Bitkinin üstüne sprey desteği ile sirkeli su püskürtülmesi yaprak bitleri temizleme uygulamaları için en tesirli teknikler içerisinde yer almaktadır. Buna ilave olarak çiçek yağları, toz biber ve elma sirkesi birleştirilerek yaprak biti uzak tutulabilir.
Bahçecilik uygulamalarında görev alır: Bahçe ve çiçeklerin dibinde meydana gelen yabani otların temizliğinde kullanılır. Bitkilerde bulunan böceklerin yok edilmesini sağlayarak bakımlı bir bahçe görünümü kazandırır. Yüksek asit özelliği bitkilerin temizlenmesinde de kullanılır.
Sirkeli su
Bir ölçü su ile bir ölçü elma sirkesi veya beyaz sirkeyi karıştırın ve böceklere fısfıslayın. Ayrıca bu karışım, yabani otlar ile karıncalara da etkilidir.
Sirkenin en yaygın kullanımı yemek pişirme ve salata soslarıdır. Buna ek olarak sirke, mayonez, ketçap ve hardal gibi çeşitli soslarda kullanılan bir bileşendir. Sirke ayrıca evi temizliğinde, kişisel bakım ürünleri yapımında ve yabani otlardan ve haşerelerden kurtulmak amacıyla kullanılmaktadır.
Beyaz sirke tarımsal faaliyetlerden turşu yapımına, temizlik işlerinden yiyecek hazırlamaya kadar birçok farklı alanda kullanılan çok yönlü bir maddedir. Beyaz sirkenin öne çıkan yararları ise şöyle sıralanabilir: Meyve-sebze temizliği.
İlgili 37 soru bulundu
3. Çimlenmeye yardımcı olur. Çimlenmesi zor olan bazı bitkiler vardır. Bir bardak suya birkaç damla beyaz sirke damlatın ve bu inatçı tohumları bir gece boyunca bu suda bekletin. Ardından toprağa ekin ve büyümesini izleyin.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Çiçeklerin sulanma oranlarına mutlaka önem verilmelidir. Çiçeklerde böceklenmeye ne iyi gelir sorusuna sirke ve aspirin cevabı verilebilmektedir. Sirke uzak bir mesafeden yaprakların üzerine sıkılmalıdır. Aspirin ve suyla hazırlanan karışım ise direkt olarak toprağa dökülebilir.
Beyaz yaprak bitlerini yok etmek için sirke kullanılabilir. Özellikle; çiçek yağı, elma sirkesi ve su karışımı sayesinde yaprak bitlerini azaltabilirsiniz. Yeşil yaprak biti nasıl yok edilir sorusuna ise ev imkânlarında sunulabilecek birçok cevap bulunur.
Çiçek böceklenmesine en bilinen çözüm, aspirinli sudur. Birkaç aspirini eriteceğiniz su toprağı besleyerek böcekleri yok eder. Sigara külü, içeriği sayesinde böcekleri topraktan uzaklaştıracaktır. Toprağın su dengesini sağlamalısınız.
5) Elma Sirkesi
Elma sirkesini, doğal gübre elde etmek için kullanmak adına bir sprey şişe hazırlayın. Bu şişenin yarısını dinlenmiş musluk suyuyla doldurun. Şişenin içine 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve karıştırın. Hazırlanan karışımı bitkileri sularken kullanabilirsiniz.
Sirke çok iyi bir pestisit ama aynı zamanda herbisit. Yani belli oranlarda suyla seyreltilerek kullanılınca böcek ilacı, sulandırılmadan kullanılınca da bitki öldürücü özelliği var. Biz her zaman sulandırarak kullanmayı tercih ediyoruz. Yabani otlarla mücadelede doğrudan sirke dökerek otları öldürenler var.
Beyaz sabunun keskin kokusu özellikle fareleri evinizden kısa süre içerisinde uzaklaştıracaktır. Farelerin ve böceklerin gezdiği yerleri sirkeli su ile silip uzaklaştırabilirsiniz. Sirkeli su ile silinen yüzeylerde böceklerin ve farelerin gezmesi neredeyse imkânsız hale gelecektir.
Kühne doğal beyaz sirke, çok amaçlı kullanıma uygundur. Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
Banyo, tuvalet ve tüm ıslak zeminlerde hijyen sağlamak için kullanabilirsiniz. Halılarda, döşemelik kumaşlarda ve perdelerde temizlik için kullanabilirsiniz.
Elma sirkesi yemeklerde, salata soslarında, turşularda gıdaların saklanmasında koruyucu madde olarak kullanılır. Doğru şekilde tüketildiğinde oldukça faydalı olmasına rağmen çok fazla sirke tüketilmesi istenmeyen etkilere neden olabilir. Bunun dışında elma sirkesi cilt ve saç bakımında da sıklıklıkla kullanılmaktadır.
Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür. Sirkeli su saçlara sürülüp ortalama 1 saat bekletmek gerekir. Ardından ince tarak yardımıyla bitlerin saçlardan temizlenmesi gerekir.
Sirke konusunda beyaz sirke önerilir ancak elma sirkesi de etkili olmaktadır. 30 dakika boyunca saçınızda kalan sirkeli suyu önce havluyla alın. Ardından bit tarağı kullanarak saçlarınızın her kısmını tarayın. Son aşamada şampuanla saçlarınızı yıkamak için duş alarak saçlarınızı canlandırabilirsiniz.
Bitkisel sirke tarımda her kademede kullanılmalıdır. Sirke suyunun PH'şını, toprağın PH'şını düşürebiliyor. Toprağın tuzluluk ve kireç oranlarının aşağı çekilmesini sağlıyor, topraktaki kimyasal kilitlenmelerin çözülmesi sağlıyor.
Kimyasal mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış Acetamiprid, Chlorpyrifos ethyl ve Cypermethrin gibi ilaçlar kullanılır.
YABANİ OTLARDAN KURTULUN
Sirke, bahçedeki otlardan kurtulmak için iyi bir yöntem olabilir. Asidik yapısı sayesinde bitkilerle tepkimeye girer ve otların büyümesini engeller, köklerini kurutur.
Sirke ve karbonat karışımı, tıkalı tuvalet lavabolarının açılmasında etkilidir. Yarım bardak karbonat ve yarım bardak sirkeyi lavabo giderine dökün. 15 dakika bekledikten sonra kaynar suyu lavaboya dökerek, giderlerin açılmasını sağlayabilirsiniz.
Cilde İyi Gelir: Üzüm Sirkesi
Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Beyaz sirke elma ve üzüm sirkesine göre daha keskin bir sirke çeşididir. Çok fazla alanda kullanılan beyaz sirke görünümü ile diğer diğer türlerden ayrışır. Peki beyaz sirke nerelerde kullanılır; turşularda ve salatalarda beyaz sirke kullanımı yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri