Kişi gerçek bir tehditle karşılaştığını algılamış, fiziksel zarara maruz kalmış veya buna tanık olmuş, bu esnada da aşırı derecede korku, çaresizlik ve dehşet hissetmişse, durum kişi için travmatik bir yaşantı olarak tanımlanabilmektedir.
Travmatik olay örnekleri arasında savaşlar; terör eylemleri; zorla yerinden edilme, deprem, sel gibi doğal afetler; yangınlar; kazalar; fiziksel, psikolojik veya cinsel istismar; ihmal; kayıp (Örneğin, sevilen birinin ani ölümü ya da başka biçimlerde kaybı); kaçırılmak; fiziksel veya cinsel saldırıya uğramak; yaşamı ...
Travmatik ne demektir, diye soranlara kişinin kaygılı, korkulu ve çaresiz hissettiren bir olay yaşaması demektir. Ayrıca, kişinin hayatını, zihinsel ve fiziksel bütünlüğünü tehlikeye atmalıdır.
Travmatik olaylar insan ve doğa kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılır. Deprem, sel vb. gibi durumlar doğa kaynaklı travmatik yaşantılara neden olurken; kazalar, şiddete uğrama, cinsel istismar gibi olumsuz yaşantılar ise, insan kaynaklı travmatik yaşantılar olarak tanımlanır.
Bir olayın travmatik olay olarak adlandırılabilmesi için aniden gelişen; kişide korku, kaygı ve çaresizlik hisleri uyandıran bir olay olması gerekir. Bunların yanında kişinin yaşamını, psikolojik ve fiziksel bütünlüğünü tehdit etmesi gerekir. Her zaman olay kişi tarafından bizzat yaşanmayabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Travmatik yaşam olayları insan yaşamını fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan ciddi biçimde tehdit eden, güvenlik ve kontrol algısını zedeleyen, bireylerde yoğun kaygı, korku ve çaresizlik duyguları hissettiren zorlu ya da örseleyici olayları tanımlamak için kullanılır.
SUÇLAMAYIN, RAHAT HİSSETTİRİN. Travma yaşayan insana "Neden şu şekilde davranmadın?", "Korkmasaydın böyle olmazdı" gibi şeyler söylemek ona suçluluk duygusu yükleyecektir. Bu tutumdan uzaklaşın. Ayrıca travma sonrası insanlar rahatlamayı yeniden keşfetmek durumunda kalabilir.
Kişi gerçek bir tehditle karşılaştığını algılamış, fiziksel zarara maruz kalmış veya buna tanık olmuş, bu esnada da aşırı derecede korku, çaresizlik ve dehşet hissetmişse, durum kişi için travmatik bir yaşantı olarak tanımlanabilmektedir. Diğer bir deyişle bir olayda; Yaşama karşı tehdit algılama.
Travma Zamanla Geçer mi? Kişinin yaşadığı duruma bağlı ve kişiden kişiye değişmekle birlikte evet travma süreçlerini kişinin zaman içerisinde atlatabilmesi mümkündür.
Travmatik olayı hatırlatan durumlar karşısında moral bozulması, sıkıntı, korku gibi duygular hisseder, çoğu zaman kalp çarpıntısı, terleme, titreme gibi fiziksel belirtiler yaşar. Bu yüzden yaşadığı olayla ilgili düşünce ve duygulardan, yaşadığı olayı kendisine hatırlatacak durumlardan uzak durmaya çalışır.
Travmatik tüm annelerin hepsini çaresiz, incinmiş ve duygusal olarak son derece kırılmış oldukları gözlemlenmiştir. Travmatize annenin iç yaşamı ve aktivitelerinin dış sınırları üzerindeki kısıtlamalar negatif etkilerdir. Bu negatif etkiler, çaresizlik ve korkuyla da kısıtlanır.
TRAVMATİK KRİZLER
Bunlar, birden ortaya çıkan, acı verici olan, psişik durumu, sosyal kimliği, güvenliği ve hoşnutluk durumunu tehdit eden durumlardır, örn: Bir yakının ölmesi, hastalık, ani bir sakatlık, ayrılık, doğal felaketler gibi.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Zamanla, yas dönemi geçer, acı azalır ve hayat normal halinde devam eder. Çoğumuz travmatik olaydan sonra kendiliğinden iyileşiriz. Ama bazı kişiler travmatik olaydan sonra aylar, hatta yıllar geçse bile iyileşmeyebilir, travmadan dolayı aşırı stres veya kaygı yaşamaya devam ederler.
En yaygın türlerine künt travma, penetran travma, kemik kırığı, yanık, kanama, soğuk ısırması, güneş yanığı, toksin maruziyet, zehirlenme, boğulma, asfiksi, psikolojik travma, beyin travması ve diğerleri aittir.
Travma sonrası stres bozukluğu, beklenmedik şekilde ortaya çıkan, insanları derin bir korku, endişe ve çaresizliğe iten ruhsal bir rahatsızlıktır. Bu duruma; deprem, sel, yangın gibi doğal afetler veya trafik kazaları, savaş ve şiddet eylemleri, cinsel ya da fiziksel saldırı gibi olaylar sebep olabilir.
Geçmiş travmalar nasıl düzeltilir? Geçmişte ağır travma ile karşılaşmış kişilerin anılarını dinlemek, olayı ayrıntıları ile anlattırmak ve duygusal boşalmayı sağlamak geçmiş travmaların düzeltilmesinde etkilidir.
Çoğu kişide, travmayı izleyen günlerde görülen ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelen bu belirtiler, bazı kişilerde aylarca hatta yıllarca sürebilir. Aynı zamanda belirtiler bazen travmatik olaydan aylar sonra da başlayabilir.
Travmatik olayların tetiklenmesinin en yaygın biçimi Flashback denen; geçmişe ait olayın görüntülerinin uyanıkken ansızın zihne girmesi, video gibi zihinde oynamaya başlamasıdır. Sanki geçmişteki olayı yeniden yeniden yaşamak gibidir. Bazen çok hızlı bir fotograf bazen daha uzun bir video gibi zihinde canlanır.
Büyük T dediğimiz travmalar bu niteliktedir. Savaş, terör saldırıları, silah veya bıçak gibi öldürücü aletlerle yaralanmalar, taciz ve tecavüz olayları, işkenceye maruz kalma, deprem, sel, tsunami gibi doğal afetler, uçak, araba, gemi, tren kazaları bu tür travmalara örnek olarak verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri