Birecik Patlıcanı; Türkiye'de yetişen diğer yerli patlıcan çeşitlerinden farklı morfolojik özelliklere ve tada sahip tarım ürünüdür. Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik çok azdır, meyve eti yumuşaktır.
En çok üretiminin yapıldığı yer ise Çin olarak bilinmektedir. Çin, Hindistan ve Mısır'ın ardından Türkiye bu listede 4. sırada yer alır. En fazla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en fazla yetiştirildiği illerdir.
Birecik Patlıcanı, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, ilçenin güney kısmında yer alan, özellikle Mezra Mahallesi başta olmak üzere, Fırat Nehri boyunca uzanan tarım arazilerinde yetiştirilmektedir.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Ülkemizde en çok yetiştirilen ve tüketilen patlıcan çeşitleri şunlardır: Kemer patlıcanı, Halkapınar patlıcanı, Bostan patlıcanı, Kirmastı patlıcanı, Yalova- 49 patlıcanı, Gönen patlıcanı. Ayrıca son yıllarda yabancı çeşitler de yaygınlaşmaktadır. Bunlar ise ;Long purple, Viserba, Black Beauty'dir.
İlgili 24 soru bulundu
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kontrollü bir şekilde toplanıp yetiştirilen deniz patlıcanlarının tekil bireyler tarafından toplanması yasaktır. Yasak olmasının sebebi, su altındaki yaşamı ciddi bir şekilde etkileyecek olmasıdır.
Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik çok azdır, meyve eti yumuşaktır. Yıllardır, bölgede tek çeşit olarak yetiştiriciliği yapılan Birecik patlıcanı, saflaşma göstermiş ve homojenlik göstererek köy çeşidi olma özelliğini de kazanmıştır. Ticari hasatta meyve kabuğu düz ve rengi orta derecede mor renklidir.
İklimin ve toprakların elverişliliği nedeniyle buğday ve arpa gibi tahılların yanı sıra mercimek pamuk ve antepfıstığı gibi ürünler yetiştirilir. Şanlıurfa ilinde zeytinciliğin en gelişkin olduğu ilçe Birecik'tir. En çok küçükbaş hayvan beslenir; yağ peynir yün yapağı gibi hayvansal ürünler elde edilir.
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Nesli tükenmekte olan kelaynak kuşları, tarihi kalesi ve birbirinden lezzetli yemekleriyle yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi odağı olan Birecik, Şanlıurfa'nın bir ilçesidir. Fırat Nehri kıyısında yer alan ilçe, nehir sayesinde adeta sahil kasabalarını andırıyor.
#9 Urfa Usulü Patlıcanlı Tepsi Kebabı
Urfa'nın özellikle Birecik ilçesinde yetişen patlıcanların ünü, yörede yaşayan herkes tarafından bilinir.
Kurutmalık patlıcan üretilen illerin ortalama sıcaklık değerleri incelendiğinde en düşük sıcaklık değerlerinin Gaziantep ilindeki bu ilçelerde olduğu görülmektedir. Bu nedenle Gaziantep'te kurutulan patlıcanlar diğer illere göre daha uzun sürede kurur ve daha yumuşak bir yapıya sahip olur.
Kemer Patlıcanı kelimesi Türkçe'de "Bir tür ince uzun patlıcan." anlamına gelir.
Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
-Patlıcan meyveleri ise kış aylarında rahatlıkla tüketilebilir. Yine patlıcan meyveleri güneşlenmenin yetersiz olmasından dolayı az mor renkli olabilir.
Birecik patlıcan kebabı nerede yenir? Cevabı hemen verelim: Ramazan Bingöl Et Lokantası'nda. İstanbul Esenler'de bulunan işletmeye Yolcu360 'tan kiralayacağınız aracınız ile rahatlıkla gidebilir, bu güzel kebabın tadına bakabilirsiniz.
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde Şanlıurfa iline bağlı 96.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir. Fırat ırmağının eskiden sadece doğu kıyısındayken son yıllarda her iki kıyısı üzerinde, deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte kurulmuştur. Birecik Şanlıurfa'ya 83, Gaziantep'e 63 km uzaklıktadır.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir.
Haşhaş Kebabı
Zırhla çekilmiş kıyma et, baharatlar ve sebzelerin karışımından elde edilen bir harcın şişlere takılıp pişirilmesiyle yapılıyor. Şanlıurfa'da haşhaş kebabının en iyisi Birecik'te yeniyor. Zaten Şanlıurfa'nın Birecik bölgesine ait bir kebap.
Düşük kalorilidir, düşük oranda karbonhidrat içerir ve iyi bir lif kaynağıdır. Bu sayede, daha uzun süre tok hissetmenize ve kilo yönetimine katkı sağlayabilir. Genel olarak patlıcan, günün her saati tüketebileceğiniz, sağlıklı ve lezzetli bir sebzedir.
Kayseri'nin kırsal Yemliha Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, yamula patlıcanını çeşitli ürünlere dönüştürerek gelir elde ediyor. Mor ve beyaz çizgili yapısı, çekirdeksiz oluşu ve kendine has aromasıyla bilinen coğrafi işaret sahibi yamula patlıcanı, mahallenin geçim kaynaklarının başında yer alıyor.
Mevsim normalleri altında seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle sebzelerde verim kaybı yaşandı. Antalya'da yüzde 90'lık verim kaybı oranıyla liste başı olan patlıcan, seradan 20 liraya çıkıyor. Mart ayı sonu itibarıyla ürün rekoltesinin artmasıyla fiyatların düşmesi bekleniyor.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Özellikle diyet listelerinde daha uzun süre tok kalmayı sağladığı için tercih edilir. Karaciğer Sağlığı: Karaciğerin belli toksinlerden korunmasına yardımcı olan patlıcan, karaciğerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri