Maden suyu, doğal olarak mineraller ve elektrolitler içeren bir içecektir. Maden suyunun alkali olup olmadığı, içindeki minerallerin türüne ve miktarına bağlıdır. Bazı maden suları alkali olabilir, ancak bazıları asidiktir.
Maden suyu ihtiva ettiği alkali oluşturucu minerallerle vücudun çeşitli elektrolitlerinin konsantrasyonunu düzenler ve özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeler.
Soda ise tamamen yapay olarak tesislerde üretilen; işlenmiş suya karbondioksit gazı ilave edilerek elde edilen bir içecektir, doğal değildir. İçeriğinde sadece sodyum bikarbonat vardır. Yanlış: Maden suyu asitli bir içecektir. Doğru: Aksine maden suyu midede asit oluşumunu engelleyen bikarbonat içeriğine sahiptir.
Erzincan maden suyumuzun pH değeri 6,50 ve asit karakterlidir.
“Maden Suyu Asitlidir”(Yanlış)
Tersine maden sularında, aslında mide asidini tamponlayan bikarbonat bulunmaktadır. Mide ekşime ve yanmalarında halk arasında çok iyi bilinen maden suyunun yararlı etkisi de buna bağlıdır. 'Asitli' denilen içeceklerin ortak özelliği ise karbondioksit gazı içermeleridir.
İlgili 32 soru bulundu
Maden Suyu 'Asitli' Midir? Halk arasında “asitli” denilen içeceklerde aslında kastedilen, içeceğin içindeki “karbondioksit” gazıdır. Karbondioksit gazı dilimiz ile temas ettiğinde geçici olarak tat algılayıcılarını uyuşturduğu için içimi kolaylaştırmaktadır.
Beypazarı maden suyu ph değeri 6.3-7.1 arasında değişmektedir. İçerdiği mineraller ph değerinden daha fazla önem arz etmektedir. Bu yüzden de içeriğindeki magnezyum, kalsiyum ve sodyum oldukça önemlidir.
Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Limonun asidik bir madde olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Limon suyunun asit mi baz mı olduğu bilgisi ise oldukça şaşırtıcıdır. Limon, asidik bir madde olmasına rağmen limon suyu alkali bir içecektir.
Mide asidini dengeler
Bikarbonatın sindirim sistemi üzerine olumlu etkileri yıllardır bilinmektedir. Bu tip maden sularının, bikarbonatın bazik etkisinden dolayı asit fazlalığı ile seyreden mide hastalıklarında mide asidini dengeleyici, şeker hastalığında şeker metabolizmasını düzenleyici görevleri görülmüştür.
Gazlı ve Tatlandırılmış İçecekler Kalori Alımını Artırır
Ayrıca gazlı içeceklerin, içerdikleri asit nedeniyle de midenize zarar verebilecekleri bilinmektedir. Dolayısıyla gazlı ve tatlandırılmış içecekler suyun yerini tutmaz. Ayrıca su yerine midenizi bu içeceklerle doldurduğunuz için günlük sıvı alımınız düşebilir.
İçmiş olduğumuz maden suyu ile birlikte, günlük olarak almamız gereken sıvı miktarına uygun olarak eş değer bir şekilde vücuda sıvı girişi olabilir. Sıvı alımı açısından düzenli bir sıvı alımı bulunmuyorsa, özellikle sıvı dengesi için gece yatmadan önce mutlaka maden suyu içmekte fayda vardır.
Bir suyun pH değerinin yüksek olup olmadığını nasıl anlarız? Onu da hemen söyleyelim. Şişelerin arkasında yazan pH değeri 7'den yüksekse pH değeri yüksek yani alkali bir sudur. Bu da onun bazik olduğunu gösterir.
Maden suyu içmek doğrudan taş oluşumuna neden olmaz. Maden suları, normalde tüketilen içme sularına göre daha düşük pH'ya sahiptir. Böbrekte taş hastalığı olan kişilerin pH'sı yüksek su tüketmesi önerilir.
Yönetmelik, içme suyunun pH'ının 6,5–9,5 aralığında olması gerektiğini açıkça belirtmektedir. Aşağıdakiler bu kuralın istisnalarıdır: hala şişelenmiş su – asitliği 4,5 olabilir, karbonatlı su – 4.5'ten daha düşük bir pH'a sahip olabilir.
İçme sularının yanı sıra doğal kaynak sularının da pH değeri ya nötr olmalı ya da hafif alkali sayılıp 7 üstünde olmalıdır. Kaynak sularında en uygun pH değeri 6,5 - 8,5 arasında kabul edilirken, içme sularında ise bu değer 6,5 ile 9,2 arasında olması gerekir.
Kaynak sularında sağlık açısından en ideal pH değerinin 8,5 ila 6,5 arasında olması gerekir. İçme sularında ise bu değerin ideal aralığı 7,2 ve 8,5 arasında yer almaktadır. İçme suyunun sağlıklı olması için pH değerinin dışında bir de sertlik derecesi önemlidir.
Çeşme suyuna gelecek olursak çeşme suyunun pH değeri "6.5" ile "9.5" aralığında kalmaktadır. Dolayısı ile hem asidik hem bazik özellik gösterebilir.
Genel olarak insan sağlığını olumlu yönde etkileyen, sindirim sistemini destekleyen ve ferahlık veren maden suları oldukça sağlıklı içeceklerdir. Beypazarı, Özkaynak, Kızılay, Sarıkız, Sırma, Uludağ, Freşa en iyi maden suyu markalarıdır.
Kızılay Maden Suyu, Türkiye'nin en zengin magnezyum oranına sahip maden suyudur. Zengin magnezyum oranı kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
Saf suyun ph değeri 7 nötr olmakla birlikte günlük hayatta tüketime uygun su değerinde bulunmaktadır. 7 nötr derecesine sahip olan saf suyun günlük hayatta kullanımı oldukça sağlıklıdır. Bazik ve alkali sulara göre saf ve temiz olmasına bağlı olarak her alanda rahatlıkla kullanılabilir.
Soda, karbondioksit gazı eklenmiş olan saf su ile yapılan bir içecektir. Maden suyu ve sodanın farkı ise maden suyunun doğal kaynaklardan elde edilen mineralli sudur. Soda, yüksek şeker içeriği nedeniyle sağlık açısından zararlı olabilir. Ayrıca, yüksek sodyum içeriği nedeniyle yüksek tansiyon riskini artırabilir.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri