Bitki çayları şekerli, asitli ve kimyasal içeren birçok içeceğe karşı doğal şifa içecekleridir. Bitki çaylarını sıcak içebildiğiniz gibi aynı zamanda soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Kaynar su kullanılırsa, çaydaki uçucu yağda da kayıplar oluyor. Bu yüzden artık bitki çaylarını hazırlarken kaynar su değil sıcak su kullanılmasını tavsiye ediyoruz.
Bir kural olarak, yeşil çay gibi daha narin çaylar acı veya kekremsi lezzetleri önlemek için demleme kısa tutulmalıdır. Demleme sırasında en iyi tadı alabilmek için 65 ile 80 derece arasında bir sıcaklık gerekir.
Hazırlanışı: Suyu kaynatın, kaynayan suyun içine çay poşetlerini, anasonu ve karanfili atın. 10 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Çay poşetleri, anason ve karanfili çıkarın, içine şekeri ekleyin ve soğutmaya bırakın. Soğuyan çayın içine bol buz ekleyin ve servis edin.
Elbette içilir. Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketebileceğiniz bu içeceğin demlendikten sonra oda ısısına gelmesini bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise minimum 3 saat buzdolabında soğutarak ferahlatıcı bir içecek haline getirebilirsiniz. Ayrıca soğuk yeşil çayınızın içine buz, limon ya da bal ilave edebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Keyfi içilecek çay, kaynatılmış suya batırmak suretiyle bekletilip içilebilir.
Yener Temelli, soğuk suyla demlenen çayın ömrünün daha uzun olduğunu ifade edek, "Soğuk suyla demlenen çay daha lezzetli oluyor. Diğer şekilde yapılan çay yarım saat içerisinde bozulmaya başlıyor. Kötü bir koku oluşmaya başlıyor.
Buzlu çayı hazırlayacağınız sürahiye buz parçalarını koyun. Yarım su bardağı toz şekerin üzerine demlediğiniz çayı döküp, karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şeker eriyince sürahideki buzun üzerine çayı dökünüz. Üzerine limon ve şeftali parçalarını koyun ve üzerlerine soğuk suyu da ilave edip karıştırın.
Çayı bir sürahiye süzün. Bal ve şeker ekleyerek karıştırın. Buzdolabında soğumaya bırakın. 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Soğuduktan sonra buzlu bardakta servis edin.
Yaprak bitki çayı demleme:Ihlamur, yeşil çay, sinameki, anason, adaçayı, biberiye, gül, papatya, , kuşburnu, hibisküs gibi şifa deposu bitkilerin demlenmesi yaprak bitki çayı demleme sınıfında yer alır. Yapılışı: Klor oranı düşük ve kaliteli içme suyu kaynatılmalıdır.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Özellikle kış mevsiminde çok fazla tüketilen ıhlamur, kekik, kuşburnu ve ada çayı gibi bitkisel çayların dakikalarca kaynatılmasının yanlış olduğu, bu şekilde yapılan çaydan içindeki yararlı maddelerin ölmesi nedeniyle gerekli faydanın alınamayacağı bildirildi.
Günlük en fazla 3 fincan bitki çayı tüketiniz. Bu 3 fincanın her biri farklı olarak tüketilmesi daha çok tavsiye edilir.
Demliği Doldurmadan Önce Isıtmalısınız
Bu durum çayınızın daha iyi demlenmesini de sağlar. Çayın aromasını kaybetmemesi için demliği sıcak suyla biraz ısıtmayı deneyebilirsiniz. Çay kaç dakika demlenir sorusunun cevabı olarak 15 ile 20 dakika arasında bir süre verilebilir.
Soğuk çayların kalorileri yüksek olduğu için fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olur. Vücudun kalsiyum dengesini bozabilir. Kalp atım hızını artırır ve yorgunluk hissi verir. Fazla alınan soğuk çay kafein ile birlikte dopamin düzeyini artırarak sinir sistemi üzerinde uyarıcı etki yapmaktadır.
Özellikle akut gastrit tablosu ortaya çıkabilir, midede aşırı asit salgısı görülür. Bu durum gastrit ve reflüyü tetikleyecektir. Bazen de çok sıcak tükettikten sonra üzerine soğuk su içilebiliyor. Bunun sonrasında da yemek borusunda yaralar görülebiliyor.
Bugüne kadar edindiğim tecrübelere dayanarak yazıyorum ki: En güzel fakat en çok sabır isteyen demleme usûlü, soğuk çay demleme usulüdür. Bu yöntemde demlik kısmına soğuk su konulur ve çayı da üzerine eklenir. Altta su kaynadıkça, üstteki çay demlenir. Sabır isteyen bir yöntemdir ama bu şekilde çay kesinlikle acımaz.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
"buzlu çay" cümle içinde nasıl kullanılır
Buzlu çay bazen çay yapraklarının daha düşük bir sıcaklıkta özellikle uzun süre demlenmesiyle yapılır.
Yapılan açıklamaya göre; soğuk çay içmek vücuttaki yağın yakılmasını sağlıyor ve kalpteki metabolik stresi azaltıyor. İsviçre Kalp Vakfı tarafından desteklenen bu çalışmaya göre soğuk çay kilo kontrolü için oldukça faydalı.
Her türlü kullanılmayan demlenmiş çay buzdolabında da beklese 5 günden sonra atılmalıdır. Bu demlenmiş çay için üst limittir fakat çay günlük demlendiğinde daha iyi olur. Taze kalması için koruyucu madde içeren şişelenmiş çaylar, açıldıktan sonra buzdolabında 10 gün muhafaza edilebilir.
Yeşil çayımızı çaydanlığımızın süzgecine alalım. Her bir bardak için 1 tatlı kaşığı yeşil çay kullanmanız yeterli olacaktır. Üzerine sıcak suyu ekleyelim ve çaydanlığın kapağını kapatalım. Bu şekilde yeşil çayımızı 3 dakika demlenmeye bırakalım.
Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtun ve kısık ateşte 12-15 dakika bekleyin. Diğer püf nokta, çayın demlenme süresince (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece). Demlikteki ısının yükselmemesi ya da azalmaması gerekiyor.
15 g çay yaklaşık 3 yemek kaşığı çay demektir. 3 yemek kaşığı çay ile kaç bardak çay çıkar? Bu sorunun cevabı bardağa göre ve ne kadar demli çay sevdiğinize bağlı olarak değişir elbette ama kabaca fikir vermesi açısından şöyle diyebiliriz: Kahveci tipi küçük boy bardaklarla en az 9-10 bardak çay elde edilebilir.
Alt demliğe yeterince suyu koyup ocağın altını açıyoruz. Su kaynamaya başladığında üst demlikteki çay ısınarak ve sonra kaynama noktasına gelerek demini yavaş yavaş alıyor. Böylece çayı yakıp acıtmadan, yumuşak içimli hafif bir çay elde etmiş oluyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri