Bizim yaptığımız araştırma sonucuna göre Birecik'te yoğun olarak Avşar, Bayad, Bayındır, Beğdili, Çepni, Dodurga, Döğer gibi Oğuz (Türkmen) boylan ve daha az nüfusa sahip Eymür, İğder (İğdir), Kayı, Kıruk, ! 9zık, Salur, Yazır ve Yıva boylan ve bunların oyma~, aşireti bulunmaktadır.
Araplar, tarihsel süreçte bölgeye yerleşmiş ve çoğunluk oluşturmuşlardır. Özellikle çevre köylerde Arap nüfusu yoğundur. Kürtler ise Birecik'in çeşitli bölgelerine yayılmış bir etnik grup olarak yaşamaktadır. Bununla birlikte, Birecik ilçesinde Türkmen aşiretleri de bulunmaktadır.
Birecik ilçesi Şanlıurfa'nın iline bağlıdır. Türkiye de en büyük yüz ölçümü sıralamasında 345.ci sıradadır. Birecik'i en önemli kılan şey ise, dünyada nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşlarının yaşadığı bazı yerler arasında olmasıdır. 1517 yılında Birecik, Osmanlı topraklarına daim olmuştur.
MÖ 9.yüzyılda Asurların eline geçen Birecik sırasıyla Pers, Makedonya, Roma ve Bizans egemenliklerini yaşamıştır. 780 yılında Müslümanlar tarafından fethedilmiştir.
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde Şanlıurfa iline bağlı 96.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir. Fırat ırmağının eskiden sadece doğu kıyısındayken son yıllarda her iki kıyısı üzerinde, deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte kurulmuştur.
İlgili 37 soru bulundu
Birecik'in kuzeyinde bulunan kalenin hemen yanında, yine Memlüklü Sultanı Melik Eşref Şaban tarafından yaptırılan Ulu Camii bulunmaktadır. Mahmut Paşa Camii ve Hamamı da Birecik'teki diğer tarihi yapılarındandır. Ancak Birecik ile özdeşleşmiş en önemli özelliklerden biri, nesli tükenmekte olan kelaynak kuşlarıdır.
Şanlıurfa - Birecik otobüs yolculuğu ortalama 1s civarındadır. Ancak bu iki şehir arasındaki 75 km mesafeyi en hızlı otobüs ile 1s civarında gidebilirsiniz.
Nesli tükenme tehlikesi altındaki kelaynakların korunmasını ve üremelerini sağlamak için 1977 yılında Birecik ilçesinde Kelaynak Üretme İstasyonu kuruldu.
Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre, Türkiye'nin nüfusu 2020'de bir önceki yıla göre 459 bin 365 kişi artarak 83 milyon 614 bin 362 kişiye ulaştı. Birecik'te ise 2019 yılında 95.128 kişi olan nüfus, 2020 yılında 555 kişi artarak 95.683 kişi oldu.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Birecik ilçesinde 17 kişinin yaşamını yitirdiği Kaya Apartmanı'nın enkazında teknik inceleme yapıldı.
Şanlıurfa'nın ilçeleri içerisinde Akçakale ve Harran ilçelerinin tamamına yakınını Araplar teşkil eder. Merkez ilçelerden olan Eyyübiye ilçesinin de %65 civarı nüfusu Araptır. Diğer iki merkez ilçeler Haliliye ve Karaköprü'de de ciddi Arap nüfus vardır.
Siverek Tarihi
Siverek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa'ya bağlı bir ilçedir. İlçe nüfusunun çoğunluğu Zazalar ve Kürtler olup, Karacadağ yöresinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
1866 yılında Halep Vilayetine bağlanan Urfa, 1919 yılında, önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğradı. Şehir 11 Nisan 1920'de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmış; Cumhuriyet sonrasında 1924 yılında ise il olmuştur.
Kalenin ilk inşa tarihi hakkında farklı görüşler vardır. Üzerinde inşa edildiği beyaz kalker tepeden dolayı Beyaz Kale (Kal'etül Beyza/ Beyda) denilen yapı 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Birecik kalesi Romalılar,(MÖ.30- MS 395) Franklar(MS 1098- 1150) ve Memlükler Dönemi (1277-1484) olmak üzere üç defa onarım görmüştür.
Elek analizi sonuçlarına göre ise; % 90.4 kil-silt, % 2.5 kum ve % 7.1 çakıllardan meydana geldiği tespit edilmiştir. Zeminin Z3 yerel zemin sınıfına girdiği tespit edilmiştir.
Diyarbakir - Birecik otobüs yolculuğu ortalama 3s 29d civarındadır. Ancak bu iki şehir arasındaki 223 km mesafeyi en hızlı otobüs ile 3s civarında gidebilirsiniz.
Şanlıurfa'nın toplam 13 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; Halfeti, Harran, Viranşehir, Siverek, Akçakale, Ceylanpınar, Suruç, Birecik, Bozova, Eyyübiye, Hilvan, Karaköprü ve Haliliye ilçeleridir.
Birecik'e yeni yapılan ve yakın zamanda faaliyete geçecek olan 150 yataklı Birecik Devlet Hastanesin' de hazırlıklar hızla sürüyor.
Birecik Barajı ve HES; Fırat Nehri üzerinde, dünyanın sayılı büyük barajlarından biri olarak bilinen Atatürk Barajının mansabında, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile Birecik Baraj ve Hidroelektrik Santrali Tesis ve İşletme Anonim Şirketi tarafından inşa edilmiştir.
Baraj, elektrik üretme ve sulama amaçlı olarak 1985-2000 yılları arasında inşa edilmiştir.
Birecik Köprüsü, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Birecik ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Köprü, Fırat Nehri üzerinde Şanlıurfa'nın Birecik ile Gaziantep'in Nizip ilçe sınırları arasında yer almakta olup D 400 karayolunun bir parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri