Dünyanın en iyi aşçısı dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Julia Child, 1960 ile 1970'li yıllarda televizyonlarda Fransız mutfağını Amerikan halkına tanıtan şef olarak tanınıyor.
Güvenli anket yolu ile yapılan oylamalarda her yılın en iyi 100 şefi seçilirken 2020'nin en iyileri de bu oylamalarla seçildi. Binlerce kişinin yer aldığı oylama ile listede Türkiye'den yalnızca Türk Şef Fatih Tutak yer aldı.
Bugün bir dünya markası olan Gordon Ramsay restoranlar, kitaplar, danışmanlık ve Şeflerin Düellosu gibi TV show'larıyla adeta bir başarı hikayesi. Gordon Ramsay, Forbes'un dünyanın en zenginleri listesinde de başı çekiyor.
Ferran Adria, New York Times tarafından, “dünyanın en iyi aşçısı” olarak ilan edilmiş. Time Dergisi'nin dünya çapında etkili 100 kişi listesine İspanya'dan giren tek kişi, dünyadan giren tek aşçı.
İlgili 36 soru bulundu
1. Alain Ducasse. 2018'de hayatını kaybeden 31 Michelin yıldızlı Joel Robuchon'dan sonra 21 Michelin yıldızına sahip olan Fransa'nın başarılı şeflerinden biri olan Alain Ducasse, gastronomi dünyasında önemli bir yere sahip.
Gordon Ramsay
Şüphesiz en ürkütücü şef diye biliyoruz. Ünlü şefimiz İskoçya doğumlu, 20 yıllık evli ve 5 çocuğu var. Ayrıca dünya çapında açtığı 35 restoran var ve bu restoranların 8'i Michelin Yıldızına sahip.
Bugün Türkiye'de yiyecek-içecek hizmet sektöründe 30-40 bin civarında işletme var. Değişik pozisyonlarda en az 2-3 aşçı çalıştığı varsayıldığında, 100 binden fazla aşçı olduğu tahmin ediliyor.
Auguste Escoffier, 28 Ekim 1846 tarihinde Villeneuve-Loubet'de doğan ve Monte Carlo'da 12 Şubat 1935'de vefat eden, bir Fransız şef, lokantacı ve yemek muharriridi. Auguste Escoffier'ye, kendisinden evvel, Marie-Antoine Carême'e verilen "aşçıların kralı, kralların aşçısı" unvanı verilmiştir.
Somer Sivrioğlu, Mehmet Yalçınkaya ve Danilo Zanna'nın jüriliğini yaptığı Tv8'de ekranlara gelen yemek yarışması MasterChef her gelişmesiyle gündem oluyor. Masterchef, gelecek sezon All-Star formatıyla yayınlanacak.
Diğer anlamları arasında yönetici şef, şef müdür, baş şef ve usta şef olarak bilinir.
Yıldızların efendisi: Alain Ducasse
13 Eylül 1956 Fransa doğumlu şefimiz Michelin Rehberi'nde üç yıldıza sahip olan nadide şeflerden biridir. Her açtığı restorana birkaç ay içerisinde Michelin Yıldızı kazandıran şef, aynı zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu için yemek yapan nadir şeflerden biri!
Her yıl açıklanan Michelin Yıldızı, restoran ve otel mutfaklarına verilmektedir. Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor. İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda verilmektedir.
Michelin Yıldızı Alan Türk Şefler
Bu değerlendirme sonucunda seçilen 53 restoran bir ödül töreniyle açıklandı.
n 15 yıldır Türkiye'de yaşayan ve mutfak camiasının yakından tanıdığı Maximillian J.W. Thomae, bir reklam filmiyle ünlü oldu. Uğruna Almanya'dan Türkiye'ye geldiği karısından dört yıl önce ayrılan şef artık o kadar buralı ki çalışma arkadaşları ona “Max usta” diye sesleniyor.
Bir ülkede yıldızlı restoran olabilmesi için Michelin rehberinin o ülkede yayımlanıyor olması gerekiyor. Bu yüzden Türkiye'de Michelin yıldızlı restoran yok.
Gastronomide çok bilgili olan kişiye gastronom denir, gastronomist ise gastronomi çalışmasında teori ve pratiği birleştiren kişidir.
HALİT ATAY'IN HATIRALARI
Atatürk'ün aşçısı Halit ATAY Dolmabahçe Sarayı ve Çankaya Köşkü'nde 1931- 1935 yılları arasında ağabeyi Mehmet ATAY ile birlikte dört yıl Atatürk'ün aşçılığını yapmıştır.
Buhari Hazretleri de aşçıların piri olarak anılmaktadır; Semerkant yakınlarında Hartenk'te vefat etmiştir (Kopuz 2006:173).
Ali Güngörmüş, Michelin Yıldızı alan ilk Türk şef.
Bolu'nun 'aşçılar diyarı” olarak bilinen Mengen ilçesi Osmanlı'dan günümüze kadar yetiştirdiği ve 7 kıtaya gönderdiği aşçılarıyla dünyanın 'Aşçı Fabrikası' haline geldi.Bolu'nun aşçılarıyla ünlü Mengen ilçesi Osmanlı'dan günümüze kadar yetiştirdiği ve başta Avrupa olmak üzere 7 kıtaya gönderdiği aşçılarıyla “Aşçı ...
Aşçı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Aşçı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.920 TL civarındadır.
Aşçı ve Şef Arasındaki Fark Nedir? Cambridge sözlüğüne göre aşçı 'yemek hazırlayan ve pişiren kişi', şef ise 'otel veya restoranda çalışan yetenekli ve eğitimli bir aşçı'dır.
Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Aşçılık bölümünü tercih edebilmeleri için TYT puan türünden gerekli olan puanı almaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri