Ütüleme işlemine gömleğin yaka kısımlarından başlama gerekmektedir. İlk olarak yakanın arka bölümü ütülenir. Daha sonra ön bölümü ütülenir ve en son olarak da yaka iz yerlerinden düzgün bir şekilde katlanarak üstünden ütünün geçirilmesi gerekmektedir.
- Öncelikle ütünüzün ısısını ayarlayın. Gömlek kumaşı pamuklu ise yüksek, pamuk karışımı ise orta, sentetik kumaş ise en düşük ısıyı ayarlamalısınız. - Gömleğin kırışıklık durumuna göre buhar seviyesini ayarlayın. Kırışıklığın fazla olduğu yerlere daha fazla buhar vererek ütülerseniz kırışıklık kolayca yok edilir.
Gömlek nasıl ütülenir konusunda gömleğin kumaşının, ütünün ısı ayarının ve ütüleme tekniklerinin yanı sıra “ıslak gömlek ütülenir mi?” sorusu da merak konusu. Gömleklerinizi ne çamaşır makinesinden hemen çıkardıktan sonra ne de tamamen kuruduktan sonra ütülemelisiniz.
Gömlek yakası ütülemeye kıyafetinizin arka yüzünden başlayabilirsiniz. Yakanın arka kısmını ütüledikten sonra ön kısmına geçebilir ve son olarak iz yerlerini takip ederek yakayı düzgünce katladıktan sonra ilgilinin bölgenin üzerinden ütü geçebilirsiniz.
Pamuk gömleklerinizi en kısa zamanda, en kolay şekilde ütülemek için mutlaka ütü masasında ütü yapmanızı tavsiye ederiz.
İlgili 19 soru bulundu
Ütü istemeyen kumaş isimleri arasında polyester, naylon, elastan, likra ve mikrofiber gibi kumaşlar sıralanabilir. Bu kumaşlar yapısında bulunan elastikiyet sayesinde kolayca katlanabilir ve kırışıklıkları hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Ütüleme işlemine gömleğin yaka kısımlarından başlama gerekmektedir. İlk olarak yakanın arka bölümü ütülenir. Daha sonra ön bölümü ütülenir ve en son olarak da yaka iz yerlerinden düzgün bir şekilde katlanarak üstünden ütünün geçirilmesi gerekmektedir.
Su ısıtıcısını ocağa yerleştirerek ısıtın. İçindeki su kaynamaya başladığında, buruşuk giysiyi püsküren buhardan 20 santimetre uzakta tutun. Sıradan bir saç kurutma makinesi de giysi buharlayıcı görevi görebilir. Onu en yüksek ısı seviyesine getirin ve sıcak havayı doğrudan kırışıklıklara yöneltin.
Kırışık kıyafetinizi banyonuza asın ve sıcak bir duş alın. buhar hem kırışıklıkları açacak hem de kıyafetinize sinmiş kokuyu çözecektir. Açık bir alanda kırışık kıyafetnizi asın, yarım metre kadar uzaktan kıyafetinize sprey yardımıyla su püskürtün. Kıyafetiniz kurudukça kırışıklıklar gözle görülür şekilde azalacaktır.
⇒ Gömlekleri ütülerken bir hasar yaşamaması için gömleğin kumaş cinsine göre ütünün ısısını ayarlamaya çalışın. Pamuklu gömlekleri yüksek ısıda, pamuk karışımı olanları orta ısıda, sentetik kumaştan üretilmiş gömlekleri ise düşük ısıda ütülemeniz daha doğru olur.
Giysileri kurutucuya koyarken buz küpü de at.
Tamburlu kurutma, kırışıklıkları gidermenin harika bir yoludur. Kurutucuyu orta sıcaklık ayarına getir ve giysilerini yaklaşık 15 dakika kurut. Giysileri kurutucudan çıkarır çıkarmaz as ki kırışıklıklar geri dönmesin. İstersen giysilerini hemen giyebilirsin de.
Polyester - naylon kumaşların ütü ısı ayarı: Isıya duyarlı hassas kıyafetlerinizi 60 - 80 derecede, düşük ve orta sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Yün - ipek kumaşların ütü ısı ayarı: Şekil alması zor olan hassas kumaşları 120 - 160 derece arasında ütüleyebilirsiniz.
Fön Makinesi Kullanın
Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Sıcak su, gömleklerinize zarar verebilir ve renk kaybına neden olabilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar gömleklerin küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle gömleklerinizi 30-40 derece arasında yıkamaya özen gösterin. Gömlekleri çamaşır makinesinde yıkamak, gömleklerinizi daha az deformasyona uğratır ve yıpratmaz.
Boraks kullanımı
Ev temizliğinde oldukça işe yarayan boraks, ütü yanığında da işe yarar. Hafif derecedeki yanığın üzerine suda erittiğiniz boraksı dökerek bir süre bekletin. On beş dakika sonunda, gömleği soğuk su ve sabun ile yıkayın.
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Özellikle yaz aylarında sıkça tercih edilen keten kumaşlı gömleklerin hava geçirgenliği yüksektir ve serin tutar. Ayrıca doğal bir kumaş türü olmasıyla da tercih edilirliği artar. Pamuk ile birleştiği zaman kırışıklık oranı azalır ve daha kolay ütülenebilir.
6. Saç Düzleştirici
Hızlı bir ütü deneyiminde bizi en çok zorlayan kısımlar yaka, düğme araları ve manşetlerdir. Bu tarz küçük ve ulaşması zor alanlarda saç düzleştiricinden yardım alabilirsin.
Gömlekler ütülenirken ısı ayarları şu şekilde olmalıdır: Pamuklu kumaşlarda üst derece ısı ayarı, Pamuk ve sentetik karışımı orta derece ısı ayarı, Sentetik kumaş en düşük ısı ayarında ütülenmelidir.
Isı ayarının 140 ila 190 derece arasında olması idealdir. Ütü izi olmasını istemediğiniz kumaş pantolonlarınızı ters çevirerek ütülemeniz daha uygundur. Klasik kumaş pantolonlarda ise ütü izinin keskin olması çok önemlidir. Pantolonun ütülenmiş olduğu, ütü izinden belli olur.
Baskılı tişört nasıl ütülenir şeklinde merak eden kullanıcılar için en güvenilir yöntem ise ürünün ters çevrilerek ütülenmesi yanıtı olacaktır. Ütü masasına gergin bir şekilde konulan tişört, ütülenmesi gereken tarafı kat izi olmayacak şekilde gergin ve açık olarak konularak ütüleme yapılır.
Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Takım elbise ütülenirken ütünün sıcaklığı da önemli bir ayrıntıdır. Ütünün ayar kısmında kumaş yapısına göre sıcaklık ayarı vardır. Bu ayarlar üzerinden takım elbisenizin kumaşına uygun şekilde sıcaklık ayarı yapabilirsiniz. Daha yüksek sıcaklıklarda ütü yapmanız, elbisenizin zarar görmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri