Bitki çaylarının son kullanma tarihine bakılmadan alınmamalıdır. Bitki çayları şekerli, asitli ve kimyasal içeren birçok içeceğe karşı doğal şifa içecekleridir. Bitki çaylarını sıcak içebildiğiniz gibi aynı zamanda soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Bitki çaylarının raf ömrü bitkiye göre ve aldığınız yere göre tamamen değişiklik gösterebiliyor. Ancak süresi bitmiş olan bitki çayı yarardan çok zarar verdiği için sağlık olarak büyük bir tehdit oluşturuyor da diyebiliriz.
BAKAN PAKDEMİRLİ: “BİTKİ ÇAYLARININ 2 YIL RAF ÖMRÜ VAR”
Kuru çay yaprakları paket üzerindeki son tüketim tarihinden sonra en az 1 yıl daha taze kalır. Daha sonrasında ise uzun süre bildiğimiz anlamda bozulmaz fakat tadını kaybetmeye başlayacaktır. Bu durum doğru saklama koşulları sağlandığında geçerlidir.
Çay ne kadar taze kalır. Mutfaklarımızdaki diğer yiyecek ve içeceklerin çoğunun aksine, çay genellikle tanımlanmış bir son kullanma tarihi olmadan paketlenir.
İlgili 44 soru bulundu
Çay bitkisi çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik verim yaşı 50 yıldır, 100 yıl yaşabilmektedir. 1881 yılında Ogust Kunntz ismindeki botanikçi çayı Camellia sinensis olarak isimlendiriyor ve bu ismin sonuna parantez içinde (L) (OK) harflerini koymak sureti ile bu ismin Linaus ve O.Kuntze'e ait olduğunu işaretliyor.
Keyfi içilecek çay, kaynatılmış suya batırmak suretiyle bekletilip içilebilir.
BİTKİ ÇAYLARI
Aslında almış olduğunuz birçok kuru gıda ürününde 2 seneye varan raf ömrü var.
Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Bunu engellemenin bir yolu var: Demlik içinde filtre kâğıdı ya da demleme süzgeci kullanılabilir.
Bitki çaylarının etkileri kullandıkça artar. Bu nedenle günde en az 3 defa içilmesini öneriyoruz.
Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir. Poşet çay alınırken üretim veya son kullanım tarihi bulunup bulunmadığına da mutlaka dikkat edilmeli.
Poşet çayların mikroplastik konusunda en tehlikeli gıda maddesi olduğunu belirten Doç. Dr. Gündoğdu, “Sallama çayın poşet malzemesinde ciddi kimyasal riski de söz konusu. Bu kimyasalların özellikle hormon bozucu ve kanserojen olduğu da bilinen bir gerçek.
Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Özlem Araz, "Önerilen miktarlarda kullanıldığında fayda sağlayan bitki çayları, yüksek miktarlarda ve çok uzun süreli kullanıldığında böbreklerde tahrişe, vücutta elektrolit dengesinin bozulmasına yol açabilir." dedi.
Her türlü kullanılmayan demlenmiş çay buzdolabında da beklese 5 günden sonra atılmalıdır. Bu demlenmiş çay için üst limittir fakat çay günlük demlendiğinde daha iyi olur. Taze kalması için koruyucu madde içeren şişelenmiş çaylar, açıldıktan sonra buzdolabında 10 gün muhafaza edilebilir.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli. Demir eksikliği anemisi olan kişiler lütfen hiçbir şekilde yemek sonrası çay tüketmesinler.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Çayın uzun bir süre demlenmesi demek çay içerisinde bulunan bakteri ve mantarların artması demektir. Bu durumda mide asidinin artmasına ve mide ekşimesine neden olmaktadır. Aynı zaman uzun süreli yaşanan mide ekşimesi mide kanserine neden olan bir faktördür. Diğer bir sorun ise kabızlık sorunudur.
İltihaplı ve Ödemli Gözler-Çay Pansumanı Etkisi
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Karışık bitki çaylarının bilinçsiz tüketimi, böbrek ve mide rahatsızlıklarının yanı sıra ölüme bile yol açabilir. Uzmanlar, kış aylarında mutlaka yedek takviyelere ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ihlamur, kuşburnu, adaçayı ve zencefil, kış aylarında en çok tüketilen bitkiler arasında yer alıyor.
Yaklaşık bir hafta gibi bir sürede ıhlamurlar kuruyacaktır. Ihlamur bozulur mu diye soracak olursanız genelde hava almayacak şekilde, çok ışık ve nem olmayan yerlerde, cam kavanozlarda saklandığı sürece bitki çaylarının ömrü uzun olur ve 1-2 yıl kadar saklanabilirler.
Başağrısı, bulantı-kusma, halsizlik, karın ağrısı görülebilir. Genel güçsüzlük, bilinç bozukluğu, nöbet ve kollaps görülebilir. Başlangıçta hipotansiyon ve taşikardi, sonrasında bradikardi gelişir.
Özellikle kış mevsiminde çok fazla tüketilen ıhlamur, kekik, kuşburnu ve ada çayı gibi bitkisel çayların dakikalarca kaynatılmasının yanlış olduğu, bu şekilde yapılan çaydan içindeki yararlı maddelerin ölmesi nedeniyle gerekli faydanın alınamayacağı bildirildi.
Çay, kafein bakımından zengindir. Açık çay yerine demli çay tercih etmenizin sebebi bağımlı olduğunuz kafein ihtiyacından kaynaklanıyor. Sürekli tükettiğiniz demli çay ile yorgunluk hissinizi kısa süreliğine bastırmış oluyorsunuz. Kafeinin etkisi geçtiğinde ise yorgunluğunuz artarak geri dönüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri