Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Aynı şekilde kripto para madenciliği de fıkhen yasaklanmamıştır.
“Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?” sorusuna Diyanet'in sitesinde şu şekilde cevap verildi: “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Bitcoin ile ilgili tüm detaylar. Seyircisinden gelen, “Kripto parayla hacca ve umreye gitmek haram mı?” sorusuna Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu “Uzak durulmasını tavsiye ediyorum.
Futures (vadeli) işlemler yapmayın
Kripto para birimindeki vadeli işlemler, dijital bir kripto paranın gelecekteki fiyatını analiz etme ve tahmin etme işlemini içermektedir. Tahmin yoluyla elde edilen bu kazanç İslam kültüründe kumar olarak kabul edilir ve haramdır.
İlgili 36 soru bulundu
Soru: Hisse senedi almak caiz midir? Cevap: Bu hisse senedi konusunu konuştuk. Evet, yani eğer o hisse senedini ihraç eden kuruluş dinimizin yasak etmediği alanlarda faaliyet gösteriyorsa onun hisse senedini almak caizdir. Ama dinin yasak ettiği alanlarda faaliyet gösteriyorsa, onun hisse senedini almak caiz olmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı, kripto para ile zekat ve fitre verilip verilemeyeceği konusunda sorularımızı yanıtladı. Başkanlığın açıklamasına göre, kripto paralar ile zekat ve fitre verilmiyor ancak elinizde bulunan dijital varlığın karşılığı üzerinden hesaplanan miktar ile zekat vermek gerekiyor.
Bir şeyi yemek ya da kullanmak konularında "caiz değildir" sözü, haramdır ve helal değildir demektir. Örneğin "domuz etini yemek, içki içmek caiz değildir" derken, haramdır ve helal değildir, anlamında kullanılır. Mekruh olan bir şey için de "keraheten caiz" ifadesi kullanılır.
Şu an ki borsa sistemi İslami sisteme aykırı olarak görmektedir. Borsa sistemini kumara sistemine benzetmektedir. Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir.
Dinimize göre bir kazancın helal ve temiz olabilmesi için dinen meşru olan iş ve faaliyetlerden elde edilmiş olması gerekir. Meşru olmayan iş ve faaliyetlerden gelir elde etmek haram olduğu gibi bu yollarla kazanılan mal veya paranın o kişilerce kullanılması da caiz olmaz.
”Türkiye'de kripto paraların alım ve de satımda kullanılmasına bir mâni yoktur.” Bu konuda bir yasaklama söz konusu değildir. Bunu pratikte bir emtia takası gibi düşünebiliriz. Ancak para ile ödeme kabulünün zorunlu olduğu sektörlerde kullanılması sıkıntılar yaratabilir.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek misli bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
Bu tür ticari faaliyetlerin, kural olarak ilgili genel / özel resmi mevzuat hükümlerine bağlı kalmak şartıyla, e-ticaret yani geleneksel ticaretin web ortamında veya mobil olarak yapılmasında dinen bir engel bulunmamaktadır.
Bitcoin'in en önemli özelliklerinden birisi oldukça güvenli bir ödeme aracı olmasıdır. Bitcoin'in üzerine inşa edildiği Blockchain teknolojisi siber saldırganlara karşı geleneksel ödeme yöntemlerine göre çok daha güvenli bir işlem ekosistemi sunmaktadır.
Yazar Nureddin Yıldız, Borsa caiz değildir gibi net bir ifade kullanmıyor. Ama Borsa konusunda helal olan bir şirketten hisse alınmasının da haram olmayacağına değinen Yazar Yıldız, mevcut sistem de borsanın net ve açık bir zeminde olmadığı görüşüne yer veriyor.
işi halka açık şirketler gibi kurallara bağlamıştır. Bu itibarla AAOIFI, yatırım amaçlı olabileceği gibi fiyat değişimlerinden yararlanma şeklinde ticari gayeyle alım-satımı caiz görür.
Sual: Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caiz mi? Caizdir. Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır.
BORSA VE HALKA ARZ GÜNAH MI, CAİZ Mİ? Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caizdir. Hisse senedi almak bir şirkete ortak olma anlamına gelmektedir. Fakat sürekli olarak bu konularla ilgilenmemeli, kumar oynar gibi sürekli bu konularla meşgul olunmamalıdır.
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Bu itibarla, söz konusu piyasalarda, yatırım ve ticari amaçla döviz alınmasında ve satılmasında, dinen bir sakınca yoktur.
Eğer kaldıraçlı piyasalarda bedellerin peşin olması şartına dikkat edilmiyorsa, yani işlem yapan kişinin hesabına para belli bir vade ile yani belli bir zaman sonra yatırılıyorsa, bu işlem caiz değildir. Bu piyasada işlemler kaldıraç sistemi uygulanarak işlemektedir.
Asli ihtiyaçlara harcanan ya da harcanacak olan paraya zekât yoktur. Yine asli ihtiyaçları elde etmek için alınan borca ya da yapılan borçlanmaya da nisap miktarının aşılmasını tespitte itibar edilmelidir.
Bu sorunun cevaplanabilmesi için İslam hukukunun incelenmesi gerekmektedir. İslam hukukuna göre kaldıraçlı döviz ile alım satım yapıldığında caiz olmayan bir davranışı sergilemiş olursunuz.
ASELSAN'ın net karı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 34 arttı. ASELSAN, 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. ASELSAN'ın Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ASELS), Borsa İstanbul'un yayınladığı son bilgilendirmeye göre Aralık 2023 itibarıyla katılım endeksi kriterlerini karşılamaktadır ve BIST katılım endeksine dahildir. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri