Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
Bu bilgiler doğrultusunda gayrimenkul hukukuna göre tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olabilmektedir. Tarım arazilerinin imara açılabilmesi için ise öncelikle tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
İmar durum belgesi ücreti 2022 ne kadar? Belediyelerin imar harç bedellerine göre bu fiyat 66 tl olmaktadır. Özellikle yeni yapı ruhsatı alınması için bin m2'lik konutlara ve rezidanslarda m2'ye 11,75 TL'dir.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Tarlaya İmar İzni Nereden Alınır? Yetki alanına göre belediyeler, il özel idareleri ya da bakanlıklar tarafından imar izinleri verilmektedir. Bahsi geçen kurumların birinden tarlaya imar izni alınabilir.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
Yüzde 5 İmar Ne Demek? Burada geçen “yüzde 5” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “yüzde 5 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %05, yani 0,05'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %05'i kadar inşaat yapılabilir.
“yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40'ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2'yi geçmemelidir.
İmar durum belgesi başvurusu yapabilmek için belediyeye dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Başvuru hakkı, arsa sahibine ve onun yetkili kıldığı kimseye aittir. Başvuru için tapu kaydı da gerekmektedir.
Genelde en çok sorulan soru 5 bin metrekare tarlaya ev yapmak yasal mı sorusu oluyor. Bu sorunun cevabı evet olacaktır. Bir tarlanız varsa ev yapabilmeniz için arsanızın en az 5 bin metrekare olması gerekir. Diğer şartları da karşılıyorsanız ev yapma sürecinizde yasal sorunlar yaşamazsınız.
Arsa cins değişikliği nasıl yapılır? Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından şahıslardan nüfus cüzdanı, fotoğraf, tapuyla ilgili gerekli evraklar ve cins değişikliği için dilekçe talep edecektir. Bu sayede gayrimenkullerin cins değişikliğiyle ilgili her türlü özelliği yenilenebiliyor.
Eğer tarım için kullanılan bir tarlaya konut yapmayı planlıyorsanız ruhsat almanız gerekmektedir. Tarlaya ev yapmak için izin belgelerinizi eksiksiz toparlamanız önemlidir. Gerekli izinler olmadan inşaata başlanırsa tarlanıza yaptığınız ev kaçak olarak kabul edilecektir.
İmar Planları
5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu düzenlemeleri çerçevesinde büyük şehir belediyeleri nazım planları yapabilmektedir. Ayrıca büyükşehir belediyeleri ilçe belediyelerin uygulama imar planlarını denetleme yetkisine sahip olmaktadır.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
İmarsız arsa alınır mı? Bir arsa veya toprak parçası ister imarlı olsun ister imarsız arsız olsun, kolayca satılabilir veya alınabilir . Yani satın almak açısından ve tapu işlemleri açısından bir toprağın imarlı veya imarsız olmasının farkı yoktur.
İmarı bulunmayan bir arsanın, bir kişi tarafından alınması ve ardından çeşitli başvurular yaparak imarlı hale getirilmesi mümkün değildir. İmarsız arsanın bulunduğu lokasyonun bağlı olduğu belediye, imarsız bir arsayı imarlı hale getirme kararını kendisi vermektedir.
Araştırmalarımızın sonucunda, kanunlar gereğince tarlanın toplam alanının yüzde 5 kadarına inşaat yapılmasına izin veriliyor. Yüzde 5 in üzerinde yapılan yapılar kaçak olarak nitelendirilmektedir.
Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir. Ayrıca köy ihtiyar heyetinden izin alınmalıdır.
İmar durumu; bir arsanın, imar planlarına ve imar yönetmeliğine göre hangi şartlarda ve nasıl kullanılabileceğini gösteren bir belgeyi niteler. Herhangi bir bölgeye inşa edilecek olan yapı, imar durumu belgesindeki detayları esas alarak inşa edilmektedir.
Gabari, bir yapının maksimum yükseklik limitini belirtir demiştik. Bu durumda 'gabari 6.50', inşaatın maksimum yüksekliğinin 6.50 metre olabileceğini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri