Merkez Bankası'nın aldığı kararla 'kripto para' olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımı ve kripto para borsaları yasak kapsamında değil ancak bu alanda iş modeli geliştirilmesine de engel getiriliyor.
”Türkiye'de kripto paraların alım ve de satımda kullanılmasına bir mâni yoktur.” Bu konuda bir yasaklama söz konusu değildir.
Devamlılık içerisinde alım, satım ve ticari amaçla kullanılıyorsa ticari kazanç kabul edilecektir. Fakat süreklilik arz etmeyen kazançlar da arızi kazanç olarak kabul edilir. Türkiye'de 2021 yılı için 43.000 TL' yi aşan miktarlar gelir vergisine tabi tutulacaktır.
Kısaca Türkiye de ; Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini alıp satmak yasaldır, suç değildir. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine devlet güvencesi bulunmamaktadır.
gelir vergisine tabi tutulmuştur. Özetle bir ticari organizasyon içinde sürekli olarak kripto para alım satımı yapan birinin Ticari Kazanç kapsamında sayılacağı, ancak bunun sürekli değil arizi yani gelip geçici olarak yapıldığı kabul edilirse gelir vergisi söz konusu olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Konuyla ilgili Diyanet'in daha önce yaptığı açıklamada bitcoin ve benzeri dijital kripto paraların alım satımının dinen uygun olmadığını belirtildi.
Hesabınızda oturum açtıktan sonra, Cüzdanlar > Spot Cüzdan (sağ üst köşede) öğesine tıklayın. Para çekmek için kripto para biriminizi bulun ve Para Çek'i seçin.
Kural olarak, bir suça ilişkin şikayet etmek isteyenler Cumhuriyet Başsavcılığına veya karakola başvurur. Valilik, kaymakamlık ve mahkemeye şikâyet de mümkündür. Bunlar şikayeti Cumhuriyet Başsavcılığına gönderir. Yurt dışındaki suçlarla ilgili şikayet, Türkiye'nin elçilik veya konsolosluklarına yapılır.
Bitcoin madenciliğinin yasal mı sorusunun cevabı da aynı şekilde, yasalarda bu konuyla ilgili herhangi bir madde yer almadığından suç teşkil etmemekte.
Ancak çeşitli bilişim veya dolandırıcılık suçlarına dahil kanun ve maddelerin dolaylı şekilde bitcoin ve diğer dijital paralara uyarlanması ile bitcoin üzerinden haksız gelir elde eden, insanları kandıran her kim olursa olsun suçun büyüklüğü nispetinde de para ya da hapis cezalarına çarptırılabiliyor.
Kripto paralar emtia olarak sayıldığında
Yürürlükte olan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince Türkiye'de yapılan her türlü malın ve hizmetin teslimi katma değer vergisine tabidir. Bu nedenle kripto paraların alım-satım durumunda KDV hesaplanmalı ve kaydedilmelidir.
Ödeme, Visa ve MasterCard ödeme sistemlerinin banka veya kredi kartı ile yapılabilir. Yukarıdaki finansal kurumların herhangi birinin banka kartından Itez hizmetinde Türkiye'de bitcoin satın alabilirsiniz. Kart banka ve kredi, gerçek ve sanal olabilir.
Bitcoin'in yasaklandığı ülkelerden bazıları Bangladeş, Bolivya ve Ekvador'dur. Yine de tüm bunlara ek olarak Bitcoin'in resmi para birimi ilan edildiği ülkeler de vardır. El Salvador, 8 Haziran 2021 tarihinde senatodan geçen tasarı ile birlikte Bitcoin'i resmi para birimi ilan etmiştir.
Şu anda ülkemizde Binance'ın yasaklanmasına dair bir haber bulunmuyor.
Türkiye'de kripto para düzenlemeleriyle ilgili genel çerçeve hakkında henüz detaylı bir açıklama yapılmamasına rağmen yasa tasarısının 2024 yılı içerisinde TBMM'de değerlendirilmesi muhtemel gözüküyor.
Çin, 2017 yılı Eylül ayında yatırımcıları korumak ve mali riskleri bertaraf etmek için dijital para arzını (initial coin offering) yasakladı. Bu yasak kapsamında geleneksel para birimlerinin kripto paraya ya da tersine çevrilmesi işlemlerinin yapıldığı ticaret platformları da alındı.
"Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital-kripto paraların kullanımı caiz değildir."
CoinGecko dünya genelinde 1 Bitcoin üretimi yapılabilmesi için gereken ev elektriği maliyetlerini açıkladı. Bu listede Türkiye'de var. Rapora göre 1 tane Bitcoin madenciliği yapabilmek için toplam 266.000(kWh) elektriğe ihtiyaç var ayrıca bu işlem 7 yıl sürüyor!
''Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Korsanlar oltalama (phishing) yöntemiyle şirketlerin gönderdikleri IBAN numarasını kendi IBAN numarasıyla değiştiriyor. Sonuç ise hüsranla sonuçlanıyor. Şirketler, aldıkları ürünlerin parasını hiç farkına bile varmadan bilgisayar korsanlarının hesabına yatırıyor ve bunun farkına hiç kimse farkına varmıyor.
Dolandırıcılık suçunun basit halinin cezası, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve Beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerin gerçekleşmesi halinde ise üç yıldan on yıla kadar hapis ve Beşbin güne kadar adli para cezasına hükmedilir.
Bu nedenle profesyonel hukuki destek alınması son derece önemlidir. Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
Binance TR anlaşmalı bankalar hangileri 🏦
Akbank, Fibabanka, VakıfBank ve Ziraat Bankası, arasında. belli bir miktara kadar kadar yatırma işlemleri FAST ile destekleniyor. FAST limiti altında para yatırma işleminde herhangi bir bankadan 7/24 yatırma işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son yönetmeliğine göre kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri