Ekspertiz raporu için geçerli süre konusunda ise ortalama süre 6 ay ile 1 yıl arasında değişmekte. Ancak burada bankaların uyguladığı sistemde, kredi kullanımlarında yeni rapor alınıyor.
Ekspertiz raporunun geçerlilik süresiyle alakalı resmi bir karar vardır. Bu karara göre ekspertiz raporunun geçerlilik süresi 6 ay ile bir yıl arasıdır. Rapor, sadece araç satışında değil bankadan kredi çekmek için de talep edilebilir.
Yeni yönetmeliğe göre, ekspertiz işleminden sonra verilen oto ekspertiz raporu, resmi belge niteliği taşıyabilmesi için en fazla 3 günlük olması gerekiyor. Eğer bir araç satışından 4 gün önce oto ekspertiz raporu aldıysa, o rapor resmi bir belge olarak değerlendirilmeyecektir.
Faturanın tasdik edilmemesi durumunda sadece tetkik ücreti alınır. *Bu ücret 1.341,45.-TL den az, 6.707,25.-TL'den fazla olmamaktadır. Faturanın KDV'siz tutarı üzerinden hesaplanır. Piyasadan araştırma ya da komite kararı dışında eksper marifetiyle onaylanması durumunda özel imalat koşulları uygulanır.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
keyboard_arrow_downEkspere sokmadan araç alınır mı? 15 Ağustos 2020 tarihli ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmelik uyarınca belirli şartlardaki araçların Oto Ekspertize sokulması zorunludur.
Alıcı satıcının kusuru dışında kefiyen alımdan vazgeçerse bu durumda satıcıya ekspertiz masrafını ödemesi gerekir. Yine alıcı farklı bir servisten ekspertiz raporu almak isterse bu durumda da masrafları kendisinin karşılaması gerekir. Bu durumlar haricinde sorumluluk tamamen yetkili bayiye aittir.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Oto ekspertiz yaklaşık olarak 30 dakika ile 60 dakika arasında tamamlanmaktadır.
İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem
Bu tarihten itibarense, ikinci el otomobil satışlarında oto ekspertiz raporu olmadan satış yapılamayacak.
Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Buna göre "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi uzatıldı ve kapsamı genişletildi. Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel satışlar da 6 ay 6 bin kilometre sınırı kapsamına alındı. Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik yeni düzenlemelerini açıkladı.
Randevu tarihi genellikle kazadan sonraki ilk birkaç gün içinde olabilir. Ekspertiz incelemesi, aracın hasarının boyutuna ve ekspertiz firmasının yoğunluğuna bağlı olarak birkaç saat ile birkaç gün sürebilir.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir.
Ekspertiz raporunun geçerliliği, hangi durumda olduğu gibi bilgilere ulaşmak için ise ekspertiz raporu sorgulama yapılabilir. SMS ile, e-devlet üzerinden online olarak gerçekleştirmek mümkündür.
Araçtaki zararı tespit ettiren hak sahibinin bu masrafı yasa ve Yargıtay kararları kapsamında sigorta şirketi tarafından ödenmesi gerekmekte ve araçtaki zararın tespiti amacıyla eksper ataması yapılması da makul olduğu kanaatindeyiz. Eksper Ücreti Tarifesi gereği ödenen eksper ücreti de makul giderlerdendir.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Ekspertiz fiyatları, araç gruplarının yanı sıra verilen farklı hizmetlere göre de değişiklik gösteriyor. Bunlar arasında Uzaktan Ekspertiz tutarı, 500,91 TL'den az ve 5.009,05 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i şeklinde belirtiliyor.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Ekspertiz raporu için geçerli süre konusunda ise ortalama süre 6 ay ile 1 yıl arasında değişmekte. Ancak burada bankaların uyguladığı sistemde, kredi kullanımlarında yeni rapor alınıyor. Ancak bu durumda bazı istisnai durumlarda uygulanuyor.
Mekanik ve Motor Kontrolleri
Aracı kontrol cihazına bağlayan ekspertiz servisi başta motor olmak üzere herhangi bir mekanik aksamda arıza olup olmadığını tespit edebilir. Elde ettiği sonuçlar otomobil arızaları hakkında bilgi verir.
2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri