Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
Bitki kelimesinde ünsüz benzeşmesi vardır. Öncelikle ek - kök bulmak zorundayız. Bitki kelimesinin kökü -bit olur.Bu köke -gi eki getirilmiş ve bitki olmuş. -gi=>ki olduğu için cevap ünsüz benzeşmesidir.
"K" ünsüzü hemen hemen her zaman "ğ" ünsüzüne dönüşür. Bununla birlikte "g"ye dönüştüğü sözcükler de mevcuttur. Bu duruma genellikle son iki harfi sessiz olan sözcüklerde rastlanır: çiçek > çiçeği.
Cevap: Ağaç kelimesi ın ekini alınca ağacın kelimesi oluşur. Oluşan ses olayı ünsüz yumuşamasıdır.
Doğrulanmış Cevap. Toprağının kelimesindeki ses olayı "Ünsüz Yumuşaması"dır. Toprak sözcüğüne gelen sesli ile başlayan ek, 'k' sert ünsüzünün yumuşayarak 'ğ'ye dönüşmesine neden olmuştur.
İlgili 20 soru bulundu
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
Ünsüz yumuşaması bir ses olayıdır. Kelimenin sonundaki p,ç,t,k sert ünsüzleri yumuşamaya uğrayarak b,c,d,g yumuşak ünsüzlerine dönüşür. Yaprağın kelimesi verilmiştir. Burada yaprak kelimesi kök durumundadır.
Buna Ünsüz sertleşmesi denir. Ağaç kelimesi ünsüz yumuşamasına örnek verilebilir. Ağaç kelimesine ''ı'' eki eklendiğinde sözcüğün son harfi yumuşar ve ''ağacı'' olarak yazılır.
↬Yiyecek kelimesinde ünlü daralması bulunmaktadır. ye + y + ecek = yeyecek şeklinde olmayacağı için burada ki e i'ye dönüşüyor yani yiyecek haline geliyor.
Cümlesindeki çiçekçilik kelimesinde ünsüz sertleşmesi bulunmaktadır.
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.
Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a'ya dönüşür ve bu ses olayına "ünlü değişmesi" denir. "ben + e - bana" sözcüğü ünlü değişmesine örnektir.
Evet; bitkilerin müzik dinletildiğinde veya konuşulduğunda daha hızlı büyüdükleri doğrudur. Ancak bunun sebebi, onların sizi anlaması ya da sözlerinizin güzelliği ya da müziğin yumuşaklığı değildir. Sebebi, basitçe, titreşimler ve vücut deliklerinizden saldığınız gazlardır.
bitki - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi bit- fiilinden Yeni Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için bit- maddesine bakınız.
Ünsüz sertleşmesi (benzeşmesi) vardır.
Hiçbir dilde anlam ayırıcı bir değer taşımayan göçüşme, Türk dili tarihinde de bolca karşılaştığımız bir olaydır: toprak > torpak; çömlek > çölmek; *kaş-ru> karşu> karşı; lanet > nalet; güvercin > güvencir; zerdali > zelderi torpak < toprak; eski > eksi; alta- > atla-; körpü < köprü; bulgur > burgul; ileri > ireli; ...
Hastane kelimesinde sadece ünlü düşmesi vardır. Kelime hastahane iken h ve a sesleri düşmüştür,böylece kelime hastane olmuştur.
Genelde ardışık sessizler arasında gerçekleşen göçüşme, sesli ile sessiz arasında ve uzak sesler arasında da görülebilir. Her dilde, her dönemde karşımıza çıkan göçüşme olayının tipik örneklerine ağızlarda ve çocuk dilinde sıkça rastlanır. Kimi örnekleri şunlardır: köprü > körpü
Kelimenin Kökü "ak " tır. Ünlüyle Başlayan ek aldığı için Yumuşama olmuştur. -Ağaranın kökü aktır. -Ünsüz değişimine yani ünsüz yumuşamasına uğramıştır.
Kaynana kelimesinde ünlü düşmesi söz konusudur.
Doğrulanmış Cevap. 'k' ünsüzü yumuşayarak 'ğ' ünsüzüne dönüşmüştür. Ünsüz yumuşaması vardır.
Ancak cik eki isim soylu sözcüklerden yeni sözcükler türetebilir. Öpücük ve gülücük kelimelerindeki ses olayı ünsüz düşmesi dir.
A'da “alçak-l ⇒ alçal'' B'de “sıcak-cık ⇒ sıcacık'' C'de “küçük-cük ⇒ küçücük'' E'de “ufak-l ⇒ ufal'' sözcüklerinde ünsüz düşmesi görülmektedir. 9. Türkçede sözcük içerisinde “b” sesinden önce gelen “n” ünsüzleri “m” ünsüzlerine dönüşür. Bu ses olayı- na dudak ünsüzlerinin değişmesi denir.
22-Kaldırım kelimesinin kökü kalk tır.Kaldırım sözcüğünde k nın düşmesi ile birlikte ünsüz düşmesi olmuştur. 23-Ünsüz türemesini sorduğunda akla kaynaştırma harfleri de, hissetmak affetmek vb de gelmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri