Kullanıcılar Google Haritalar uygulamasını açtıklarında çok yakında nerede radar olduğunu hemen öğrenebilecek. Şirket, radar noktalarını kamera simgeleriyle haritada yansıtıyor.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Hız kullanımını aşan veya kırmızı ışık ihlaline uymayan araç sürücülerine ceza yazılmaktadır.
Radar sistemleri, kendi bünyelerinde ürettikleri radar sinyallerini yeryüzüne gönderme ve yeryüzünden geri yansıyan bu sinyalleri de algılama esasına göre çalışmaktadır. Yansıyan sinyaller geri alınarak, yeryüzüne ait radar görüntüleri elde edilir.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
Otomobil (M1), (M1G), yerleşim yerlerinde 50 km, bölünmüş yollar için 110 km, şehirlerarası çift yönlü karayolları için 90 km, otoyollar için 120 km hız sınırı vardır.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde: Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Hız ürünlerinde, mavi renk, hedefin radara yaklaştığını, kırmızı renk ise radardan uzaklaştığını gösterir.
Evet, yukarıda açıkladığımız gibi radarlar gece ve gündüz fark etmeksizin sürekli çalışır. Radara yakalanmamak için gece yola çıkmak, artık işe yaramamaktadır çünkü emniyet birimlerimiz, 7/24 kamu görevi yaptığı için, radar uyarısı olan her yolda geceleri radar uygulaması yapma hakkına sahiptir.
Otoyol üzerinde belirli noktaya yerleştirilen Radar Hız Tespit Cihazı ile Plaka Tanıma Sistemi entegre olarak çalışır. Araç geçişi esnasında araç plakası ve araç fotoğrafı ile birlikte aracın hız bilgisi veritabanına kaydedilir.
Arkaya da cihaz koymadiklari sürece sıkıntı yok sadece radar kamerası nereyi görüyorsa orayı çekiyor.
Emniyet Kemeri, Km hız uyarısı, Makas atma, Cep tel konuşma, Kırmızı ışık ihlali , Yaya geçit ihlali, Sigara vb. bütün trafik ihlalleri artık trafikteki tüm kameralarından fotoğraflandırılacak ve cezalar otomatik olarak kesilecek.
Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Radar cezaları, 3-7 gün arasında e-Devlet sistemi üzerinde görülebiliyor. Turkiye.gov.tr sayfası üzerinden giriş yaparak “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümünden kesilen cezaya ulaşabilirsiniz.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Trafik Kanunu 52. madde ve Trafik mevzuatı 101. madde üzerinden yapılan analize göre, mevcut kanunun ucunun açık olduğu ve 101. maddeden anlaşıldığı üzere de çift yönlü yollarda ve sadece sollama gibi durumlarda %10 hız toleransının uygulanacağı görülmektedir.
Konumlandırıldığı noktalarda, kırmızı ışık ihlallerini otomatik olarak tespit eder ve ihlal anının dijital kanıtlarını oluşturur. Yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde düşük ışık koşullarında bile ihlalin net görüntüsü alınır.
İhlal resmi içerisinde trafik sinyal vericinin kırmızı rengi belirgin bir şekilde görüntülenir. Her ihlal için istenilen uzunlukta ayarlanabilir parametrik ihlal videosu kaydı alınır.
Sürücülere hız sınırı kesilebilmesi için sollamalar için yüzde 10 hız toleransı bulunuyor. Bu oran hesaba katıldığında hız limitinin 130 km/s olduğu yollarda 143 km/s hız ile yolculuk yapılabilecek.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor. Hız sınırı ne kadar aşılabilir sorusunu bir örnek ile açıklamak gerekirse şehir içi hız limiti 50 km olan bir otomobil, 55 km hızla gitse bile cezaya tabi tutulmuyor.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Yasal sınır olan 120 kilometre/saat'le gidildiğinde trafiksiz yolda 17 dakikada bu mesafe alınıyor. 17 dakikanın altında bu yolu alan cezasını ödeyecek.
Özellikle otomobiller için otoyollardaki hız sınırının 120 km/s olması, hız üst sınırında yüzde 10'luk toleransla birlikte 132 km/s hıza izin verilmesine rağmen birçok sürücü bu sınırın daha da yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor. Güvenli sürüş deneyimi için hız sınırına uymak can ve mal güvenliği için oldukça önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri