Fren Diskinin Bittiği Nasıl Anlaşılır? Frenleme yaparken gürültülü sesler duymanız fren diskinin bittiği konusunda ilk işaret olabilir. Diskin eğilmesi ve deforme olması gibi durumlarda tekerleklerden gıcırtı şeklinde sesler duyulması mümkün.
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Fren balatası biterse ne olur? Fren balatanız bittiğinde geriye sadece balatanın perçinlenmiş olduğu metal yüzey kalır. Yaptığınız her frenlemede metal yüzey disk üzerinde sürtünmeye başlar. Bu sürtünme diske büyük zarar verir ve diski kullanılmaz hale getirir.
İlgili 31 soru bulundu
Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar.
Bir aracın güvenli bir şekilde yavaşlaması veya durabilmesi için fren sistemi hayatî bir önem taşır. Fren balata ve fren disk kontrolünün periyodik olarak yapılması gerekir. Fren diskleri arızalı, aşınmış ya da eğri olan bir araç trafik kazası riskiyle karşı karşıya demektir.
Disk değişiyorsa balata kesinlikle değişmelidir. Bu kural diskin ömrünün uzun olması içindir.
Disk frenler frenleme kalitesi açısından v-frenlerden çok daha iyidir. Bilhassa yağışlı havalarda ve kumlu, topraklı zeminlerde disk frenin frenleme kalitesi çok daha iyi hissedilir.
Frenden ses gelmesi durumunun en temel sebebi, balatalardan ses gelmesidir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Internal arrangement (iç düzenleme) dediğimiz, çene kemiğinin üstünde bulunan kıkırdak dokunun yani diskin öne doğru konumlanmasıyla öne çıkan durumdur. Bu disk öne konumlandığı zaman hasta ağzını açamaz, çenede kısıtlama olur ve çenesi hastalıklı tarafa doğru kayar. Çenede ağrı ve çenede kilitlenme oluşur.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Balans yapan fren diskinde oluşan salgı, frenleme esnasında direksiyon simidinin titremesi ile sürücüyü uyarır. Bu durum aracı güvensiz hissettirir. Ayrıca ani frenlemede tehlike oluşturabilir. Yani fren yaparken direksiyon simidinin titremesinin en büyük sebebi fren disklerinin bozulmasıdır.
Eğer fren diskleri yamulmuş veya aşınmışsa, fren pedalına basıldığında titreşim hissi oluşabilir. Ayrıca, fren balataları aşınmışsa, frenleme sırasında metal-metal teması oluşabilir ve bu da titreşimlere neden olabilir. Diğer bir olası neden ise, fren hidroliği veya fren pompası ile ilgili sorunlar olabilir.
Fren kısmında balatalar, fren diskine oranla daha uzun süre dayanıklı kalabilmektedir. Standart bir araba kullanıcısının 40 bin km'de fren diskini kontrol etmesi oldukça fayda sağlayacaktır. Buna ek olarak uzmanlar, 60 bin ile 70 bin km arasında yeni fren diskinin takılması gerektiğini de savunmaktadır.
Yeni Fren Balata Alışma Süresi
Bu süre her araca göre değişiklik gösterse de, genel olarak üç ya da dört günlük bir alışma süreci yeterli olmaktadır.
İşaret parmağınızı, jantların arasından balataların üzerine koyun. Balatanın eni parmağınızdan inceyse balata değişim zamanı gelmiş demektir.
Fren balatası otomobilin diski ile temas eden parçasıdır. Yapıları gereği zamanla aşınırlar ve maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı ses çıkarmaya sebep olabilirler. Aşındıklarında, disk ile arada toz ve benzeri yapılar olduğu zaman, fren diskinde çizik olduğu zaman ıslık benzeri ses çıkarırlar.
Fren ve balata temizleyicisi sıksın çözer wd-40'ı. Bez veya üstübü gibi bir şeyle mümkün olduğunca temizlesin belli bir süre sonra uçacaktır.
Çabuk soğuması istenen fren performansı için önemli bir durum olsa bile, ısınan fren diskleri fren balatalarının görevini yapmasının önüne geçebilir. Bu yüzden fren diskleri üzerinde açılan delikler ve kanal benzeri yapılar metalin çabuk ısınıp daha da çabuk soğumasını sağlar.
Fren balatalarının değişimi oldukça kısa sürer. Özellikle işinde oldukça iyi olan bir uzmana götürüldüğü zaman maksimum 20 dakika içerisinde dört tekerinde balatasının değişimi yapılır. Fren balatalarının değişimi ortalama 20-30 dakika sürer.
Peki baskı balata değişmezse ne olur? Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Ön ve arka fren olmak üzere iki adet fren balatası vardır. Fren balataları, fren kampanasına bağlı olan fren pabuçlarının üzerine yerleştirilmiştir. Fren pedalına bastığınızda, fren pabuçları fren balatalarını iter ve bu da fren kampanasına doğru itilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri