İtalyan bilim insanlarının araştırmasına göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor ve kalp krizi riskini de azaltıyor.
Her gün düzenli bir bardak bira içenlerde Tip 2 diyabet riski azalıyor. Kötü huylu kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor ve göğüs kanserine karşı da oldukça etkili bir savaşçı. B6 yönünden oldukça zengin bir içecek olduğu için kalbiniz açısından da yararlı bir içecek.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Araştırmacılar haftada 1 içecek ile haftada 15 içecek arasında değişen alkol tüketiminin, hiç içmeyenlere kıyasla daha düşük kronik böbrek hastalığı (KBH) riski ile ilişkili olduğunu ortaya koydular.
İlgili 44 soru bulundu
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Az miktarda alkol kullanımının özellikle kalp-damar hastalıklarına iyi geldiğine dair inanışlar vardır. Alkol kullanımının kap-damar hastalıkları üzerine olumlu etkilerinin olduğuna dair bir çalışma bulunmamaktadır.
Şeker içermeyen alkollere votka, cin, tekila, rom ve viski gibi içkiler verilebilir. En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Bira, diüretik yani idrar sökücü etkiye sahiptir. Bira kullanımının idrara çıkma sıklığını ve miktarını artırıyor olması, biranın böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırdığı yanlış yorumuna sebep olabilmektedir. Burada idrara çıkmayı kolaylaştıra faktör sıvı tüketiminin fazla olmasıdır.
Aslında kadın ve erkek için önerilen limitler vardır. Buna göre kadınlar haftada 70 gramdan, erkekler ise 120 gramdan fazla alkol tüketmemeliler. Yani erkeklere haftada dokuz (330 mm'lik) şişe, kadınlara ise beş buçuk şişe biradan fazlası zarar.
Düzenli: Haftada 14 veya az az içki veya günde 28 gramdan az alkol. Orta Sıklıkta Tüketim. Kadınlar için günde 1 veya daha az içki veya günde 14 gramda az alkol. Erkekler için günde 2 veya daha az içki veya günde 28 gramdan az alkol.
Biradaki alkol oranı yükseldikçe daha ılık ya da oda sıcaklığına yakın sıcaklıklarda servis edilmesi önerilir. Çünkü bu tarz biralar yüksek alkol oranlarından dolayı zaten yavaş içilir ve içinde barındırdığı karmakarışık tat ve aromalardan bu şekilde keyif alınır.
Bira içmek böbrek taşına iyi gelir mi? Böbrek taşı dökmek için bira içmek pek doğru bir yöntem olarak kabul edilmez. Bira idrar çıkımını arttırdığı için böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırdığı gibi yanlış bir anlayış mevcuttur. Aksine bira tüketimi alkol ve mayadan ötürü taş oluşumu riskini arttırmaktadır.
İtalyan bilim insanlarının araştırmasına göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor ve kalp krizi riskini de azaltıyor.
Üstelik alkolün görece yatıştıran etkisi, kullanım miktarı ve sıklığı arttıkça yok olarak yerini daha da artmış bir anksiyeteye bırakır. Alkol hem sedatif (sakinleştirici) hem de depresan özellikleri olan bir maddedir. İlk kullanımda genel bir gevşeme hali yaratarak kaygı veren düşüncelerden uzaklaşmayı sağlayabilir.
Bu, kadınların alkole tahammülünün daha az olmasının nedenlerindendir. 75 Kilo ağırlığında bir insan bir saat içinde yaklaşık 9 ml (7 gr) alkol metabolize eder. Bir büyük bardak (Arjantin) (600 ml) bira yaklaşık 21 gr alkol içerir ve alkolün kandan temizlenmesi 3 saat sürer.
YANLIŞ: Alkol kan damarlarını açar. DOĞRU: Kullanım miktarı arttıkça alkol damar sertliği ve damar daralmasına yol açar. YANLIŞ: Bira alkol sayılmaz, bağımlılık yapmaz.
Bu nedenle bir bira 75 kilo bir kişinin kanından yaklaşık 3 saatte atılmaktadır.
"Alkol tam olarak kolonda kansere neden olur. Saetz, "Alkol vücutta asetaldehite dönüşüyor ve toksik etki yaratıyor" diye uyarıyor. Ve sadece bu da değil, bu profesöre göre bira sindirim sistemine şaraptan daha zararlıdır.
Absent / %75
Alkol oranı en yüksek olan içkiler listesinde ilk sırayı %75 alkol oranıyla Absent alıyor. İçerdiği yüksek alkol oranı nedeniyle Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede yasaklanmıştır. Yeşilimsi bir renge sahip olduğu için fairy, (yeşil peri) de denmektedir.
ABD Tabipler Birliği'nin yayın organı “JAMA Network” dergisinde çıkan bir bilimsel araştırma, yaygın kanının aksine ölçülü alkol tüketimin sağlığa bir yararı olmadığını ortaya koydu.
Hemen hemen her gün alınan fazla miktarda alkol kadar; sadece hafta sonları ya da bir seferde fazla miktarda içilen alkolün de olumsuz etkileri vardır. Kalp damar hastalığı olanlarda kalp krizi tetiklenebilir, kalpte ritim bozukluğuna sebep olabilir.
Az miktarda alkol tüketiminin kalp sağlığını koruduğu yönünde çalışmalar da mevcuttur. Özellikle az miktarda alkol tüketimini, iyi kolesterolü (HDL) yükselttiği ve damarlarda tıkanıklığa sebep olan plak oluşumunu engellediği yönünde bilimsel kanıtlar mevcuttur.
Alkolsüz bira içmediğiniz sürece de bu durum hep olacaktır. Bu sebeplerden dolayı bira susuzluğa iyi gelir, sıvı kaybını azaltır ya da spor sonrasında bira içelim ki bütün mineraller ve elektrolitler geri gelsin gibi bir yaklaşımın bilimsel bir dayanağı şu noktada bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri