Lastik havalarının fabrika verilerinden daha az şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının kenarları daha fazla aşınırken orta kısmı çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Lastiklerin Yetersiz Şişirilmesi
Heavy Duty Trucking, gerekli basıncın % 10 altında çalışan bir lastiğin 20 derece daha sıcak çalıştığını belirtti. Yan duvardaki esneme nedeniyle aşırı ısı oluşumu meydana gelir ve iç lastik hasarının yanı sıra patlamalara neden olabilir.
Lastikler Aşırı Şişirilirse Ne Olur? Aşırı şişirilmiş lastikler, çok fazla hava eklendiğinde sırtın merkezi dışarı çıkacağından, sırtın orta kısmında daha hızlı aşınma eğilimi gösterir. Bu, lastiğin merkezinin kenarlardan daha fazla aracın ağırlığını taşımasına neden olur.
Aracın ağırlığına, uzunluğuna ve taşıma kapasitesine göre değişmekle birlikte genellikle 34 Psi ve 38 Psi basınç değerlerinde lastik dolumu yapılması önerilir. Sürücü ve önde tek yolcu ya da sadece sürücü şeklindeki normal sürüşlerde 205 55 R16 lastik hava basıncı önlerde 36 Psi ve arkalarda 34 Psi şeklinde olmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Nitrojen nasıl kullanılır? Montaj sırasında lastikler çoğunlukla basınçlı hava ile şişirilir. Ancak bazı uzmanlar sadece nitrojen bazlı şişirme önerebilir. Çoğu lastik, otomobil üreticisi tarafından önerilen basınca uyulduğu sürece hava veya nitrojen ile şişirilebilir.
Yazın hava basıncı 32 yi baz alıyorsanız yine 32 olmalı. sıcak havalarda 33-34 e çıkabilir ancak lastikler soğuyunca yine 32 ye dönecektir.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor, arka kısım boş ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 38 psi, Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 40 psi, Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 42 psi olmalı
Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur.
Uzun süre kullanılmadıkları taktirde arabaların lastiklerinin havaları zamanla iner. Peki buna sebep olan şey ne? Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin en büyük sebeplerinden biri, lastiğin yapısında bulunan moleküllerin arasına hapsolmuş hava moleküllerinden kaynaklanan çok küçük boşluklardır.
Hava Şartları
Gaz basıncı, hava sıcaklığına bağlı olarak değişir. Bu yüzden yaz ve kış mevsiminde basınç değişikliği farklılık gösterir. Özellikle soğuk havaların hakim olduğu kış aylarında lastik basıncı düşer. Hava sıcaklığı 10 derece düşünce lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1-2 PSI azalma meydana gelir.
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Yüksek Lastik Basıncı Uygulanırsa...
Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Belirtilenin altında 10 psi'lik bir lastik basıncına sahip olmak, aracınızda %3 daha fazla yakıt tüketimine ve %45 daha fazla aşınmaya neden olabilir.
Uzun zamandır aracın kullanılmamış olması, lastiklerin havasının inmesine yol açar. Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Aracınızın ağırlık denge dağılımı eşit olduğunda ve ön koltuklarda 2 kişi seyahat ediyorsanız ön lastiklerinizi 40 psi ve arka lastikleriniz 38 psi olarak ayarlamalısınız. Ön koltuklarda 2 kişi ve arka koltuklarda 2 kişi varsa tüm lastikler için 40 psi lastik basınç değerini kullanmalısınız.
Hiçbir zaman sıcak bir lastiğin basıncını düşürmeyin: Sıcaklık yüzünden hava basıncının fazla çıkması normal olacaktır. Basınç seviyesini doğru bir şekilde kontrol etmek için lastiğin soğumasını bekleyin.
Lastiğin çevresi hız göstergesini etkiler
Yani daha geniş lastiklere geçtiğinizde hız göstergesinde görünen hız, seyahat hızınızdan daha az olacaktır. Diğer yandan daha küçük lastiklerle hız göstergesinde daha yüksek hıza ulaşılır.
Genel bir kural olarak, sıcaklık 10° C düştüğünde, lastik basıncı 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında düşer. Ayrıca, yüksek rakımın olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya bu yere seyahat ediyorsanız lastik basıncı daha da düşer.
Lastik basıncının düşük olması durumunda uyarı lambası yanar. Bu gibi bir arıza ile karşılaştığınızda, aracınızı en yakın Otopratik servisine götürebilirsiniz. Aracınızı servise görütmeden önce akıllı cihazınız üzerinden oto servis randevusu alabilirsiniz.
Lastik basıncını kontrol ederken aracın sıcaklığını ve yükünü de dikkate almanız gerekir. Bunlar lastiğin hava basıncını etkileyebilir. Öte yandan, jant malzemesinin burada bir önemi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri