Tamamen organik olan bitkisel yağlarda karbonhidrat ve kolesterol bulunmaz. Donmuş yağ oranı da düşük olduğu için sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından sıklıkla tüketilir.
Çeşitleri ve Tüm Faydalarıyla Bitkisel Yağlar
Kolesterol içermediğinden dolayı özellikle kalp damar sağlığı açısından faydalıdır. Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.
Soğuk sıkım veya bir diğer adıyla presleme yöntemiyle bitkinin tohumundan elde ettiğimiz çörek otu yağı içerik bakımından en zengin ve niteliği yüksek yağ sınıfında yer almaktadır. Çörek otu yağı hem dıştan sürülebilen, hem de ağız yolu ile alınarak kullanılabilen bir bitkisel yağdır.
Uzmanlar uyarıyor. Bitkisel yağ tüketimi beyinde plak oluşturarak nörolojik dejenerasayon hastalıklarına yol açabilir. Uzmanlara göre bitkisel sıvı yağları beslenmemize ekleyerek bunama riskimizi arttırıyoruz. Yapılan araştırmalara göre bu tür yağlar diğer yağlara göre beyinde plak oluşumuna daha fazla neden oluyor.
İlgili 43 soru bulundu
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Su, smoothie, süt, çay veya diğer içeceklere uçucu yağlar ekleyebilirsiniz. Bazı uçucu yağları dahili olarak alırken, az miktarda olmak koşuluyla salatalara veya yoğurda doğrudan ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Kahvaltıdan önce 1 tatlı kaşığı çörek otu yağını ağız yoluyla alabilirsiniz. - 1 tatlı kaşığı çörek otu yağını doğrudan yemeğinize katarak ya da içtiğiniz suya veya meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz.
Çörek otu yağı soğuk sıkım olarak kullanılmalıdır. Pişirilmeye uygun bir yağ değildir. O yüzden salata ve yemeklere sonradan eklenmelidir. Çörek otu yağı tek başına da günde 1 çay kaşığı tüketilebilir.
Kekik yağı, başta cilt ve saç bakımında kullanılan bir ürün olmakla birlikte içilerek de tüketilebilir. Kekik yağı içilir mi sorusuna cevap arayan kullanıcılar, ürünün seyreltilerek tüketilmesi gerektiğini bilmelidir. Bu bitki, sahip olduğu özellikler sayesinde vücudu pek çok hastalığa karşı korur.
Bitki özleri yağlarından üretilmiş bu sıvı yağ 100 ml'lik çam şişe içerisinde gelir. Her gün düzenli olarak aç karnına içilmesi halinde metabolizma hızlandırıcı damla, duraklama dönemini kırmanıza yardımcı olur.
Zeytinyağı, ince bağırsağı çalıştırıp kolesistokinin salgısını artırarak,kabızlığı önler. Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil, vücudun sindirim sistemini korur ve doğal bir müshil gibi çalışır. Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir.
Vücudunuzda iltihap var ise en etkili bitkisel ürünlerden birisi zeytinyağı olacaktır. Tam etki sağlaması için saf zeytinyağı tercih etmeniz gerekir. Zeytinyağını yemeklerinizde ve salatalarınızda kullanabilir ya da harici bir biçimde masaj için kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Yenilebilir yağ türleri ne demek? Yenilebilir yağ türlerinden tereyağı, margarin ve palmiye yağı katı yağ; zeytinyağı, ayçiçeği yağı, balık yağı, kanola yağı, mısır özü yağı ve fındık yağı sıvı yağdır.
Çörek otu beyin tümörü, kan şekerine, kolesterol, tansiyona iyi gelir ve zayıflamaya yardımcı olan besinler arasında yer alır. Çörek otu tohum ve öğütülmüş şekilde tüketilebilir. Genellikle hamur işleri ile tüketilen çörek otunun yoğurtla yenmesi önerilmez ve tohum halde tüketilmesi önerilir.
Çörekotu yağı günde ne kadar içilmeli sorusunun yanıtı günde 1 yemek kaşığından fazla olmamak şartı ile istenilen kadar tüketilebilir olacaktır.
Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihabı azaltır ve enfeksiyonlarla savaşır. Yapılan çalışmalar çörek otu yağının; kan şekeri seviyeleri, yüksek tansiyon ve astım üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Çörek otu yağı, haricen uygulandığında cilt ve saçta da etkili sonuçlar vermektedir.
Bunun için de ihtiyaç duyduğumuz kalorinin yüzde 25-30'u kadar yağ yememiz gerekiyor. Günlük kalori ihtiyacı 2 bin olan birinin günde yaklaşık 65-70 gram yağ tüketmesi uygundur” değerlendirmesinde bulundu.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir. Özellikle kabak ve patlıcan gibi kararmalara neden olan sebzeleri kızartıyorsanız, yağın kullanımı 3'ü geçmemelidir.
YAĞ VÜCUTTAN NASIL ATILIR? Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
Zararlı olan yağlar doymuş yağlar olup bunlar tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, peynir, süt, krema, dondurma, kaymak, yumurta, kırmızı et, hindistan cevizi yağı ve çikolatada vardır. Doymuş yağlar kanda kolesterolü artırarak koroner kalp hastalığına neden olurlar.
Doymuş yağ, kan kolestrol düzeylerini artıran diğer bir etkendir. Dolayısıyla öncelikle kolesterol ve yağ alımınızı, özellikle ''doymuş yağ'' alımınızı azaltmalısınız. Doymuş yağlar hayvansal kaynaklı yağlardır: Tereyağı, içyağı, kuyruk yağı, kaymak, süt ve süt ürünlerinde bulunan yağlar bu gruptandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri