Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
Bitkilerden elde edilen bu yağ çeşitleri kullanım alanı bakımından da son derece zengin. Bitkisel yağ çeşitleri salataları lezzetlendirmek, yemek pişirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, cilt bakımı ve saç bakımı yapmak, stresten uzaklaşmak ve sindirimi kolaylaştırmak gibi birçok amaçla kullanılabiliyor.
Bitkisel yağlar metabolizmanın çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyi sağlamaya yardımcı olur. Metabolizmanın düzenli olarak çalışabilmesi için gereken enzim ve hormonların yapısındadır. İç organların, beyin dokusunun ve sinir sisteminin yapısında bulunur.
Uzmanlar uyarıyor. Bitkisel yağ tüketimi beyinde plak oluşturarak nörolojik dejenerasayon hastalıklarına yol açabilir. Uzmanlara göre bitkisel sıvı yağları beslenmemize ekleyerek bunama riskimizi arttırıyoruz. Yapılan araştırmalara göre bu tür yağlar diğer yağlara göre beyinde plak oluşumuna daha fazla neden oluyor.
Margarin bitkisel kökenli,tereyağı ise hayvansal kökenli bir ürün olduğundan arada aroma ve lezzet farkı olsa da hamur işi ve keklerde istenen tokluğu her ikisi de sağlayabilir. Margarin yerine sıvı yağ kullanılması ise pek önerilmez çünkü özellikle hamur işi tariflere sıvı yağ margarinin verdiği tokluğu veremez.
İlgili 45 soru bulundu
Bitkisel yağlar; menekşe yağı, mersin yağı, melisa yağı, nane yağı, papatya yağı, okaliptüs yağı, portakal yağı, sarımsak yağı, soya yağı, susam yağı, tarçın yağı, zencefil yağı, keten yağı, havuç yağı, kekik yağı, greyfurt yağı, gül yağı, hint yağı , jojoba yağı, karabiber yağı, kakao yağı, kabak çekirdeği yağı, ...
Bitkisel yağ üretiminde kullanılan tohumlar, ayçiçeği tohumu, soya fasulyesi, fındık, keten tohumu, hardal tohumu, pamuk tohumu, yer fıstığı vb. tohumlardır. Zeytinyağı üretimi ise meyve hamurundan bitkisel yağ üretimi olarak kabul edilmektedir.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Kolesterol yüksekliği ve/veya kalp damar hastalığı olan veya diğer risk faktörlerinin de olduğu kişilerin hayvansal yağlı gıda tüketmemeleri gerekmektedir. Bitkisel yağlar: Aynı zamanda sıvı yağlardır.
Kıymetli bitkisel yağların en yaygını olan zeytinyağı, genel olarak zeytinin kırılıp, yoğrulup, preslenmesi ile elde edilen ve ileri teknolojik işlemlerden geçirilmeden, doğal haliyle tüketilebilen bir yağdır ve Akdeniz ülkelerinde yaygın olmak kaydıyla dünyada önemli yağ kaynaklarından birisidir.
Çay ağacı yağı idrar yolları enfeksiyonuna neden olan bakteriler. – Çay ağacı yağı, banyo suyuna 10 damla kadar eklenebilir. Bu su ile üretra yıkabilir. – Alternatif olarak, çay ağacı yağı eşit miktarlarda ardıç ve sandal ağacı ile birlikte sindirilir.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.
Yüze iyi gelen bitkisel ve doğal yağlar avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı ve lavanta yağıdır. Avokado yağı cildin iyileşmesi ve hücre onarımı için önemlidir. Argan yağı cildin yumuşamasını sağlarken Hindistan cevizi yağı da cilt tonunu eşitler.
Adaçayı yağının ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Düzenle olarak kullanıldığında ağrıyı azaltır. Kekik yağı da doğal ağrı kesici özelliği olan bitkisel yağlardan biridir. Bunun yanı sıra portakal, nane ve okaliptus yağı da ayak ağrısına iyi gelen yağlar arasında yer alır.
Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Hayır , tereyağı bitkisel bir yağ değildir. Tereyağı hayvansal bir yağdır. Genellikle margarinler bitkisel yağdan oluşur.
Çorba, pilav ve makarnalarda yumuşak kase margarin, sabah kahvaltısında 1 bıçak ucu kadar tereyağı, yemeklerde ayçiçek mısırözü veya soya yağı, salatalarınızda ve zeytinyağlı yemeklerinizde ise zeytinyağı kullanabilirsiniz. Tereyağı hayvansal bir yağ olduğundan kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksektir.
Zararlı olan yağlar doymuş yağlar olup bunlar tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, peynir, süt, krema, dondurma, kaymak, yumurta, kırmızı et, hindistan cevizi yağı ve çikolatada vardır. Doymuş yağlar kanda kolesterolü artırarak koroner kalp hastalığına neden olurlar.
Eğer az yağlı beslenmek istiyorsanız hayvansal ürünlerin az yağlı olanlarını tercih edin. Beslenmenizde doymuş yağı azaltıp doymamış yağı artırın. Bunun için yukarıdaki listeye göz atın; balık, zeytinyağı, bitkisel yağlar, fındık, badem, ceviz ve keten tohumundaki yağlar vücuda yararlı.
BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Türkiye'de yağ üretiminde daha çok zeytin, ayçiçeği, pamuk çiğiti ve soya hammadde olarak kullanılır. TEMİZLEME: Temizleme işleminde taş, toprak, metal parçası ve yabancı tohumlar; elek, hava akımı, elektrostatik güç ve magnetik güç kullanılarak ayrılır.
Çoğu hayvansal yağ doymuş. Bitki ve balık yağları genellikle doymamış.
Bitkisel yağlar, zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı bitki tohumlarından elde edilen yağların genel adıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri