İlkin bölgede egemenlik sağlayarak tarihteki ilk imparatorluğu kuran Akadlar çivi yazısını dillerine uyarlamışlardır. MÖ 2000'li yıllardan sonra ise Akadca daha çok Orta ve Güney Mezopotamya'da konuşulan Babilce ve Kuzey Mezopotamya'da konuşulan Asurca olmak üzere iki ana lehçeye ayrılmıştır.
Mısırlılarla tarihin ilk savaşını yapmışlardır ve sonunda tarihin ilk yazılı belgesi olan KADEŞ ANLAŞMASI (Hitit Kralı 3. Hattuşili ile Mısır Firavunu 2. Ramses arasında MÖ 1280-1269 ) yapılmıştır.
Ur-Nammu kanunları; Sümerlere ait ve günümüze ulaşmış, kanun maddeleri içeren, bilinen en eski yazılı tablettir. Milattan önce 2100-2050 yıllarına ait olup Sümerce yazılmıştır.
İlk yazılı hukuk kanunlarını Sümerler çıkarmıştır. Bunun yanında Sümerler bilinen ilk hukuk devleti olma özelliğine de sahiptir.
NOT: Yazılı hukuku başlatan ilk Türk devleti Uygurlardır.
İlgili 24 soru bulundu
Babil kralı Hammurabi'nin ( h . 1728-1686 BCE) çeşitli meselelerde verdiği kararlar, Babil'in koruyucu tanrısı Marduk adına yapılan Esagila Tapınağı'na dikilen bir taş üzerine Akadca dilinde yazılmıştır.
İlk kez yazılı hukuk kuralları oluşturan uygarlık Sümer Uygarlığı'dır. Keşfedilen en eski yazılı kanun MÖ 2050 yılı civarında Sümer uygarlığı tarafından hazırlanmıştır.
Sümer kanunlarını Urukagina talimatnamesi, Gudea Fermanı, Ur-Nammu Kanunu ve Ana İttisu Kanunu olmak üzere 4 başlıkta tasnif edebiliriz.
Tarihçe. Hukukun başlangıcı medeniyetin oluşumuna yakın bir şekilde ortaya çıkmıştır. M.Ö. 3000'lerde oluşmuş Antik Mısır hukuku, medeni kanunlar içeren ve yüksek olasılıkla 12 levhaya bölünmüş kitaplardan oluşmuştur.
Türklerin ilk yazılı ve sert Anayasası ise 1876 Kanun-i Esasi'nin kabulüyle olmuştur.
Yazılı yasaların en ünlüsü MÖ 1700'lerde yapılmış Hammurabi yasaları'dır. Roma hukuku, Cermen hukuku, Katolik hukuku, İslam hukuku yazılı yasalara dayanır. Çağdaş yasaların yazılı oluşu Fransız Devrimi'nden sonra gelişmiştir.
(MÖ. 3200) 2) Tarihte İlk yazılı hukuk kuralları Lagaş şehri kralı “Urukagina” tarafından oluşturulmuştur. (Urgakina Kanunları) Bu yazılı kanunlar "fidye ve bedel" sistemine dayanıyordu.
Hammurabi (MÖ 1792-1750), Amori kökenli, Birinci Babil Hanedanlığı altıncı kralıydı ve Mukkades Kitabın Musa Yasası da dâhil olmak üzere sonraki diğer kitaplara model teşkil eden kanun koduyla en çok bilinir.
Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır.
Bugüne kadarki bilgiler ışığında, Türk dilinin tarihlendirilmiş en eski yazıtı, 7. yy'a ait Çoyren (Çoyr, 688-692) yazıtıdır. Başka bir deyişle Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. yy'da verilmeye başlanmış. Çoyren yazıtı, Költigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtları gibi mezar taşı olarak dikilmiştir.
Tarih yazı ile başlar. İlk yazı sistemi çivi yazısıdır. Taşların üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı türü papirüsün bulunması ile son bulmuştur.
M.Ö. 2375 yılında Lagaş tahtına oturan Urukagina, Sumerce ilk hukuk metinlerini ortaya koyan kral olarak bilinmektedir20.
Hattuşa'da bulunan ve yasal bir ifade olduğuna inanılan bir Hitit tableti. Hitit kanunları, imparatorluğun sosyal yapısını, adalet ve ahlak anlayışını yansıtmakta ve diğerlerinin yanı sıra saldırı, hırsızlık, cinayet, büyücülük ve boşanma gibi yaygın olarak yasaklanmış eylemleri ele almaktadır.
1. “Hak” Kelimesinin Çoğulu Olarak “Hukuk” Kelimesi
“Hukuk-u beşer”, “insan hakları” demektir. Hak kelimesinin çoğulu anlamında “hukuk” kelimesi eski zamanlardan beri Türkçede kullanılmaktadır.
Sümer şehri, Sümerlerden önce yaşamış ve Sümerce konuşmayan ve Sami olmayan bir halk tarafından, MÖ 4000-2350 yılları arasında kurulmuştur. Bu halka günümüzde Proto-Fıratlılar ya da Ubaidliler denmektedir.
Urum kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür. Örgütü (UNESCO) listesine girdi.
MÖ 4. yüzyıla kadar varlığını sürdüren çivi yazısı, başta Sümerler olmak üzere Akkadlar, Babilliler, Elamlılar, Asurlular, Hititler, Urartular ve en son Persler tarafından kullanılmıştı.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Kavram. Hukuk devleti kavramı hukukçu ve Prusya Kraliyet Parlamentosu Milletvekili Otto Baehr tarafından kullanıldı.
Eski Türk topluluklarında zamanla kendiliğinden gelişen gelenek, görenek, adet ve normlar, “yusun/yosun” hukukunu oluşturur, kağan'ın iradesiyle “yusun” töreye dönüşürdü. Bu bakımdan “yusun” törenin en önemli kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri