Gümrüğe takılan ürünler genellikle yurtdışından gelen yüksek bütçeli ürünlerdir. Aynı zamanda yasaklı eşyalar da gümrüğe takılmaktadır. Eşyanın gümrükte takıldığını düşünen kişiler gümrük idaresine başvurmaktadır. Eşyanın gümrüğe takılması halinde gerekli izin ve kontrol işlemleri başlatılmaktadır.
Gönderiler, ihracat veya ithalat gümrük düzenlemelerini karşıladığından emin olmak için tutulur.
Aynı üründen tek siparişte 2 adetten fazla talep ettiyseniz, Satın aldığınız ürün 30 kg'nin üzerindeyse, Satın aldığınız ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 150 EUR üstündeyse, Eğer satın aldığınız ürün kitapsa ve ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 1500 EUR üstündeyse ürünleriniz gümrükte takılabilir.
Yurt dışından getirilen ama bir sahipleri tarafından gümrükten çekilmeyen, veya gümrüğe takılan getirilmesi yasak olan malları gümrük satış mağazalarında bulabilirsiniz. Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı'nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen “perakende satış mağazaları” vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Cevap: Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır.
Yurt dışından getirildiği halde kişilerin gümrükten almadığı ya da yasak olduğu için gümrüğe takılan tüm bu ürünleri perakende satış mağazalarında bulmanız mümkündür. Bu mağazalar Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlükleri'ne bağlıdır.
Gümrük Yönetmeliğine göre Gümrük İdaresi olağan denetlemeler esnasında marka taklidi konusunda açık ve kesin bir ihlalin varlığını tespit ederse herhangi bir talep olmadan da işlemleri durdurabilir. Ancak bu konu tamamen Gümrük İdaresinin takdirine bırakılmıştır.
Yurt dışından kıyafet alabilirsiniz. Gümrük limitlerine uymak koşuluyla dilediğiniz ürünü yurt dışından satın alabilirsiniz. Ancak yetkililerce yapılacak incelemede, sipariş verdiğiniz ürünlerdeki adet miktarı ticari maksatla aldığınıza, kişisel kullanım için fazla olduğuna dair bir kanaat oluşturmamalıdır.
Sevdiklerinize aldığınız hediyeler, güzel armağanlar için gümrükten muaf tutuluyorsunuz.
Yeni düzenleme kapsamında yapılacak ithalatlarda öncelikle eşyanın ithalatında bir kısıtlama ve yasaklama olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca 150 Euro'yu aşıp 1.500 Euro'yu aşmayan bireysel ithalatlarda, kişilerin normal ithalat vergilerini ödeyeceklerini bilmeleri gerekiyor.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
Tipik olarak gümrük işlemleri24 saatten kısa sürer. Ancak evraklarınız eksikse gönderinizin gümrükten geçmesi birkaç gün sürebilir.
150 Avroyu aşan gönderimler için ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak.
Hızlı kargo (Speedpost EMS gibi) seçeneklerinde ise DHL gibi firmalar devreye girer ve kargonuz beş gün ile on gün arasında Türkiye'ye ulaşır. Tabii, iş ürünün Türkiye'ye ulaşmasıyla bitmez. Gümrüğe veya incelemeye takılırsa, 5 günde Türkiye'ye ulaşan bir ürünün Türkiye içinde size teslim edilmesi 15-20 günü bulabilir.
Gümrükten el konulan bir ürün artık satılamaz hale geldiğinde veya sahibi vergileri ödemediğinde, mal sahipleri mallarını geri alabilirler. ürünleri, posta veya faks yoluyla bir geri ödeme talep formu göndererek.
Gümrük vergileri ödenmediği takdirde, eşya gümrüğe terk edilmiş sayılır.
Aliexpress üzerinden satın aldığınız ürünlerin gümrüğe takılıp takılmadığını PTT kargo takip sayfasından görüntüleyebilirsiniz. Ürününüz UKİM'de (Uluslararası Kargo İletim Merkezi) uzun bir süre bekletiliyorsa muhtemelen gümrüğe takılmış olacaktır.
1.Ürünün Gümrüğe Takılması
Aldığınız ürün gümrüğe takılırsa gelen paketin gümrük işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten bir yazı adresinize gönderilir. Bu yazıyı aldıysanız ürününüz gümrüğe takılmış demektir.
Gümrük vergisi, dış ticaret yapan iki veya daha fazla ülke arasında ve hizmetlerin ülkeye girişlerinde o ülke ekonomisinin aldığı vergidir. Bir ülke başka ülkeye ihracat yaptığında karşı ülke malın ülkeye girişinde gümrük vergisi adında belli oranlarda ve mal çeşidine göre çeşitlenmiş para alır.
Vergilerin ödenmesi
Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri