Bizim yaptığımız araştırma sonucuna göre Birecik'te yoğun olarak Avşar, Bayad, Bayındır, Beğdili, Çepni, Dodurga, Döğer gibi Oğuz (Türkmen) boylan ve daha az nüfusa sahip Eymür, İğder (İğdir), Kayı, Kıruk, ! 9zık, Salur, Yazır ve Yıva boylan ve bunların oyma~, aşireti bulunmaktadır.
Urfa Birecik Hangi Boydan? Urda Birecik'in hangi boydan olduğu ile ilgili birçok bilgi bulunmaktadır. Bozulus Türkmenleri, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'ya göç eden ve yerleşen Oğuz Türkmen boylarından biridir. Birecik'e yerleşimleri ise bu dönemlere kadar uzanmaktadır.
Tarihçe. Aramice Bîrsâ kelimesinden türeyen ve Arapça kale, hisar anlamına gelen el-Bîre olarak olarak bahsedilen Birecik, “küçük kale” anlamına gelmektedir. Antik dönemde yerleşimden “Makedonopolis” olarak da bahsedilmiştir.
Kayı boyu adı günümüzde Urfa ve çevresinde geçmemesine rağmen onların bir oymağı olan Urfa Karakeçilileri diye bilinen ancak, idari birimlerin zamanla değişmesi veya göç yada iskanlar sebebiyle farklı sancaklara bağlanan Karakeçililer Kayı boyundandır.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Birecik ilçesinde 17 kişinin yaşamını yitirdiği Kaya Apartmanı'nın enkazında teknik inceleme yapıldı.
İlgili 40 soru bulundu
MÖ 9.yüzyılda Asurların eline geçen Birecik sırasıyla Pers, Makedonya, Roma ve Bizans egemenliklerini yaşamıştır. 780 yılında Müslümanlar tarafından fethedilmiştir.
Birecik ilçesi Şanlıurfa'nın iline bağlıdır. Türkiye de en büyük yüz ölçümü sıralamasında 345.ci sıradadır. Birecik'i en önemli kılan şey ise, dünyada nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşlarının yaşadığı bazı yerler arasında olmasıdır. 1517 yılında Birecik, Osmanlı topraklarına daim olmuştur.
Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
Karacadağ Türkmen Aşireti, bir Türk aşireti olup Şanlıurfa'nın Siverek İlçesine bağlı Karacadağ bölgesine yayılmış 58 köyden oluşmaktadır. Gerek tarihsel geçmişiyle gerekse sosyo-kültürel yapısıyla bölgede tanınan önemli aşiretlerdendir.
Oğuzların Bayat boyuna mensup olan ve Şam'dan Anadolu'ya yerleştikleri için Şambayadı Türkmenleri adıyla anılan Türkmenlerin günümüzde Adana, Adıyaman, Karaman, Yozgat, Sivas ve Nevşehir'e yerleştikleri bilinmektedir.
Birecik'in kuzeyinde bulunan kalenin hemen yanında, yine Memlüklü Sultanı Melik Eşref Şaban tarafından yaptırılan Ulu Camii bulunmaktadır. Mahmut Paşa Camii ve Hamamı da Birecik'teki diğer tarihi yapılarındandır. Ancak Birecik ile özdeşleşmiş en önemli özelliklerden biri, nesli tükenmekte olan kelaynak kuşlarıdır.
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde Şanlıurfa iline bağlı 96.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir. Fırat ırmağının eskiden sadece doğu kıyısındayken son yıllarda her iki kıyısı üzerinde, deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte kurulmuştur. Birecik Şanlıurfa'ya 83, Gaziantep'e 63 km uzaklıktadır.
Birecik Barajı ve HES; Fırat Nehri üzerinde, dünyanın sayılı büyük barajlarından biri olarak bilinen Atatürk Barajının mansabında, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile Birecik Baraj ve Hidroelektrik Santrali Tesis ve İşletme Anonim Şirketi tarafından inşa edilmiştir.
Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre, Türkiye'nin nüfusu 2020'de bir önceki yıla göre 459 bin 365 kişi artarak 83 milyon 614 bin 362 kişiye ulaştı. Birecik'te ise 2019 yılında 95.128 kişi olan nüfus, 2020 yılında 555 kişi artarak 95.683 kişi oldu.
Birecik'e yeni yapılan ve yakın zamanda faaliyete geçecek olan 150 yataklı Birecik Devlet Hastanesin' de hazırlıklar hızla sürüyor.
Siverek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa'ya bağlı bir ilçedir. İlçe nüfusunun çoğunluğu Zazalar ve Kürtler olup, Karacadağ yöresinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
Kurumsal - Badıkan Aşireti Diyarbakır sınırları içindeki en büyük aşirettir.
XVI. yüzyıla dair Anadolu'daki yer adları bu nu açıkça göstermektedir. Oğuzlar'in (Bozoklu kolundan) Kayı boyuna mensup olan ve birçok oymaklara ayrılmış bulunan Karakeçili topluluğu ise, Ertuğrul Bey ile birlikte Anadolu'ya gelmiş bir Türk aşiretidir.
Dirijan (Kürtçe: Dirêjan) aşireti, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ve İran'da bulunan bir Kürt aşiretidir.
1930'larda Erzincan valisi olan Ali Kemali'ye göre; Hazollu, Hizollu diye bilinen İzol aşireti Kürt kökenlidir.
Ertoşi ya da Ertoşî, Kürt aşiretler birliği.
Yaşamı 1963 yılında İskenderun'da doğdu. Babasının memuriyeti nedeniyle ilk ve orta öğretimine Karabük'te başladı. Daha sonra İskenderun Anadolu Lisesi'nde eğitimini tamamladı.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Birecik ilçesinde 17 kişinin yaşamını yitirdiği Kaya Apartmanı'nın enkazında teknik inceleme yapıldı.
Diyarbakir - Birecik otobüs yolculuğu ortalama 3s 29d civarındadır. Ancak bu iki şehir arasındaki 223 km mesafeyi en hızlı otobüs ile 3s civarında gidebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri