Tokat'ta UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alan Niksar kalesi; Pontus, Roma, Bizans ve Türk-İslam medeniyetlerinden izler taşıyor. 6,2 kilometrelik sur uzunluğu ile Diyarbakır kalesinden sonra Anadolu'nun en büyük ikinci kalesi durumundaki Niksar Kalesi'nde kazı çalışmaları başladı.
Türkiye'nin ikinci büyük kalesi konumundaki Niksar Kalesi'ni gün yüzüne çıkarmak ve turizme kazandırmak için kazı çalışması başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 2010 yılında restore edilen Türkiye'nin ikinci büyük kalesi olarak bilinen Tokat'ın Niksar ilçesindeki kalede, kazı çalışmalarına başlandı.
Esas olarak Pers kökenli Pontus Krallığı zamanında yapıldığı ve adının Kaberia olduğu bilinen Niksar Kalesi, Roma Dönemi'nde eklenen yeni yapılarla günümüzdeki konumuna gelmiştir.
Malbork Kalesi, yüzey alanı ile dünyanın en büyük kalesidir. Malbork, Prusya'da Haçlı Katolik Alman tarikatı olan Töton Şövalyeleri tarafından Ordensburg kalesi biçimde inşa edilmiştir. Etrafında gelişen kasaba da Marienburg ismini almıştır.
Tokat'ta 3 kalenin bulunmasının önemli olduğuna dikkati çeken Can, "Biz eski şehri koruyacağız. İlimize gelen turistler, Niksar, Zile ve Tokat kalelerinde kuracağımız teraslarla eski şehirleri temaşa edebilecekler.
İlgili 23 soru bulundu
Komana Pontika, Pontus Galatikus, Pontus Polemonniakus, Evdoxia, Dokia sözcükleri İ. Ö. 4. yüzyıldan başlayarak Pers, Helenistik, Roma ve Bizansdevirleri boyunca varlığını sürdüren tarihsel kent Tokat ve çevresinin kayda geçen en eski adlarıdır.
1880/81 yılına kadar kaza merkezi olan Tokat, bu tarihte Sivas Vilayeti'ne bağlı Tokat sancağının merkezi oldu.
Romalılardan Karamanoğullarına kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, 23 bin 500 metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük kaleleri arasında yer alan Mersin'deki Mamure Kalesi, görkemli yapısıyla ilgi odağı oluyor.
Halep Kalesi (Arapça: قلعة حلب), kuzey Suriye'nin Halep şehrinde, kuvvetlendirilmiş büyük Orta Çağ sarayı. Dünyanın en eski ve en büyük kalelerinden biri sayılır. Kale tepesinin kullanımı MÖ 3.000 yıllarına dayanır.
İlçede yetiştirilen başlıca tahıllar; buğday, arpa ve mısırdır. Bunun yanında şeker pancarı, tütün, ayçiçeği, patates ve mahlep gibi sanayiye ham madde olan ürünlerde üretilmektedir. İlçede en çok yetiştirilen meyveler; üzüm, elma, kiraz, şeftali ve cevizdir. Cevizin Niksar'da önemli bir yeri vardır.
Nitekim Malazgirt Zaferinden sonra (26 Ağustos 1071) Anadolu'da Türk fetihlerinin başlamasıyla birlikte Niksar, Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan'ın komutanlarından Dânişmend Gazi tarafından fethedilmiş ve Dânişmendliler Devleti'nin başkenti olmuştur.
Evet, DANİŞMENTLİLER (1080 – 1178) Çepni Türkleri'nin ilk bağımsız devletidir. Danişmendli Beyliği, 1080–1178 yılları arasında Sivas merkez olmak üzere Çorum, Tokat, Niksar, Amasya, Malatya, Kayseri şehirleri civarında kurulmuş bir Anadolu beyliğidir.
16. Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb. 17.
KARS'IN KALELERİ, SURLARI, ÖZELLİKLERİ Kars Kalesi: Merkez Kale veya İç Kale olarak da anılan Kars Kalesi 10. yüzyılda yapılmıştır. 1836'da Timur tarafından yerle bir edilmiş ve 1579'da yeniden yapılmıştır.
İstanbul'da bulunan kaleler Yoros Kalesi, Garipçe (Poyraz) Kalesi, Rumeli Feneri Kalesi, Şile Ocaklı Kalesi, Riva Kalesi, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı ve Aydos Kalesi bulunmaktadır.
Kapadokya ve kale denince akla gelen ilk isim Uçhisar Kalesi oluyor. Uçhisar Kalesi bulunduğu bölgenin en yüksek tepesidir. Kapadokya'nın neredeyse her yerinden görülen en büyük ve en güzel peribacası olan bu yere mutlaka gelmelisiniz.
Mersin'in 60 km. güneybatısında, Kızkalesi Beldesi'nde yer almaktadır. Herodotos'a göre kent,Korykos (Gorgos?) adında Kıbrıslı bir prens tarafından kurulmuştur.
Latin İmparatorluğu'nun bölgeye hakim olduğu dönemde bu kalenin isminden çoğu kez söz edilmiştir. O zamanlar İznik İmparatoru III.İonidis Kocaeli yarımadasını ve buradaki kaleleri fethetmiştir. Bu olaylara göre, Eskihisar Kalesi'nin 1241 yılında var olduğu anlaşılmaktadır.
Polonya'da bulunan Malbork Kalesi dünyanın en büyük kalesidir. 1274 yılında Töton Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. Bu kale şövalyeler tarafından Polonyalı düşmanlarını yenmek ve kendi kuzey Baltık bölgelerini kontrol altında tutmak için yapılmıştır.
Kadifekale'den günümüze yalnızca kalenin batısındaki 5 kulesi ile güneyindeki duvarlarının bir bölümü kalmıştır. Diğer kısımları yıkık haldedir. Turistik yönüyle ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü proje ile turizme katkı sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Alevi ve Bektaşî geleneğinin en güçlü ve diri olduğu illerden biri Tokat'tır. Tokat'ın sosyal ve kültürel açıdan bu kadar zengin olmasının en önemli sebeplerinden birisi, Anadolu topraklarında ilk Türk yerleşkelerinden biri olan bu sahada, göçebe Türk kültürünün bütün canlılığı ve etkinliğiyle yaşıyor olmasıdır.
Bunlar; Togayıt Türkleri tarafından kurulmuş ve ismin de buradan geldiği, bir diğeri de surlu kent manasına gelen Toh-kat'tan geldiğidir. Evliya Çelebi ise Tokat Kalesinin Amalika Kavminden efsanevi bir kahraman olan "Dok-Ad"ın inşa ettiğini ve ''Tokat'' isminin buradan geldiğini yazmaktadır.
Merkez ilçe dahil 12 ilçenin yanında 77 belde ve 632 köy mevcuttur. Merkeze bağlı 41 mahalle, 103 köy ve 9 belde bulunmaktadır. Yüzölçümü bakımından Tokat'ın en büyük ilçesi Zile'dir. En yüksek nüfusa sahip ilçe ise Erbaa'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri