2 Adet Kira Yardımı Ödemesi Alınabilir mi? Bu soru, daha çok aynı taşınmazda hem oturma amaçlı konutu hem de iş yeri bulunan kişiler tarafından sorulmaktadır. Yasal mevzuata göre aynı taşınmazda bulunan ev ve iş yeri için iki adet kentsel dönüşüm kira yardımı alınabilmesi mümkündür.
6306 sayılı Kanun Kapsamında “Riskli Olarak” tespit edilen yapılarda ikamet eden mal sahiplerinin kira yardımı alabilmesi için temel şartlardan birisi olan “ikamet şartı” kaldırıldı!
Deprem bölgesinde konutu Bakanlık tarafından hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracı vatandaşlara Afetzede Barınma Yardımı sağlanacak. İkamet adreslerinin bulunduğu il valiliğince yapılacak incelemeler sonrasında sırasıyla taşınma ve kira yardımı yapılacaktır. DEPREM KİRA YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANACAK?
Kira yardımı; ikamet ettikleri konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine ve kiracılara verilecek.
Yeni değişiklikle Mülk sahipleri ikamet ettikleri taktirde 18 ay boyunca kira yardımı alabilmektedirler. Kira yardımı ödeme, riskli binada ikamet şartı aranmakta olup, malik kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme şeklinde yapılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
2 Adet Kira Yardımı Ödemesi Alınabilir mi? Bu soru, daha çok aynı taşınmazda hem oturma amaçlı konutu hem de iş yeri bulunan kişiler tarafından sorulmaktadır. Yasal mevzuata göre aynı taşınmazda bulunan ev ve iş yeri için iki adet kentsel dönüşüm kira yardımı alınabilmesi mümkündür.
Yaşadıkları ev bu kapsamda yenilenen kişiler ev sahibi ya da kiracı olmaları fark etmeden gerekli kurumlara başvuru yaparak kira yardımından faydalanabilir. Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru işlemini farklı yöntemler kullanarak gerçekleştirebilmek mümkündür.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı. Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulamasını e-devlet kapısı üzerinden yada www.kentseldonusum.gov.tr adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapabilirsiniz.
Şehit yakınları ve gaziler için kira yardımı, adından da anlaşılacağı üzere şehit yakınlarının ve gazilerin yararlanabileceği bir yardımdır. 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında maaş aldığınız takdirde bu haktan yararlanabilirsiniz. Yardım başvuruları e-Devlet üzerinden yapılır.
Bir yıl boyunca ev sahiplerine 60 bin TL, kiracılara 24 bin TL kira yardımı yapılacak. Söz konusu destek için hesap açılması ya da kira kontratı zorunluluğu da bulunmuyor.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır. Not: Konutları hasarlı olup konteyner talep eden vatandaşlarımız taşınma yardımı alabilecek ancak kira yardımından yararlanamayacaktır.
2023 E-DEVLET KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Şartları sağlayan vatandaşlar kira yardımı için e-Devlet kapısından ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurunun ardından ise ödemeler başvurudan sonraki 15 gün içinde kişinin banka hesabına yatıyor.
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Hakkında. Kentsel dönüşüm kira yardımı 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. 3500 TL den 5250 TL yükseldi. Bugün 17 Temmuz 2023 kira 3500 TL olarak yatıyor.
Konteyner Talebinde Bulunanlar Kira Yardımı Alabilir mi? Yeni bir eve taşınmak isteyen depremzedelere 15 bin TL tutarında taşınma yardımı yapılıyor. Ancak konteyner ev başvurusunda bulunanlar ve başvurusu onaylanarak konteyner eve yerleştirilenler bu yardımdan faydalanamıyor.
6306 sayılı Kanun'un 5. Maddesi ile Uygulama Yönetmeliği'nin 16. maddesi uyarınca riskli yapı tespiti yapılan yapıların hak sahiplerine ( malik, kiracı, ayni hak sahibi) Bakanlıkça Kira Yardımı Kılavuzu ile belirlenen şartları sağlamaları halinde 18 ay boyunca kira yardımı yapılabilir.
Kira Yardımı Nedir? 6306 sayılı Kanun'un 5. maddesi ile Uygulama Yönetmeliği'nin 16. maddesi uyarınca riskli yapı tespiti yapılan yapıların hak sahiplerine (malik, kiracı, ayni hak sahibi) Bakanlıkça Kira Yardımı Kılavuzu ile belirlenen şartları sağlamaları halinde 18 ay boyunca kira yardımı yapılabilir.
Ev sahibi riskli yapı olmadığı halde kentsel dönüşüm talebi ile kiracısını tahliye etmek isterse hukuka aykırı bir talep içerisinde olur. Yargıtay kararları riskli yapılar için tahliyeyi uygun görmektedir. Bina için riskli yapı kararı alındığında kiracının bu karara itiraz hakkı bulunmamaktadır.
23-)KİRA VEYA FAİZ DESTEĞİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabilir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri