İletişim, etrafımızdaki insanlarla her türlü sözlü ve sözsüz hareketlerimizle etkileşim kurmaktır. Minimum iki kişinin bir araya gelmesiyle oluşan dinamik bir süreçtir. İletişim çoğu zaman ağızdan çıkan kelimeler olarak düşünülür. Oysa ki kişiler arasında konuşma olmadan da iletişim kurmak mümkündür.
NASIL İLETİŞİM
Sözler, yüz yüze ilişkilerle ya da radyo, tv, cep telefonu gibi araçlarla iletilir. (b) İnsanlar yazı yazarlar. Yazılı sözler gazete, kitap, ilan tahtası, mektup, e-mail ile paylaşılır. (c) İnsanlar duygu, düşünce ve gözlemlerini; müzik, şiir, roman, resim, yontu v. b. sanat yapıtlarıyla, iletirler.
İlgili 27 soru bulundu
Sağlıklı iletişimi başarmak için, empati kurma, egolara yenik düşmeme, yapıcı ve açık olma, beden dili ve tutarlı olma gibi özellikler önemlidir. Etkili iletişimde, dinleme yeteneği ve karşılıklı saygı da büyük önem taşır. Karşımızdakini yargılamadan, sözünü kesmeden, suçlamadan ve göz kontağını kesmeden dinlemeliyiz.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
İletişimin önemi:
Toplum içinde yaşayan her insan, farkında olsun veya olmasın, birbirleriyle iletişim içindedir. İnsanlar duygu, düşünce ve hayallerini, sorunlarını birbirlerine iletişimle aktarırlar. İletişimle insanlar birbirlerini anlarlar, sorunlarını paylaşırlar, problemlerine çözümler üretirler.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
Ancak, etkili iletişim kurabilmenin en önemli unsuru, dinleme becerisidir. Alıcının, iletilen mesajı karmaşıklaştırmadan doğru bir şekilde anlaması ve yorumlaması gerekir. İyi bir dinleyici olmak, alıcının mesajı doğru bir şekilde anlamasını ve geri bildirim vermesini sağlar.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
Etkili iletişim, ortak bir bağlamda bir ya da daha fazla kişiye hitap ederken iletişim becerilerinin etkin şekilde kullanılmasına denir. İletişim yazılı, sözlü ve sözsüz olmak üzere üç çeşitten oluşmaktadır. İletişim çeşitleri içinde sözlü iletişimde etkili iletişim tekniklerine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.
İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
İletişimin etkili olması için dikkate alınması gereken bazı özellikler vardır. Bunlar arasında empati kurma, açık ve net iletişim, etkin dinleme, beden dilini doğru kullanma ve sorunları çözme yeteneği sayılabilir.
Sözlü iletişim, iletişimin en yaygın ve etkili biçimidir ve günlük yaşamlarımızın temel bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Yazılı iletişim, harflerin ve kelimelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen iletişim türüdür.
Toksik ilişki, ilişkide bir tarafın desteklenmediği, aşağılandığı, zarar gördüğü, üzüldüğü, manipüle edildiğini hissettiği, duygusal, fiziksel ve psikolojik sağlığının tehdit altında olduğu ilişki türüdür. Başlangıçta kolayca fark edilmeyebilir ancak uzun vadede ciddi duygusal yaralara neden olabilir.
Sağlıklı bir ilişki çiftlerin birbirlerini destekledikleri bir ilişkidir. Partneriniz aynı zamanda sizin en iyi takım arkadaşın olmalıdır. Herhangi bir konuda farklı fikirlere ya da tamamen farklı hedeflere sahip olsan bile birbirinizi desteklediğiniz ve ilerletebildiğiniz bir ilişki senin için doğru olan ilişkidir.
Toplumumda evliliğe doğru gittiği düşünülen ilişkiler için söylenen ciddi ilişki, yüzeysel bir birliktelikten çok, dürüstlük, hakikat, özgürlük, saygı ve samimiyeti barındıran bir ilişkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri