Ayrıca katılımcıların, 2 aylık cayma süresi sonunda otomatik katılım sisteminde kalması durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL başlangıç devlet katkısı hak edişi bulunmaktadır.
Otomatik BES - Devlet Katkısı Hakediş
Başlangıç döneminde sistemden ayrılmayarak geleceğiniz için birikim yapmaya devam ederseniz, sistem sizi bir kez daha ödüllendiririr ve hak ediş şartlarına tabi olarak bir defaya mahsus 1000 TL başlangıç devlet katkısı avantajından da yararlanırsınız.
Kampanyaya katılım, bireysel emeklilik sözleşmesi bazlı gerçekleşecektir. Kampanyadan yararlanmak için bireysel emeklilik sözleşmesinin yürürlükte ve düzenli ödeme statüsünde olması gerekmektedir. Kampanya kapsamında verilecek 1.000 TL ek fayda için devlet katkısı hesaplanmamaktadır.
Ödenen katkı payına karşılık hesaplanan devlet katkısı, hesaba ne zaman yatırılır? Devlet katkısı tutarı, katkı payı ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde emeklilik hesabına şirket tarafından aktarılır.
1.000 TL başlangıç devlet katkısı!
Sistemde kalmaya devam etmeniz halinde, bir kereye mahsus 1.000 TL başlangıç devlet katkısı* alırsınız. Bu avantaja ek, düzenli olarak; her ay yatıracağınız tutarın %30'u kadar da devlet katkısı alırsınız. Örneğin; ayda 100 TL yatırıyorsanız, devlet de sizin için ekstra 30 TL yatırır.
İlgili 18 soru bulundu
Hak ediş için en az 3 yıl sistemde kalmalısınız.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ilk 3 yıl içinde ayrılmanız durumunda maalesef BES devlet katkısı avantajından faydalanamıyorsunuz.
Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır. Sigorta şirketleri bireysel emeklilik sistemine girişte giriş aidatı alabilir.
Devlet katkısı tutarı, katkı payı ödemesinin emeklilik şirketi hesaplarına nakden intikal ettiği ayı takip eden ay hesabınıza ödenir.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Devlet katkısının tamamını almak için 56 yaşınızı ve BES'te 10 yılı tamamlayarak emekli olmanız gerekir. Aksi takdirde ayrıldığınız için, devlet katkısında BES içerisinde kaldığınız süreye göre kesinti uygulanır.
Kazanılan bonuslar 27 Ağustos – 27 Eylül 2023 tarihleri arasında kullanılabilir. Kazanılan bonuslar en çok kazanım sağladığınız kartınıza yüklenecektir. Kullanılmayan bonuslar 28 Eylül 2023 tarihinde geri alınacaktır. Kampanya müşteri bazındadır ve bir müşteri kampanya bazında en fazla 1000 TL bonus kazanabilir.
Oldukça avantajlı olan bu yeni sistemde de mevcut sistemde olduğu gibi devlet katkısı bulunuyor. Üstelik Otomatik Katılım Sistemine dahil olduktan sonra ilk 2 ay içerisinde cayma hakkını kullanmayıp sistemde kalan çalışanlar, hak ediş koşulları kapsamında 1000 TL ek devlet katkısı almaya hak kazanıyor.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
BES katılımcılarının kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkışlarının önlenmesi sağlanacak. Bu amaçla sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.
Diğer bir deyişle, 2023 yılı içinde Bireysel Emeklilik Sistemine 140.535 TL katkı payı ödemesi yaparak, Devlet Katkısı avantajından üst limit olan 42.160,50 TL ile faydalanabilirsiniz.
Aynı şirkette ya da farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olunabilir.
Katılımcı, bireysel emeklilik sözleşmesinin başladığı tarih itibari ile ilk 10 yıl içerisinde BES iptal etme işlemi yaparsa birikimden stopaj vergisi kesilir. Emekli olmadan sistemden ayrılmanız durumda %10 stopaj vergisi alınır.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği'yle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.
BES Parası Nasıl Çekilir? Sistemde kayıtlı olan sigorta şirketi ile veya banka iletişime geçerek Bireysek Emeklilik Sistemi'nde biriken paranı çekmek için talepte bulunabilirsin. BES paranı alabilmek için e-Devlet sistemi üzerinden işlem yapamazsın.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde emeklilik için iki koşul bulunuyor. Birincisi sistemde 10 yılı tamamlamak, ikincisi ise 10 yıl şartı ile birlikte 56 yaşını doldurmak. Her iki şart tamam olduğunda BES'te emeklilik hakkını kazandın demektir!
Nasıl Emekli Olurum? Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız yeterlidir. Emeklilik sisteminde 10 yıl kalıp, 56 yaşınıza geldiğinizde önünüzde birikiminizle ilgili birden fazla alternatifiniz bulunmaktadır.
Bireysel emeklilik hesabınıza yaptığınız katkı payı ödemeleriniz sizin seçtiniz emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız halinde emekliliğe hak kazanırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri