Devlet memurlarının şahıs şirketi kurması yasalarca engellenmiştir ancak belli koşulların sağlanması durumunda ortaklıkta yer alabilirler. Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir.
Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor. Burada belirleyici olan, söz konusu kişilerin mevcut çalıştıkları şirketle aralarında yaptıkları sözleşme.
Sigortalı çalışan kişinin aynı zamanda şirket kurması, İş Kanunu tarafından yasaklanmamıştır.
Ssk kapsamında bir işyerinde sigortalı çalışırken kendi adına bir işyeri açabilir. Yani işçi çalışırken işyeri açabilir. İşçinin işyeri açabilmesi ve asıl işin yanında farklı bir işte çalışabilmesi için; iş sözleşmesinde “başka bir işte çalışma yasağı” gibi bir hükmün olmaması gerekir.
Torba Kanun'la yapılan değişiklikle, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile Bağ-Kur'lu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir iş yerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a (SSK) sigortalısı olması mümkün olmuştur.
İlgili 43 soru bulundu
Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı çoğu konuda olduğu gibi 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur. Örneğin, sigortalı çalışanlar da şahıs şirketi kurabilir.
İşçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışması ve çalıştığı tüm bu işyerlerinde sigortasının yapılması için işverenlerinden herhangi bir izin alması gerekmemektedir. Ancak işverenden habersiz bir şekilde başka bir işyerinde çalışılması halinde işverenin haklı fesih hakkı doğmaktadır.
İş Kanunu'na göre özel sektörde çalışan bir işçinin, farklı bir şirkete ortak olması yasak değildir. İşçi hem 4A'ya tabi olarak çalışıp, hem de şirket ortağı olabilir.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
İşçi üzerine şirket kurabilir mi? Sürekli işçilerle ilgili olarak sık gelen sorulardan biri de işçinin başka bir işyerinde çalışıp çalışamayacağı ya da üzerine şirket açıp açamayacağıdır. Genel hükümler açısından; hem SGK mevzuatı hem de iş mevzuatı işçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışmasını engellemektedir.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
CEVAP: bir kimse aynı anda hem Sigortalı hem de Bağ-Kur'lu olamaz. Vergi mükellefi olursa, Bağ-Kurlu olması gerekir. Ancak önceden sigortanız var ve devam ediyorsa, yani Sigortanız devam ederken sonradan vergi mükellefi olduysanız, Sigortanız devam eder, Bağ-Kur'lu olmanız gerekmez.
Limitet şirketler için kuruluş sermayesi, 2024 yılı itibarıyla en az 10.000 TL olmalıdır. Anonim şirketlerde 2024 kuruluş sermayesi alt limiti 50.000 TL'dir. Bu tutar, kayıtlı sermaye sistemine dahil olan ve halka açık olmayan anonim şirketler için 100.000 TL'dir.
Sigortalı çalışanların şirket kurmalarının önünde spesifik olarak belirlenmiş yasal bir engel yoktur. Ancak bu durum, söz konusu kişilerin kendi işletmelerini açmalarının her koşulda mümkün olabildiğini göstermez.
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Vergi mükellefi, esnaf, çiftçi, ticari şirket ortağı, anonim şirket yönetim kurulu üyesi, kısacası Bağ-Kurkapsamında sigortalı olan herkes, başka bir iş yerinde iş sözleşmesi ile ücretli olarak da çalışabilir.
Çift sigorta çalışanın iş akdinin iki ayrı işveren tarafından SGK'ya bildirilmesi ile ortaya çıkar. Bireylere çift sigortanın sağladığı avantajlardan biri ay içerisindeki günlerin 30 tamamlanmasıdır. Prim gün sayısının artması ile sigortadaki eksik günler tamamlanabilir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
İşçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışması ve çalıştığı tüm bu işyerlerinde sigortasının yapılması için işverenlerinden herhangi bir izin alması gerekmemektedir. Ancak işverenden habersiz bir şekilde başka bir işyerinde çalışılması halinde işverenin haklı fesih hakkı doğmaktadır.
İşyerinizde sizden başka çalışan varsa o kişi sigorta sistemine dahil edilir ve o çalışana ödediğiniz maaşa göre değişmekle birlikte BAĞKUR primi gibi, SGK primi ödenmesi zorunludur.
Sosyal Güvenlik sistemine getirilen düzenlemeler gereği “Sosyal Güvenliğin Tek Olması Gerekliliği İlkesi” kabul edilmiştir. Buna göre sosyal güvenliğin tek olması ilkesi gereği bir kişi aynı anda birden fazla sigortalılık statüsüne sahip ise bunlardan yalnızca biri bakımından sigortalı sayılmaktadır.
Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı engelleyen kanuni bir düzenleme yoktur. 5510 sayılı Kanun'a göre, bir hizmet akdine tâbi olarak bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar sigortalı sayılmakta, sigorta hak ve yükümlülükleri de çalışmaya başlanılan tarihten itibaren başlanmaktadır.
İşçinin Eşzamanlı Olarak Birden Fazla İşte Çalışması Mümkün Müdür? İş Kanunu'na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri