Hırsızlık olaylarına karşı oldukça etkili olan immobilizerler çoğu yeni model otomobilde standart özellik olarak geliyor. Sistem eski model araçlara da sonradan eklenebiliyor.
Sistemin en önemli özelliği İmmobilizer sistem devrede ise aracınızın ateşleme sistemi çalışmıyor. Ateşleme sisteminin çalışması için anahtar daki butona basıp İmmobilizeri devre dışı bırakmanız yani aracın kilidini açmanız gerekiyor. Dolayısıyla aracın kapısı bir şekilde açılsa bile araç çalıştırılamıyor.
İmmobilizer otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz. Bu nedenle İmmobilizer olan otomobiller, “düz kontak” yapılamaz ve çalınmaları çok daha güçtür.
Düz kontak yapıldığı takdirde araç marş basacaktır. Ancak ateşleme yapmayacak ve bu sayede motorunuz çalışmayacaktır. Ancak zaman zaman Immobilizer arızası ile de karşılaşabilmeniz mümkün. Bu durumda aracınız kendi anahtarıyla dahi çalışmaz.
Günümüzde tüm araç segmentleri immobilizer özelliğine sahiptir. Bu sistem sayesinde aracın motoru kendi anahtarı olmadan çalışmaz. Sistemde özel bir dijital koda sahip akıllı anahtar yer alır.
İlgili 16 soru bulundu
Bu nedenle, anahtarınızı yaptırabilmeniz için fazladan arama yapmanız gerekebilir. Oto Anahtarcıların fiyatı: 700₺- 2000₺ arasında iken. Yetkili servis fiyatları: 1500₺- 4000₺ arasıdır.
Bu tür bir arıza durumunda öncelikle yedek anahtarınız ile otomobilinizi çalıştırmayı denemelisiniz. Eğer çalışıyorsa en yakın oto anahtarcıya giderek immobilizer anahtarın tamirini yaptırmalısınız. Dilerseniz hatanın düzeltilmesi için servisleri de tercih edebilirsiniz.
Bundan dolayı çalınma gibi durumlar ile sık karşılaşılmaz. Araç anahtarı kontaktan çıkarıldığı anda güvenlik sistemi devreye girer. Böylece araç koruma altına alınır. Anahtarsız çalıştırma denense bile araç bunu Immo aracılığıyla algılayacak ve ateşleme olmadığı için araç çalışmayacaktır.
İmmobilizer sistemi, 5 temel ünitenin birbiriyle iletişim kurması sayesinde çalışır. Anahtarın kontağa takılmasıyla birlikte bu 5 ünite devreye girer ve şifre doğrulama işlemi başlar. Aracın çalışması, ancak üniteler arasındaki sorunsuz bir iletişimle mümkündür.
Immobilizer, araçlarda anahtarsız ateşlemenin önüne geçerek düz kontakla yapılan hırsızlıkları engellemeye yarıyor. Araçların anahtarsız çalışmayacağını düşünüyorsanız immobilizere ihtiyacınız olabilir. Çünkü oto hırsızlığında gelenek olan düz kontak yöntemiyle araçları anahtar olmadan çalıştırmak mümkün.
İmmobilizer anahtar, bir çeşit şifre içeren çipe sahiptir. Kontak bileziğinde ise şifre okuyucu vardır. Anahtardaki şifre ile kontaktaki okuyucu eşleştiği takdirde yakıt pompası ve ateşleme sistemi aktifleşir, böylece araba çalışır.
Türkçe karşılığı “hareketsiz hale getirmek” olan immobilizer, çoğunlukla "çipli araç anahtar sistemi" olarak bilinir. Günümüzde hemen hemen bütün araçlarda kullanılan bu sistem, hırsızların başvurduğu düz kontak yapmayı devre dışı hale getirir ve bu sayede araba hırsızlıklarına engel olmayı hedefler.
Günümüzde artık marka ve modeli ne olursa olsun immobilizer anahtar kopyalama işlemi yapılır oldu gerek lisanslı cihazlar gerekse Cin`den getirilen bi Diagnostic bilgisayar programları gayet başarılı sonuçlar alabiliyor.
Kasko şirketleri, yedek anahtar yoksa sigorta yapmamakta ya da çalınma sigortasını kapsam dışında bırakmaktadır.
Yapmanız gereken şey oldukça basit, bulunduğunuz şehirde oto anahtar yapımı hususunda uzman bir anahtarcıya giderek yeni anahtar yaptırabilirsiniz, tabi yedek yaptırırken de kaybolan anahtarlarınızı aracın sisteminden sildirmeyi de unutmayın.
Böyle durumlarda eğer bir yedek anahtarınız yoksa; yetkili servis veya sanayilerdeki bu işi yapan anahtarcılardan yardım alabilirsiniz. Bu şekilde hem kapınız açılacak hem de aracınızın anahtarı yeniden yapılıp, size teslim edilecektir. Eskiden kaybolan anahtarlar yerine yenisini yapılıyordu.
İmmobilizer pille çalışan bir yazılım değildir arabanın üzerinde elektronik manyetik olarak çalışır biterse immobilizer anahtar pili biter onunda arabayı çalıştırmasında bir etkesi yoktur sadece arabayı açmaya kapatmaya yarar yani arabanızda bir arızasa meydana geldiyse bunu uzaktan kumandanın piline bağlamayın.
Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi, sürücünün yanında bulunan elektronik vericili anahtar ile devreye girer. Anahtar araca yaklaştığında kapı kollarındaki yakınlık sensörleri devreye girer. Elektronik vericili anahtar ile kapı sensörleri arasında radyo dalgaları aracılığıyla iletişim gerçekleşir.
İmmobilizer arızasını anlamanın en kolay yolu, gösterge panelini kontrol etmektir. Gösterge panelinde immobilizerle ilgili bir simge bulunur. Bu simge çoğu zaman bir anahtar şeklinde görünür. Doğru çalışan bir immobilizer sisteminde bu ışık, kontağın aktifleşmesiyle birlikte yanar ve kısa süre sonra söner.
Bir aracın sadece tek bir anahtarla yönetilmesini sağlayan Immobilizer teknolojisi, hırsızlık olaylarının büyük ölçüde önüne geçiyor. Motor kontrol ünitesine yerleştirilen çipler sayesinde sistemin çözülmesini ve çabuk kırılmasını engelliyor.
Immobilizer sistemi aracın kontak anahtarının sıvıyla teması, yere sert düşürme yada kullanım ömrünü tamamlaması sebepleriyle sistem arızası çıkarabilir.
Yedek anahtarlar, otomobillerin marka modeline göre değişiklik gösterebilir. Örnek verecek olursak; Peugeot 207 marka aracın orjinal anahtarı sustalı ve kumandalı iken, yedek anahtarı sadece düz bir anahtardır. Herhangi bir kumanda içermemektedir.
Anahtar kaybolduysa oto anahtar ustaları aracın kilidine veya kontak yuvasına göre bir anahtar yapıp size teslim edebilir.
Eğer sizin de anahtarınız kırıldıysa, bu durumda tek çaresi yeni bir anahtar çıkartmaktır. Yeni anahtarınızın sahip olacağı kod, aracınızın beynine tanımlanacaktır. Bu sayede yeni anahtarınız ile aracınızı sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebileceksiniz.
Kale çelik kapı anahtarlarının kopyalanması işlemini ise sadece yetkili servisler yapabilmektedir. Bu nedenle anahtar kaybettiğinizde veya yedek bir anahtar yaptırmak istediğinizde yetkili servise gitmeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri