Peygamberler vasıtasıyla nesilden nesle aktarılan bir prensiptir 'besmele'. Müslümanların 'Bismillahirrahmanirrahim' ile ilk tanışmaları, Mekke'de nazil olan Neml suresindeki besmele ayetiyle olur. Bismillah demek de onun yerine geçer.
Besmele Tevbe Suresi hariç bütün surelerin başlangıcında yer almaktadır. Genellikle Türkçe olarak "Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla" şeklinde tercüme edilir. Güncel hayatta sıklıkla bazen de Bismillah (Allah'ın adıyla) şeklinde kısaltma olarak kullanılır.
Değerli kardeşimiz, Evet, caizdir. Peygamber Efendimiz (asm), "Ey Allah'ım, senin adınla." anlamına gelen, "Bismike Allahümme" ve "Allah'ın adıyla" anlamına gelen, "Bismillahi" sözlerini kullanmıştır.
Bismillah ise “Allah'ın adıyla” demektir. Bir işe başlarken Besmele çekmek kişide kulluk bilinci oluşturur. Müslüman olan bir kulun besmele çekmesi yaptığı işin sadece Allah rızası için yaptığını belirtir. Aynı zamanda besmele içerisinde Allah'ın 99 isminden iki tanesi olan Rahim ve Rahman isimlerini bulundurmasıdır.
Genellikle Bismillah şeklinde kısaltıldığı da görülmektedir. Bismillah anlamı ise Allah'ın adıyla demektir. Müslümanların herhangi bir işe başlarken ilk önce besmele çekmesi gerekmektedir. Bir Müslümanın işe başlamadan önce besmele çekmesi o işi Allah rızası ile yaptığı anlamına gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Allah'a hamd olsun. Sonuç olarak yemekten önce besmele çekmenin en doğru şekli “bismillah” demektir. Ancak “Bismillahirrahmanirrahim” derse alimlerin çoğuna göre bir sakınca yoktur. En iyisini Allah bilir.
Şâfiî mezhebine göre, abdest ve gusülde niyet farz iken, gusle başlarken besmele çekmek ise sünnettir (Şirbînî, Muğnî'l-muhtâc, 1/166-167, 222; Erdebilî, el-Envâr, 1/69-71).
Evet. Sual: Besmele çekerken, Bismillah demek yeterli midir? Besmele okumak, (Bismillahirrahmanirrahim) demekdir. Sual: (Kur'anda, hayvan keserken değil, sadece kurban keserken, Besmele çekmek farzdır) deniyor.
Peygamber'in emriyle “bismillâh / بسم الله ” şeklinde yazılıp söylenmiş ve bu şekil besmelenin en kısa ifadesi olarak günümüze kadar ulaşan geniş bir kullanıma sahip olmuştur (bk. Wensinck, el-Muʿcem, “ism” md.).
Gece uyumadan önce 21 besmele duası okuyan kişilerin, uykularında cin ve şeytanların kötülüklerinden korunacakları düşünülür. Aynı zamanda 21 besmele ile geri getirme duası da edilebilir.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Yemeğe başlarken besmele çekilmeli, unutulduğu zaman hatırlanan yerde besmeleye yer verilmelidir. Sonradan çekilen besmelenin "bismillahi evveluhu ve ahiruhu" olması müstehabtır.
1. “ Besmele” Âyet midir ? ‚Bismillahirrahmanirrahim‛ hem Fâtiha sûresi hem de başında bulunduğu diğer sûrelerden birer âyettir.2 Mekke ile Kûfe kurrâ ve fakihlerine göre, yine İbn Mübarek ve İmam Şafii (Allah kendilerine rahmet eylesin)'ye göre bes- mele ilgili sûrelerin birer âyetidir. O sûreden bir parçadır.
Değerli kardeşimiz, Cünüp olan kimsenin "besmele" çekmesi, "elhamdülillah", "Allah razı olsun" demesi ve bunları yazması haram değildir.
Besmele, her işe başlarken ve her alınacak kararda Allah'a sığınarak, şeytanın şerrinden koruma dilemektir. Euzu Besmele Nasıl ve Nerede Çekilir? Euzu besmele “Euzubillahimişeşşeytanirracim ya da Bismillahirrarhmanirrahim” diyerek çekilir. Her işe başlarken, Kur-an ayetleri- sureleri okurken çekilir.
Surenin başındaki besmele konusunda mezheplerin görüşü farklıdır: Şâfiîlere göre Fatiha Suresi'nin birinci ayeti, besmeledir. Hanefilere göre besmele Fatiha'ya dahil değildir. Namaz kılınırken Fatiha Suresi'nden önce besmele çekmek ise sünnettir.
Anlamı ise Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım demektir. Besmele başında euzu söylendiğinde Arapça euzu billahi mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim şeklinde söylenmektedir. Bütün olarak anlamı ise şeytanın şerrinden Allaha sığınırım demektir.
Besmele'nin Sırları Kitap Açıklaması
Kur'an'ın bir ayeti olan Besmele en önce ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Adem'e indirildi. Hz. Adem, Besmele ayeti inince; 'Zürriyetim (neslim) Besmeleyi okuduğu sürece azaptan kurtulur' buyurmuştur.
“İsmillah”, “Allah'ın adı” mânâsına gelirken; “Bismillah”, “Allah'ın adı ile” mânâsına gelir. Yani Besmeledeki “B” harfi, besmelenin işaret ettiği mânâ itibarıyla, bir fiile başlamadan önce Allah'ın adı ile bu işe başlarım manasını kelimeye yükler.
"Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur. Hadis-i şerifte, "Kur'an-ı Kerime saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Kerim'in anahtarı, Besmeledir."
Peygamberimiz (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor: “Bismillahirrahmanirrahim ile başlamayan her anlamlı iş, bereketsiz ve sonuçsuzdur” Peygamberimizin bu ifadesi bizlere her yapacağımız hayırlı işte besmele çekmemiz gerektiğini anlatıyor.
Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak âyet veya sûreler için besmele çekilir mi? Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir.
Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir. Niyet, besmele ve abdest dualarını da sessizce sadece kendi duyacağı şekilde okuyabilir.
İşte adım adım abdest alma sırası ABDEST NASIL ALINIR? Abdeste “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diyerek başlanır. Sonra “Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim” diyerek Euzü-besmele çekilir.
Cevap: Meşru olmayan gusül, abdestin yerine geçmez çünkü ibadet değildir. Başka bir soruda: “Banyo yapmak abdestin yerine geçer mi?” Cevap: Şayet banyo, cenabetten taharet amacıyla yapılırsa abdestin yerine geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri