Vefat etmiş babadan maaş alabilmek için gerekli olan şartlar, 2022 yılı için şöyle sıralanmıştır: Yaşlılık ve ölüm sigortası için en az 1800 prim günü ödenmiş olması gereklidir. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden sigortalı olan kişiler, en az 5 yıl boyunca sigortalı ve 900 prim gününü ödemiş olmalılardır.
Geriye dönük talep edilebilir
Eğer kişi ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK'ya başvuru yapmadıysa, 5 yıl geriye dönük olarak ölüm aylıklarını talep edebiliyor. Ancak 5 yıldan eski süreler için ölüm aylığı talep edilemiyor.
Yetim maaşının birikmesi, kişilerin babalarını kaybetmelerinden ve yetim aylığı için başvuru yapana kadar geçen süre içinde gerçekleşir. Yetim ya da dul maaşı alacak olan kişiler, başvuru yapmış oldukları aydan sonraki ayda maaş almaya başlarlar.
a) Çalışırken ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıklar ölüm tarihini izleyen aybaşından başlar. Hak sahiplerince toptan ödeme ihyası ve/veya askerlik borçlanması ile ölüm aylığına hak kazanılıyor ise bağlanacak ölüm aylıkları borcun ödendiği tarihi izleyen aybaşından başlar.
Öğrenim Durumu Değişikliği Nedeniyle Aylıkların Kesilmesi: Erkek yetimlerin ölüm tarihinde 18, ortaöğrenim yapmakta ise 20, yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurması halinde aylıkları kesilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.
SKK Birikmiş Emekli Maaşı Hangi Gün Yatar? SKK emeklileri de her ne kadar memur olarak sayılsa da maaş günleri memurlardan ayrıdır. SKK emeklilerin birikmiş emeklilik maaşları normal emekli maaşlarıyla aynı gün yatar.
Hak sahiplerinin ölüm aylığı; üyemizin vefat tarihini, hak sahibi olma niteliğinin üyenin vefat tarihinden sonra kazanılması halinde ise bu tarihi takip eden ayın 1. gününden itibaren başlar. Aylıklar, üyemizin Sandığımıza yazılı olarak beyan ettiği herhangi bir Akbank T.A.Ş. şubesindeki mevduat hesaplarına yatırılır.
Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir.
Dul aylığı sorgulama işlemini gerçekleştirmek için iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlk olarak, e-Devlet üzerinden başvuru durumunuzu öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Alo 170'i arayarak da bilgi alabilirsiniz.
Kız çocuklarına bağlanan ölüm aylığı, evlenmesi halinde kesilir. Aylığın kesilmesine yol açan nedenler ortadan kalkınca (boşanma, eşin ölümü, işi bırakma), kesilen aylık başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren yeniden bağlanır (m.35/III).
Vefat eden kadın ya da erkek eşlerden biri durumunda, dul maaşı diğer eş tarafından talep edilebilir. Benzer şekilde, çocuklara yönelik yetim maaşı ise cinsiyet ayrımı gözetmeksizin verilir. Halk arasında "ölüm aylığı" olarak bilinen dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının eşine ve çocuklarına yönelik bir destektir.
Çünkü aylığınızın kesilmesi ya da durdurulması işleminin gerekçesi denetmen raporunda yer almaktadır. Bu sebeple denetmen raporunu Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edebilirsiniz. Talebinizin reddedilmesi durumunda ise dava yolunu tercih ederek denetmen raporunu mahkeme kararı ile birlikte alabilirsiniz.
Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 10 yıldan fazla olması halinde 4/b'ye (BAĞ-KUR) tabi çalışan kız yetimlere, emekli sandığı kanununa göre aylık bağlanabilir. Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 5 ila 10 yıl arasında olması halinde 4/b'ye (BAĞ-KUR) çalışan kız yetimlere aylık bağlanamaz.
SGK ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine de başvurmaları halinde 5 bin TL promosyon ödeneceğini duyurdu. SGK'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, kurumdan aylık alan 12,7 milyon emeklinin bulunduğu, ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapıldığı belirtildi.
Yetim maaşının birikmesi, kişilerin babalarını kaybetmelerinden ve yetim aylığı için başvuru yapana kadar geçen süre içinde gerçekleşir. Yetim ya da dul maaşı alacak olan kişiler, başvuru yapmış oldukları aydan sonraki ayda maaş almaya başlarlar.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2024 Yılı için Üyenin ölümü halinde 14.600,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 2.215,00 TL. ödenmektedir.
ÖLÜM YARDIMI BAŞVURU SORGULAMA
Ölüm yardımı başvuruları sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılır. Sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklayarak şahıs ödemeleri sorgulamaları sayfasına tıklayarak ölüm yardımı başvuru sorgulaması yapılabilir.
a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya, b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.
5 BİN TL ÖLÜM AYLIĞI PROMOSYONU BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Ölüm aylığı promosyon ödemesinin alınabilmesi için hak sahiplerinin kamu bankaları olan Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank'a giderek ya da internet üzerinden başvuruda bulunmalarının gerekiyor.
4757'ye "PRO" yazıp bir boşluk bırakıp "TC Kimlik Numarası"nı yazarak SMS gönderen müşterilerimiz, Müşteri İletişim Merkezimiz tarafından aranarak onayları alınmaktadır.
Yani, mirasçılar, vefat eden kişinin bankadaki parasını çekmek istediklerinde oybirliğiyle karar alarak birlikte bankaya başvurmaları gerekmektedir. Bu başvurunun tüm mirasçılar tarafından birlikte yapılması gerekmekte olup ayrıca bu işlemin bir vekil aracılığıyla yapılmasında da herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
SGK birikmiş aylık tutarı ne demek: Birikmiş aylık tutarı emekli maaşının ilk bağlandığı ay tahsis numarasının son rakamına göre ay başından aylık ödeme tarihine kadar geçen süre için yapılan ödemedir. Aşağıda ayrı başlık altında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Net aylık tutarı birikmiş ödeme tutarı nedir?
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı Nedir? SGK Birikmiş Aylık Tutarı, yaşamınız boyunca ne kadar para alacağınızın bir ölçüsüdür. Sosyal Güvenlik yardımlarınızın mevcut değerine ve hesabınıza yatırılan faize dayanır.
Kök maaş ya da kök aylık, e-devlet üzerinden “Emekli Aylık Bilgisi” kısmında aylık tutar olarak görülebiliyor. E-Devlet online sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi adresine erişim sağlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri