Bireysel ihracat işlemlerinde kişilerin herhangi bir firma adı altında işlem yapmasına da izin verilmektedir. İhracat yapmak isteyen kişilerin şirket sahibi olmadan bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için vergi dairesinden kendine özel vergi numarası alması, T.C kimlik numarası ile ihracat yapabilmesi için yeterlidir.
Şahıs şirketi sahibiyim ihracat yapabilir miyim? İhracat yapabilmek için tek vergi numarası ve İhracatçı Birliği'ne kayıt yeterlidir. Şirketinizin şahıs veya ortaklık şirketi olup olmadığının bir önemi bulunmamaktadır. Yani şahıs veya ortaklık tüm şirketler serbestçe ihracat yapabilir.
İhracat yapabilmek için her zaman bir şirket sahibi olmanıza gerek yoktur. TC kimlik numaranız ile birlikte vergi dairesinden vergi numarası alarak, bir muhasebeci tutarak, bir gümrük müşavirine yetki vererek ve bulunduğunuz bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olarak ihracat yapabilirsiniz.
Klasik ihracattan farklı olarak mikro ihracatta yurt dışında satış yapmak için İhracatçılar Birliği kaydına gerek yoktur. Ayrıca, gümrük müşavirliği hizmetleri veren bir firma ile çalışmak gerekmez. Bu sebeple küçük çaplı ihracat gönderileri için yaygın olarak tercih edilen bir ihracat modelidir.
Doğrudan ihracat yapmak için, ihracatçı firma bünyesinde bir ihracat departmanı oluşturmalıdır. İhracat yapmak isteyen ancak gerekli personel ve kaynağı olmayan şirketler, dış pazara; komisyoncular, acenteler, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri, Dış Ticaret Şirketleri, yerel alım ofisleri vasıtasıyla ihracat yapabilirler.
İlgili 25 soru bulundu
İhracat belgesi almak için ilk adım İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri ve Ekonomi Bakanlığı'na başvuruda bulunmaktır. Başvuruda gerekli belgeleri verip, ihracatın yapılacağı gümrük idaresine giderek işlemler başlatılabilir.
PTT Mikro İhracat
PTT ile mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderim yapmak için gönderilecek olan ürünlerin mali müşavir vergi numarası, fatura seri numarası ve fatura numarası ile birlikte PTT merkezlerine giderek ek ücret ödemesi yapmadan posta yoluyla gönderim sağlanabilir.
Mikro ihracat tutarı 15 bin eurodan düşük olan yurt dışı satışlarını kapsayan bir ticaret modelidir. Bu tutar, tek seferde yapılan satış tutarıdır. Yani belirli bir dönem içerisindeki toplam tutarın değil, yapılan tek seferlik bir satışın 15 bin eurodan az olması gerekir. Ayrıca bu tutara KDV dâhil değildir.
İhracat Yönetmeliği'nin 5. Maddesi'nde ise; “İhracat işleminin başlaması için ihracatçıların, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine onaylattıkları gümrük beyannamesi ile ihracatın yapılacağı gümrük idaresine başvurmaları gerekir” denilmektedir.
Mikro ihracat, 300kg ve 15000 € limitine kadar ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışı edilen bedelli ihracatlara verilen isimdir. ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) nedir? İthalat ve ihracatta ekspres taşıyıcılar yani operatörler tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Mikro ihracat yapmak için mutlaka bir şirkete ihtiyacınız vardır. Bunun sebebi ise fatura kesme ve vergi bildirimlerine sahip olma zorunluluğudur. İhracat için büyük bir şirket açmanıza gerek yoktur. Küçük bir şirket sizin için yeterli olacaktır.
· Şahıs, limited ya da anonim şirketler mikro ihracat yapabilir. · İhraç edilecek ürün ve hizmetlerin toplam ağırlığı 300 kg sınırını aşmamalıdır.
Trendyol'da Mikro İhracat Süreci. Mikro İhracat Nedir? Mikro ihracat, 300 kilogram ağırlığı ve 15.000 Euro değeri geçmeyen, kat-i ve ticari satış amacı taşıyan ihracat işlemlerinin, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılmasıdır. ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?
2- Faturalar TL veya yabancı para cinsinden kesilebilir. 3- Teslimi yurtiçinde birebir müşteriye yapılmayan aracı kargo firmalarıyla (mikro ihracat) veya direkt GÇB (Gümrük Çıkış Beyannamesi) ile yurtdışına gönderilen her malın faturası mal ihracı olarak değerlendirileceğinden KDV 'siz olarak düzenlemek zorundadır.
Kimler İhracatçı Olabilir ? Vergi numarasına sahip gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan ortaklıklar ihraç edecekleri ürüne göre ilgili İhracatçı Birliğine üye olmak şartıyla ihracatçı olabilirler.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, tacirlerin yanı sıra isteyen esnaf da kayıtlı olarak ihracat yapabilecek. Kayıtlı İhracatçı Sistemi'ne kaydolmak için imza sirkülerinin ibrazına gerek olmayacak.
Belirli şartlar altında yapılan ihracatlarda ÖTV ve KDV istisnasından yararlanarak o eşya için ödediğiniz ÖTV ve KDV'yi ihracat gerçekleştikten sonra geri alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ayrıca, ihracatta gümrük vergisi uygulanmaması esastır. İhraç ettiğiniz mallar için gümrük vergisi ödemezsiniz.
Kolay İhracat Nedir? Kolay İhracat Platformu, Ticaret Bakanlığı tarafından yanına alınan, dış ticareti geliştirmek adına firmalara sunulan bir internet sitesidir.
Bireysel ihracat işlemlerinde kişilerin herhangi bir firma adı altında işlem yapmasına da izin verilmektedir. İhracat yapmak isteyen kişilerin şirket sahibi olmadan bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için vergi dairesinden kendine özel vergi numarası alması, T.C kimlik numarası ile ihracat yapabilmesi için yeterlidir.
Online başvuru sistemi üzerinden gerek ihracatçı firma kaydınızı gerekse gümrük müşaviri olarak kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu adımdan imza yetkilisi/çalışanı olduğunuz veya gümrük müşaviriyseniz vekaletnamesine sahip olduğunuz bir firma için ihracatçı birliğine yeni üyelik kaydı için başvuru yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri