Doğada bir kristalin oluşması milyonlarca yıl sürebilmektedir. Bunların küçük bir kısmı insanlar tarafından farklı yollarla bulunarak işlenir. İşlenmesinin ardından değerini, kalitesi, büyüklüğü ve ayarı belirler. Bu birkaç farklı etkene göre şekillenir.
Taşlar, kayaçların kristallenmesi var olan taşların yeniden kristallenmesi veya çeşitli doğal olaylar ile (yağmur, akar su, rüzgar gibi) kayaç parçacıkları ve minerallerin taşınması ve/veya depolanması, sertleşmesi neticesinde oluşmaktadırlar.
Hava çok sıcak olduğunda, kayalar ve taşlar büyür ve genişler. Hava soğuduğunda kayalar ve taşlar küçülür. Bu defalarca arka arkaya olduğunda kayalar çatlamaya ve küçük parçalar halinde kırılmaya ve hatta daha küçük parçalar halinde ufalanmaya başlar. İyice ufalanmaya başladığında toprağa dönüşmeye başlar.
Kayaçlar bir ya da birden fazla mineralin bir araya gelmesi ile oluşur. Mineral topluluğu da denilebilir. Kayaçların oluşması yer kabuğunun hareketine bağlı bir olaydır. Dünyanın dış yüzeyinde bulunan kızgın gaz kütlesinin soğuması ve katılaşması kayaçların meydana gelmesini sağlamıştır.
Zaman içinde kayalar, Kayaç döngüsü adı verilen jeolojik bir model tarafından tarif edildiği gibi, bir kayaç türünden diğer kayaç türüne dönüşebilir. Bu dönüşümle üç kayaç sınıfı oluşturur: Magmatik, Tortul ve Metamorfik.
İlgili 40 soru bulundu
Kum, toprak, kil gibi, kayaçların parçalanması sonucu oluşan küçük taneli yapıların basınç altında uzun süreler kalması ve sertleşmeleri sonucu oluşan kayaçlar. Binlerce, milyonlarca yıl sürebilir bu.
Doğrulanmış Cevap. En değerli 5 kayaç : Pembe yıldız elmas. Jadeit.
Kayaçlardan toprak oluşumu, oldukça uzun bir süreçtir. 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için en az 300 ile 1000 yıl arasında bir süre gerekir. Önce taş ve çakıllar, ardından da toprak oluşur. Toprak oluşumu için, öncelikle kayaçların üst kısımlarının parçalanması, ufalanması gerekir.
Aşınmaya dayanıksız kısmın aşınmasıyla altı boşalan tabakalarda oluşan büyük çatlaklar zamanla donma, çözülme ve günlenme etkisiyle giderek büyür, böylece parçalanan kayaçlar yamaç aşağı düşer veya yuvarlanırlar. Kaya düşmesine neden olan başka bir olay da depremlerdir.
Kaya döngüsündeki üçüncü kaya çeşidi ise volkanik kayalardır. Bir kaya yeryüzünün derinliklerinde aşırı ısınmaya uğrayınca erir ve magma denilen sıvıya dönüşür.
Kayaçlar doğada geniş alanlar kaplar. Büyük ve sert taş kütlelerine kaya adını veririz. Kayaların parçalanmış, küçülmüş hali ise taş tır. Büyükten küçüğe doğru sıralarsak; kayaç en büyük, kaya büyük, taş ise küçüktür.
Yer kabuğunun üst katmanını oluşturan her türlü toprak, taş ve kaya parçasına, kayaç denilmektedir.
Yer altındaki magmanın soğumasıyla oluşan magmatik kayaç, yer kabuğundaki tektonik hareketler sonucu yeryüzüne çıkar. Yüzeye çıkan bu kayaç; erozyon, yağmur suyu ve rüzgar gibi dış etkenlerden etkilenir. Bu olayların sonucunda kayaç, fiziksel ve kimyasal olarak değişime uğrar ve taşınma sonucu bir yerde çökelir.
Çok eski dönemlere uzanan doğal taş oluşum süreci, metamorfizma ile bağlantılıdır. Bu, kısaca yüksek ısı ve basınç olarak tanımlanır. Bu taşların meydana gelmesi milyonlarca yıllık uzun bir zaman gerektirir. Üstelik her doğal taşın başka kayaçlarda ve değişik mineraller vasıtasıyla ortaya çıktığı bir gerçektir.
Oluşumlarının tamamlanması milyonlarca yıl sürerken, sürekli olarak elektromanyetik enerji depolarlar. Bu güçlü enerji, taşların içindeki minerallerle birleştiğinde insanları pozitif etkileyen ve iyileştiren güç olarak ortaya çıkar. Taşlar bulundukları ortama ve çevresel imkanlarına bağlı olarak dıştan içe doğru büyür.
Kayseri, 279 olayla kaya düşmesi afetinin en fazla görüldüğü il olmuş ve bu ili Erzurum, Nevşehir, Adıyaman ve Sivas illeri takip etmiştir. Toplam afetzede sayısına bakıldığında da Kayseri ili, 2934 afetzedeyle kaya düşmesi olayından en fazla zarar gören ilimiz durumundadır.
Dinamik kaya bariyerleri, yamaç molozu bariyerleri, sedde tipi dolgu bariyerler, basit tel ağlar, hibrit ve enerji sönümleyici sistemler; kaya düşmesini önlemek amacıyla sıklıkla kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.
Deniz kayalıkları denizde tamamen rüzgâr ve suyla oluşan şaşırtıcı dikey kaya oluşumları. Oluşum süreci genellikle kıyıda çatlaklar oluştuğunda başlar daha sonra çökmesine ve serbest duran kayaların oluşmasına neden oluyor. Sonunda deniz kayalıklarını oluşturan süreç aynı zamanda çökmesine de neden oluyor.
Tarıma elverişli 1 cm. kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşur. Elbette 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir.
Toprak kısaca fiziksel ve kimyasal çözülme ile beraber belli başlı bazı etmenlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Toprağın büyük bir çoğunluğu taştan oluşur. Aynı zamanda hava ve mineral ile suyun yanı sıra farklı organik maddeler toprak içerisinde yer alır.
Taşınızı toprağa gömdükten sonra en az 24 saat toprak içerisinde bekletmelisiniz. Açık hava toprağı olması daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda saksı toprağı da uygun olacaktır. Saksı toprağında 8-10 saat sonra toprağını değiştirmelisiniz.
Magmatik kayaçlar, magmanın veya lavların soğuması ve katılaşması sonucu oluşan kayalardır. Magmanın soğuması ve katılaşması derinlerde meydana gelirse ortaya çıkan kayaçlara plütonik kayaçlar (derinlik kayaçları) denir (Örnek: Granit).
Çakıl taşı Türkiye'de yoğun olarak Akdeniz'de çıkarılır ve deniz kenarlarında oluşan fiziksel tortul bir kayaç'dır.
Dünya genelinde, ekonomik ve beşeri ihtiyaçlar için çeşitli kayaçlar kullanılmaktadır. Enerji kaynağı olarak kullanılan kömür, uranyum bir kayaç türüdür. Ayrıca, inşaat sektörünün önemli araçlarından olan, seramik, mermer, çimento hammaddesi olan kireç taşı hepsi önemli kayaçlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri