Pireler uçamaz, kanatsızdır ancak tek seferde 1-2 metre kadar zıplayabilir.
Önceleri küçük ve beyaz renkte olan pireler kan emdikçe koyulaşır ve irileşir. Erişkin pireler gözle görülebilir ancak çok hızlı hareket ettiğinden kıllar arasında tespiti zordur.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
Yıkama esnasında makinenin deterjan gözüne birkaç damla okaliptüs yağı damlatılması pirelerden daha hızlı bir şekilde kurtulmaya katkı sağlar. Evin zemini, halıları, koltukları içine okaliptüs damlatılmış olan su ile durulamak iyi bir çözümdür. Silme işlemi çamaşır suyu ile de yapılabilir.
Sirke, pireleri öldürebilen doğal bir asittir. 1 ölçü sirke ve 1 ölçü su karışımıyla bir sprey şişesi hazırlayarak evinize ve evcil hayvanlarınıza püskürtebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise limon kullanmaktır. Limon karışımını evcil hayvanınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Pire ısırığının iyileşmesinin daha kolay olması için duş alınarak o bölgenin rahatlamasını sağlamak gerekmektedir. Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir.
Yetişkin bir pire, konağından kan emmeden ortalama iki ila üç ay, hatta 100 güne kadar yaşar. Öte yandan, yumurtadan yeni çıkan bir larva üç gün içinde beslenmezse açlıktan ölür.
Tercih ettikleri hareket etme yöntemi, yetişkinlerin hayvan yaklaştığında bir konukçunun üzerine atlamasıdır. Yani pire uçamaz, zıplar !
Yetişkinliğe ulaştıklarında, pire ilk kan yemeğini aramaya başlar. Daha sonra sırtından beslenecek bir konukçu bulmak için 7 günü vardır, aksi takdirde ölür. Pire günde birkaç kez beslenirse, birkaç gün yemek yemeden hayatta kalabilir.
Evde pire varsa ilk olarak yapılması gereken şey her yeri dip köşe iyi çeken bir süpürgeyle süpürmek olmalıdır. Süpürge işlemi bittikten sonra süpürgeninin mutlaka temizlenmesi gerekir. Toz haznesinden çıkan pisliği torbaya boşaltmak gerekir. Torba ise evdeki çöp kovasına değil dışarıdaki çöpe atılmalıdır.
Aynı zamanda yolda her görülen hayvana sarılmak ve sevmek de pirelenme ihtimalini önemli ölçüde artırır. İnsan Saçında Yaşar mı ve Nasıl Temizlenir? İnsan saçında Köpek piresi yaşayabilir. Bu pirelerden kurtulabilmek için öncelikle profesyonel ilaçlama firmalarında pire bulunan yerleri ilaçlatmak gerekir.
Elma sirkesi, pireleri kedinizin tüylerinden uzaklaştırmaya katkıda bulunabilir. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz.
Pireler her yıl belli mevsimlerde gözükmeye ve çoğalmaya başlarlar. Her sene Mayıs ayından eylül ayına kadar etrafta gözükürler.
Yaz ayları başta olmak üzere, soğuk havalarda da kapalı ve sıcak ortamlarda sıklıkla görülen pire, barındığı kapalı alanlarda ciddi problemlere yol açabilir. Sıcak ve nemli ortamlarda hızla üreyen pireler evlerde, bodrumlarda, iş yerlerinde, depolarda sıklıkla görülebilirler.
Pireler Nerelerde Yaşarlar
Pire evlerimizde sıklıkla yorganlar, yatak, çarşaf içleri ve giysiler üzerinde görülürler. İnsan eve hayvanların derilerinin üzerinde yaşamlarını sürdürürler. Pireler genel olarak geceleri daha aktiftirler.
Pireler erişkin olduklarında gözle kolayca görülürler. Evcil hayvanlarınızda ise pire olan alanın sürekli kaşınması, tırmalama, yalama, ısırma nedeni ile kıl döküntüleri dikkate alınmalıdır. İnsan ve hayvanlarda pire ısırıkları ısırılmanın arkasından çok çabuk kendini gösterir.
PİRELER HAKKINDA
Pireler, her ortamda bulunabilen ve özellikle tüyler arasında yaşayan kan emici parazitlerdir. Dişi bir pire, 1 günde 50 adet yumurta yumurtlayabilir. Bir pire tüm yaşamı boyunca yaklaşık 1.500 adet yumurta yumurtlamaktadır1. Pireler günde 10 kez ısırır, vücut ağırlığının 15 katı kan emebilirler!
İnsan vücudunda üreyemez ve yaşayamazlar. Kedi pireleri ise, sadece tüylü konakçılarda rahatlıkla yaşayabilirler. İnsanlara geçmeye çalıştıkları zaman genellikle beslenmeden ölürler. Bu parazitler çok küçüktür ve erişkin bir yaşa geldikleri zaman 4 milimetreden daha küçüktür.
Yani insanları ısırsalar bile neredeyse hiç insan saçına yumurta bırakmazlar. Zavallı evcil hayvanınızın kanını yedikten yaklaşık 36 ila 48 saat sonra dişi bir pire, yumurtalarını evcil hayvanınızın kürküne bırakır – ama kaldıkları yer orası değildir.
Pireler Uçucu Yağları Sevmez
Sitronella, okaliptüs, nane, çay ağacı ve biberiye doğal olarak pireleri uzaklaştırır. Burada belirttiğimiz uçucu yağları yarım litre sprey şişesine damlatarak pire bulunan alanlara ve evcil hayvanlarınızın tüylerine sıkabilirsiniz.
Dişi pire yumurtalarını konakçının yüzey tüylerine ya da derisine bırakır.Pire yumurtaları, konakçı üzerinde değil yerde, halılarda, kilimlerde, yatak örtülerinde, döşemelerde ya da yerdeki çatlaklarda kuluçka evresini geçirirler ve çoğu pire iki gün içinde yumurtadan çıkar, 12 gün içerisinde bu yumurtalardan larvalar ...
Çok kolay aslında. Pire ve pire yumurtaları halının tüyleri arasında çok uzun süre yaşayabilirler. Bunları yok etmek için kullanabileceğiniz en doğal yöntem karbonat ve tuzdur. Hem karbonat hem de tuz pireyi kurutup, öldürür.
Pireler suda yaşayamadıklarından hayvanınıza her gün banyo yaptırmak da iyi bir fikirdir. Hayvanınızı fırçalarken, ölü veya yapışan pirelerin su dolu bir kapta toplandığından emin olun ve bunların tekrar sıçramalarını önlemek için kabı hemen tuvalete boşaltıp, sifonu çekin.
Pire ısırığını, tahtakurusu ya da diğer bazı böcek ısırıklarından ayırmak kolay olmasa da ayırt edici kimi özellikleri vardır. Pire ısırığı görüntüsü ufak, kırmızımsı, etrafında hale olan bir şişlik şeklindedir. Pirenin ısırdığı bölgede sivrisinek ısırığında oluşan şişliğe nazaran çok daha küçük bir şişlik oluşur.
Pirelerin elle öldürülmesi zordur ve genel olarak kimyasal işlem gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri