Aktifleri şirketin sahip olduğu para, gayrimenkul, menkul, stok vb. varlıklarını ifade eder.
Aktifler olarak da isimlendirilen varlıklar, bir şirketin nakit olarak elinde bulundurduğu, ya da istendiğinde nakite dönüştürülebilecek tüm varlıklarını ifade eder. Şirketin varlıkları dönen ve duran varlıklar olarak ikiye ayrılırlar.
İşletmede çoğalmaya veya eksilmeye etken olan, kâr veya zarar doğuran değerler aktifte yer alır. Bilançodaki yerlerine göre bunlar sermayeden alacaklı durumundadırlar.
Net aktif değer, en basit şekilde varlıkların cari piyasa koşullarında satılmaları durumunda elde edilebilecek nakit miktarı olarak tanımlanabilir. Varlıkların elde tutulmayıp, normal koşullar altında satılmaları durumunda sağlanacak gelirlerden, yapılan giderlerin çıkarılması ile net aktif değere ulaşılmaktadır.
Öz. Finansal performans göstergesi olan aktif karlılığı bir şirketin sahip olduğu toplam varlıkların ne kadar kar getirdiğinin göstergesidir. Aynı zamanda şirketlerin üst kademe yöneticilerinin şirket varlıklarını ne kadar verimli kullandığının ya da yönettiğinin göstergesidir.
İlgili 18 soru bulundu
Aktif hesaplar; Aktif hesaplar olarak adlandırılan hesaplar bilançonun sol tarafında bulunan varlıkların takip edildiği hesaplardır. Bu hesaplara varlık hesapları da denir. Varlık hesapları mevcutlar ve varlıklar olarak ikiye ayrılır. Ayrıca dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak da ayrıma tabi tutulurlar.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Mevcut para, taşınmaz ve gayrimenkul değerinden borç miktarı çıkarılınca elde edilen sonuç, net aktif değeri olarak tanımlanır. Başka bir ifadeyle, bilançoda yer alan varlıklardan yükümlülükler çıkarılınca elde edilen sonuç net aktif değeridir.
Aktif gelir, işiniz veya kariyerinizle ilgili görevleri yerine getirdiğiniz ve bunun için ödeme aldığınız anlamına gelir. Aktif gelir zamanınızı alır emek gerektirir. Pasif gelir ise aktif veya doğrudan katılımınız olmayan faaliyetlerden elde edilen paradır.
Varlıklar da dönen varlıklar ve duran varlıklar olmak üzere iki gruba ayrılır. Dönen ve duran varlıklar toplamına aktif toplamı denir. Varlıklar işletmenin yatırımlarıdır. İşletme nakit parasını kasaya koyarak kullanabilir, stok alarak kullanabilir ya da makine, teçhizat, taşıt vb. alarak da kullanabilir.
Aktif kısım, bilanço tablosunun sol kısmında bulunmaktadır. Aktif kısımda, işletmenin elinde bulunan tüm varlıklar ve alacaklar yer alır. Aktif kısım, dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak iki bölüme ayrılır. Dönen varlıklar, bir mali yıl içerisinde nakite dönebilecek varlıklardır.
Aktifler nedir? Aktifleri şirketin sahip olduğu para, gayrimenkul, menkul, stok vb. varlıklarını ifade eder. Aktif büyüme oranı nedir? Aktif büyüme oranı şirketin varlıklarındaki büyüme performansını gösterir.
Konuştuğu dil üzerinden durumun eylemine yansımış olması aktif söz varlığı olarak ifade edilir. Yani yine kişinin kendi içinde ortaya çıkan ve oluşan bir durum şeklinde anlatmak mümkündür. Bir kişinin para ile ölçülen hak ve borçları ise aktif mal varlığı olarak ifade edilir.
Aktif yatırım, sık alım ve satım faaliyetleri nedeniyle yüksek hacimli işlemler içerir. Bu nedenle işletme maliyetleri ve sermaye kazançları yüksektir. Pasif yatırım nispeten daha düşük işlem hacmini içerir, bu nedenle vergiler açısından daha verimlidir ve işletme maliyetleri düşüktür.
Varlıklar: Şirketin kontrol ettiği varlıklar; nakit, alacaklar, stoklar, sabit varlıklar gibi unsurları içerebilir. Nakit, şirketin elindeki en likit varlığı temsil ederken, alacaklar müşterilerden alınacak olan miktarları, stoklar ise şirketin elinde bulunan mal veya hizmetleri ifade eder.
Şöyle ki, VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE olup varlıklara “aktif”, kaynaklara (Borç + Sermaye) “pasif” de denilmektedir.
Aktif gelir ise çalıştığınız veya ürettiğiniz sürece elde ettiğiniz gelir türüdür. Bu geliri elde etmek için zaman, emek ve enerji harcamanız gerekir. Aktif gelir örnekleri arasında maaş, ücret, komisyon, bahşiş, prim gibi kazançlar sayılabilir.
Aktif Bir Hoparlör ile Pasif Arasındaki Fark Nedir? Aktif hoparlör en temel anlamda mikser, doğru bir bağlantı şekli, amfi ve hoparlördür. Bunun tam tersi olan pasif hoparlörlerde ise bu bağlantı şemasını ayrı ayrı kullanmak gerekmektedir.
Bir şirket finansal rapor bildirimi yaptığında ilk bakmamız gereken tablolar bilanço, gelir tablosu ve nakit akım tablosudur.
Bilançolar sayesinde, bir şirketin nelere, hangi oranda sahip olduğunu (varlık yapısı) ve bu sahip oldukları varlıkların ne kadarının borçla, ne kadarını öz sermaye ile finanse edildiğini (sermaye yapısı) görebiliriz.
Mizan ve bilanço aynı mıdır? Mizan, şirket içinde kullanılan bir raporken, bilanço genellikle şirket dışındaki yatırımcılara ve finans kuruluşlarına verilir. Mizanın birincil işlevi, hesap defterlerindeki toplam alacak ve borçların birbiriyle dengede olup olmadığını görmektir.
Bilançonun baş tarafında borçlar, arka tarafında ise özkaynak hesapları yer alacak şekilde düzenlenir. Pasif tarafının ilk grubunda; özkaynak hesapları, ikinci grubunda uzun vadeli borçlar ve üçüncü grubunda ise kısa vadeli borçlar kısmı vardır.
Pasif gelir, aktif çalışma veya üretmek için katılım gerektirmeyen bir kazanç kaynağıdır. Pasif gelir örnekleri arasında hisse senetleri ve tahvillerden elde edilen temettüler ve faizler, kiralık emlak gelirleri, patentlerden elde edilen telif hakları ve dijital içerikten elde edilen gelirler sayılabilir.
Zaman içerisinde getiri sağlayacak şekilde emlak yatırımı yapmak, birikim hesabı açmak, temettü, yani kâr payı şeklinde istikrarlı ödeme sağlayan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmak pasif gelir kapsamına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri