Tazelik demişken, marketten aldığınız sarımsakların taze olmasına da dikkat edin. Dışarıda kalan dişleri yumuşamış ya da kurumuş ya da filizlenmeye başlamış sarımsakları kesinlikle almayın. Sarımsak eskidikçe acılaşır ve keskinleşir. Bu da yemeğinizin lezzetini olumsuz etkileyecektir.
Öncelikle kabukların üzerinde, yüzeyinde koyulaşmalar, renk değişiklikleri varsa o sarımsak bozulmuş demektir. Yeşil filizler de o sarımsağı tercih etmemeniz gerektiğine işaret eder. Filizlenmiş sarımsağın sağlık açısından bir zararı yoktur ancak tadı taze sarımsaktan farklıdır.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genelikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Taze sarımsak beyaz olmalı ve sarı bir ton almaya başladıysa bozulmaya başlamıştır. Yumuşak görünmüyorsa veya kötü noktaları varsa, sarı sarımsağı kullanabilirsiniz, ancak beyaz kadar iyi olmayacaktır.
Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın. Bu şekilde dondurucuda ya da buzlukta uzun süre muhafaza edebilir, yemek yaparken kolayca buzluktan çıkarıp dilediğiniz kadarını kullanabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
filizlenmesine neden olabilir. Çiğ sarımsak soyulduktan ve doğrandıktan sonra ne kadar dayanır? Doğranmış sarımsak genellikle buzdolabında 5 ila 7 gün ve derin dondurucuda 10 ila 12 ay boyunca saklanabilir.
Aslında bu durum basit bir kimyasal reaksiyondan ibarettir. En basit anlatımı ile bu bir bakır kükürt reaksiyonudur. Sarımsak kükürt içerir ve bakır ile temas ettiğinde bakır sülfat ortaya çıkar. Bakır sülfat mavi ya da yeşil, bazense mavi-yeşil renklidir.
Uzun süre sarımsak saklamak için serin ve kuru yerde muhafaza edebilir; bunun yanı sıra buzdolabında, dondurucuda, kızartarak, salamura ederek veya kurutarak uzun süre saklayabilirsiniz.
Öncelikle Yeşil sarımsaklar kesinlikle sağlığa zararlı değil aksine oldukça faydalı! Yeşil sarımsakları gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz hatta Çin de bu sarımsaklara Laba sarımsağı deniyor. Laba sarımsağı ne kadar koyu ne kadar canlı yeşil ise o kadar iyi.
Dilediğiniz kadar sarımsağı rendeden geçirin ve bir miktar tuz ile karıştırın. Bozulmasını önlemek için de üzerine zeytinyağı ilave edin. Tuz ve yağ ile harmanlanan sarımsağı saklama kabında veya cam kap içinde koruyabilirsiniz.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Dondurucudan Çıkan Sarımsak Nasıl Kullanılır? Buzluktaki soyulmuş sarımsak poşetini çıkartıp, içinden kullanacağınız kadar alın. Tekrar poşeti dondurucuya koyun. Donmuş sarımsakları tek tek suyun altına tutup, buzu çözündüğünde yemeklerinize kullanabilirsiniz.
Sarımsağın taze kalmak için hava alması gerekir. Hava almayan bir kapta saklanan sarımsak çürür ya da küflenir.
Sarımsak alerjisi, mide krampları ve kusma gibi belirtilere neden olabilir. Alerji, vücut yabancı bir maddeyle temas ettiğinde aşırı tepki vermesiyle ve bağışıklık hücrelerinin bu maddelere karşı yanıt oluşturmasıyla ortaya çıkar. Bu reaksiyonlar hafiften şiddetliye kadar değişebilir.
Sarımsakları kabuklu bir şekilde buzdolabına koymak bir çözüm gibi gelse de bunu asla yapmamalısın çünkü bu şekilde sarımsaklar nemlenir ve çok hızlı bir şekilde bozulur.
Sarımsağı değerli kılan antioksidan özelliği, sarımsak filizlendiğinde daha da artmış oluyor. Antioksidan yönünden zengin sarımsaklar ise sinir sistemine iyi geliyor. Ayrıca soğuk algınlığına da iyi geliyor. Kore'de yapılan araştırmanın sonuçları filizlenmiş sarımsakların israf edilmesini önlemiş oldu.
Antiseptik özelliği çok yüksek bir besin maddesi olan sarımsak gün içinde 2 dişten fazla tüketilmemelidir. Kan şekeri düşürücü etkisi de bulunan sarımsak fazla tüketildiğinde zararlı olabilir. Sarımsağın günlük tüketim önerisi aşılırsa mide de asitlenmeye de yol açabilir. Bu da mide de yanma neden olur.
Danışanlarımız tarafından en çok duyduğum şikayetlerin başında geliyor bu durum. Siyah sarımsak idrar söktürücü özelliği ile vücutta fazla sıvının birikmesini engelliyor ve vücudu rahatlatıyor. Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek isteyen herkes bu besini rahatlıkla tüketebilir.”
Sarımsağın tüm enerjisini, soğanının büyümesine odaklamak için yeşil kısmı çıkarılır. Bu kısım çiğ veya pişmiş olarak yenebilir.
Örneği turşuya atıldığında hem sarımsak hem de turşu mor renge dönüşür ve kısa sürede bozulmasına neden olur. Ancak yerli, yani Kastamonu sarımsağı ise bundan çok farklı olur. İçi mor olur. Dışı krem rengi ve kök kısmı kahverengi olur.
Kastamonu temmuz ayında hasat edilir ve 9-10 ay dayanır.
Sarımsak yetiştiriciliğinde diş halinde olan sarımsaklar en düşük sıcaklık olarak -10 C'ye kadar dayanıyorlar. Bitki halindeyse bu sıcaklık maksimum -3 veya -4 derecelere kadar düşebilir. Eğer bu düşük sıcaklıklar uzun süre devam eder durumda olursa, sarımsak donar ve çürür.
Eskişehir'de eşi ile birlikte yıllardır sarımsak satan Sevil Yalçın, yerli üretimi olan Kastamonu sarımsağı ve ithal edilen Çin sarımsağın arasındaki farkını dile getirerek, "Vatandaş 'ucuz bulduk' diye Çin sarımsağı almasın. Çünkü Çin sarımsağı gerçek aroma ve tadı vermez. Kısa sürede çürüyor, turşuyu bozulur" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri