Çiçekler, bitkinin üreme organı oldukları için ya bir stamen (erkek organ) ya bir pistil (dişi organ) ya da ikisini birden bulundurmanın yanı sıra çanak yaprağı, taç yaprağı ve nektar bezi gibi ek kısımlar da bulundurur. Stamen, erkek üreme organıdır.
Çiçek tozları bitkilerin erkek üreme hücrelerini taşıyan mikroskobik taneciklerdir. Bu taneciklerden biri bir çiçeğin yapışkan tepeciğine konduğu zaman, içindeki erkek üreme hücresi çiçekteki dişi üreme hücresiyle birleşir.
Eşeyli üreme, aynı veya ayrı bireylerden gelen iki hücrenin birleşmesi (döllenme) sonucu meydana gelen hücre (zigot) nin bölünüp gelişmesiyle yeni canlının meydana gelmesidir. Eşeyli üremede birleşen iki hücreye g a m e t (eşey hücresi), gametleri veren bitkilere gametofit denir.
İkiye ayrılır: 1)sporla üreme 2) vejetatif üreme. İki eşey hücresinin birleşmesiyle yani döllenme sonucu EŞEYLİ üreme gerçekleşir.
Taç yaprağın görevlerinden en önemlisi tozlaşmayı sağlamasıdır. Üremenin gerçekleştiği bölge olması da taç yaprağın önemini arttırır. Çiçeğin üremesini, çoğalmasını ve sağlıklı kalmasını sağlayan bir bölümdür. Taç yaprakları aynı zamanda çiçeğin renkli olan kısmını oluşturur.
İlgili 25 soru bulundu
Erkek organ, stamen ya da anter olarak da bilinir, çiçeğin erkek üreme organı.
Örnekler. Patates üzerinde bulunan ve yumru adı verilen bölgelerin her birinden uygun şartlarda yeni bitkiler meydana gelir. Buna yumru gövde denir. Zambak ve ayrık otu bitkilerinin rizom denilen toprak altı gövdelerinden yeni bitkiler gelişir.
Yüksek yapılı bitkilerin çoğu iki eşeyli çiçek üretirler. İki eşeyli çiçeklerde hem polen üreten stamen, hem de ovul içeren karpel bulunur. Kimi bitkiler ise kendi kendini üretir niteliktedir. Başka deyişle bunlar kendi kendilerinin polinasyonunu ve üremesini sağlarlar.
Çiçeksiz bitkilerin çiçekleri ve tohumları bulunmaz. Aynı zamanda bu bitkiler sporla ürer. Bu özelliği sayesinde diğer bitkilerden ayrılır.
Tüp çekirdeği,polenin çimlenerek dişicik borusuna doğru uzanan polen tüpünün oluşmasını sağlar. Polen tüpü büyüyerek yumurtalığa doğru uzanırken,doğurucu çekirdek de tüp içine geçer ve burada mitoz bölünme ile iki sperm çekirdeği meydana gelir.
BİTKİ MORFOLOJİSİ Bitkinin yaprak ve üreme organlarını taşıyan genellikle toprak üstünde yükselen kısmına gövde denir.
Çiçek bitkilerde üremeyi sağlayan organları taşıyan yapı. Bir çiçek, 4 kısımdan oluşur.
Bitkiler, üreme şekilleri bakımından; 1) Eşeyli – Generatif 2) Eşeysiz - Vejetatif Eşeyli üreme; erkek ve dişi organlardaki gametlerin birleşmesi sonucu oluşur. Mısır, buğday, soya fasulyesi ve çeltik eşeyli ürer - eşeyli çoğalır. Eşeysiz üreme; yumru, soğan, rizom, stolon ve çelik gibi organlarla olur.
Bitkilerde eşeyli üremede erkek üreme organı polen üretir. Bu polenler insan eliyle rüzgâr ve arı gibi böceklerin etkisiyle bir çiçekten başka bir çiçeğe gelir. Dişi üreme organının tepecik kısmına geldiğinde tozlaşma oluşur. Tozlaşma dişiçik borusundan aşağı inerek yumurtalığa gelir ve burada döllenme oluşur.
Çiçek, tohumlu bitkilerin üreme organıdır. Tohumlu bitkilerde eşeyli üremeye yarayan ve bu iş için uygun şekilde metamorfoz geçirmiş yaprakları taşıyan kısa sürgün ve büyümesi sınırlandırılmış yan dallar çiçek olarak adlandırılır. Çiçek taşıyan bitkilere anofit (çiçekli bitki) veya spermatofit (tohumlu bitki) denir.
Ancak bazı bitkilerde hareket şekli olarak uykuya benzetilen davranışlar vardır.Bitkiler nasıl uyur? Bazı bitkilerde yapraklar gün batımı ile birlikte üst üste kapanır, gün doğumu ile birlikte yeniden açılır. Bu hareket uyku hareketine benzediği için botanik biliminde bu duruma “niktinasti” adı verilmiştir.
Tohumlu bitkiler aktif ve pasif olmak üzere iki şekilde yayılırlar. Aktif yayılma (otokori): Bitkiden oluşan tohumun yine aynı bitkinin kendi olanaklarını kullanarak yere düşüp etrafa yayılması ile olur. Pasif yayılma (allokori): Tohumların taşıyıcılar tarafından başka yere götürülmesi ile olur.
Sporlu (Çiçeksiz) Bitkiler
Spor oluşturarak eşeysiz üremeyi, gamet oluşturarak eşeyli üremeyi gerçekleştirirler. Bu iki üreme çeşidi birbirinin devamı şeklindedir ve olaya döl almaşı denir.
✔ Erkek Organ (Stamen): Başçık (anter) ve sapçık (filament) olmak üzere iki kısımdan oluşur. Başçık polenlerin üretildiği yerdir.
Yaş Polen Mi Kuru Polen mi Tercih Edilmelidir? Yaş polen ile kuru polenin besin değeri acısından bir farkı yoktur. Taze polen biraz daha lezzetli ve ağızda çabuk dağılırken saklamak ve sevkiyat için soğuk zincir gerektirir. Bunun yanında kuru poleni açmadan oda sıcaklığında tutabilirsiniz, kolay bozulmaz.
Çayır, tahıl, ağaç ve yabani otlar en önemli polen kaynağıdır. Ağaç polenleri Şubat-Nisan, çayır polenleri Mayıs-Temmuz, yabani ot polenleri ise en çok Ağustos-Ekim aylarında yayılma gösterir. Gün içerisinde sabah saatlerinde polen düzeyi daha çok yoğunlaşır.
✔ Rizom ile üreme: Zencefil, bambu gibi bitkilerin toprak altında ilerleyen yassılaşmış gövdeleri vardır. Bu gövdelere rizom denir. Rizomun toprağa dikilmesi ile yeni bitki üretilebilir.
2) Soğanla Üreme: Soğanlar toprak altı ve yassı gövde olarak tanımlanmaktadır. Bitkiler toprak altında yeni soğanlar üretmektedir. Bu soğanlar ayrı ayrı köklenir ve bitkinin toprak üstü kısımlarını üretmektedir. Bu sayede vejetatif üreme oluşur.
Çilek meyvesi çiçek tablasının etlenmesiyle meydana gelen yalancı bir meyvedir. Kol atarak çoğalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri