hece ölçüsü çokça kullanıldığı için, genel tanımlamalarda koşma daha çok 11'li hece ölçüsüyle yazılan şiir olarak gösterilir. Oysaki halk edebiyatı nazım biçimleri daha çok saz eşliğinde söylenir ve birbirinden farklı okunuş ezgilerine sahiptir.
Her beyti kendi içinde uyaklı uzun nazım biçimidir. Bir anlamda Divan edebiyatında manzum hikâyelerin yazıldığı bir biçim olarak da tanımlayabiliriz. Mevlânâ'nın ünlü tasavvufi mesnevisi 25.700 beyitten oluşmuştur. Mevlana eserine ayrı bir isim koymamıştır; eser, nazım türü olan mesnevi adı ile bilinir.
Divan edebiyatında ise gazel olarak ele alınır 7 ya da 11'li hece ölçüsü kullanılıp yiğitlik, sevgi ve doğa gibi konuların işlendiği nazım türüdür.
Düz Kafiye (Düz Uyak)
Bir dörtlükte bütün dizelerin ya da ilk üç dizenin veya birinci dizeyle ikinci, üçüncü dizeyle dördüncü dizenin kafiyeli oluşuna düz uyak denir. Örneğin; “aaaa”, “aaab”, “aabb” gibi.
Nazım biçimleri, dize ve uyakların belli bir düzene göre sıralanmasıyla oluşur. Hiçbir manzumeye bağlı olmayan tek başına bir dize en küçük nazım şeklidir, buna azade mısra denir.
Arap coğrafyasında teşekkül eden Leylâ ve Mecnûn hikâyesi; Fars, Türk ve Urdu edebiyatlarında birçok şairin dikkatini çekmiş ve bu mevzuda eserler kaleme alınmıştır. Birçok şair tarafından mesnevi nazım biçimiyle kaleme alınan hikâye, aynı zamanda mısra aralarında telmih yoluyla da zikredilmiştir.
Divan şiirine Türkler tarafından katılmış bir nazım şeklidir.
Nutuk. Tekke Edebiyatı'nda pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren müridleri bilgilendirmek tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
Şiirin dış görünüşüne “biçim”, iç görünüşüne de muhteva deniliyor. Şiir, biçim bakımından “nazım şekli, nazım birimi, kafiye, vezin ve dil özellikleri”; muhteva bakımından da iç ahenk, mecazlar, söz sanatları, konu ve tema şeklinde inceleniyor.
Halk şiirinde kullanılan yaygın ölçülerin başında hece ölçüsü yer alır. Bunun yanında bazı şiir yapılarında da aruz ölçüsünün kullanıldığını görebilirsiniz. Ölçünün şiirin nazım şeklini belirlemede çok daha fazla etkisi yoktur. Bu durum heceli şekilde söylenmiş olan halk şiiri örnekleri için geçerlidir.
Ortalama olarak gazel beyit 5-7-9 arası yazılır. Gazeller her aruzun kalıbıyla yazılır. Bir şairi aynı vezin ve kafiyeyle gazeline başka gazel yazmaya "tanzir" denir. Gazele de "naziri" denir.
Halk edebiyatında nazım şekli şeklinde '' koşma, destan, varsağı, semai, türkü, mani, nefes, şathiye, ilahi'' kullanılmıştır. Divan edebiyatında nazım şekli olarak ''kaside, gazel, mersiye, mesnevi, müseddes, muhammes, müstezat, terbi, terkibibent, rubai, murabba, terciibent, şarkı, tuyuğ, şarkı'' kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri