Bitlis tarihi yerleri içerisinde Bitlis Ulu Camii, Ahlat Sahil Kalesi, Emir Bayındır Camii ve Kümbeti, Kadı Mahmut Camii, Tatvan Kalesi gibi mekanlar yer alıyor. Bitlis tarihi yerleri ve doğal güzellikleri listesinin üyeleri sadece bu saydıklarımızla sınırlı değil.
Bitlis'in neyi meşhur denildiğinde bölgede yetişen kuruyemişler de oldukça öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra Ahlat Bastonu ve yöresel kilim, çömlek gibi ürünleri de sevdiklerinize alabilirsiniz.
Bitlis gezilecek yerler denildiğinde akla ilk olarak; Nemrut Dağı, Nemrut Krater Gölü ve Van Gölü gelmektedir. Buralar Bitlis gezisinin doğal güzellikleri kapsamında kabul görmektedir. Bitlis'in sembolü haline gelen Nemrut Dağı, Tatvan ilçe sınırlarında yer almaktadır. Bu dağ, aktif bir volkan olma özelliğine sahiptir.
İlgili 34 soru bulundu
Alışveriş / Ne Alınır
Yüzlerce yıldır kök boyaları ile yapılan kilimler, el yapımı yöresel ayakkabılar olan harik ve yine el yapımı hazırlanan çömleklerin en çok satılan hediyelik eşyalar olduğu şehirde dünyaca ünlü karakovan balı, ceviz reçeli, tulum peyniri ve otlu peynir de satın alabilirsiniz.
Yetiştirilen önemli ürünler çavdar ve tütündür. Bitlis tütünü sert içimli ünlü bir tür olup, Bitlis Sigara Fabrikasında işlenmektedir. İlde yetiştirilen en önemli meyve ise ceviz olup, yüksek verimliliği ve kalitesi ile tanınmaktadır.
Bitlis denince başta beş minaresi, bağrında yetiştirdiği evliyaları, medrese ve hanları, kalesi ve büryanı olmak üzere akıllara birçok değeri geliyor.
Bitlis tarih boyunca değişik isimlerle anılmıştır. Asurlular Bit-Liz, Persler ve Yunanlılar Bad-Lis veya Bad-Lais, Bizanslılar Bal-Lais-on, Babaleison veya Baleş, Araplar Bad-Lis, Ermeniler Pageş veya Pagişi olarak kullanmışlardır.
Bitlis İli deniz seviyesinden 1545 metre yüksekliktedir. Arazi,Anadolu yaylasına nazaran daha yüksek ve daha girintili çıkıntılıdır, arazisinin % 71'i dağlık % 3'ü yayla , %10,4'ü ova , %15,6'sı dalgalı olup, değişik bir topografisi vardır.
Bitlis'te Beş Minare…
1916 yılındaki Rus savaşı ve işgali döneminde Bitlis'te her tarafın tahrip edilmesinden sonra ayakta kalan 5 adet tarihi cami yani 5 adet minareden 4 tane minarenin yeri biliniyor. Şerefiye Cami, Ulu Cami, Meydan Cami ve Gökmeydan Cami.
Cevizleri, armutları meşhurdur. Antep fıstığı, meyan kökü, elma, kiraz ve dut bol miktarda yetişir. Ahlat'ın armudu ile meyan kökü asırlardan beri ün yapmıştır. Vişne, badem, ayva ve kayısı da yetişir.
Ahlat Lokma Tatlısı
Üzerine toz tarçın serperek servis edilen lokma tatlısını, sizinde yolunuz Bitlis'e düşerse mutlaka denemeden dönmeyin deriz..
Tatvan'ın meşhur tarihi özelliklerinden biri ipek yollarının üzerinde olmasıyla bilinmektedir. Tatvan ilçesi,köklü bir tarihe ve zenginliğe dayanmaktadır. Kervansarayları, kaleleri, türbeleri, çeşmeleri ,köprüleri ve mağaraları gibi bir çok yapıtlarıyla ilgi çekmektedir.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Soyadları başka olan ve asıllarının Buhara'dan olduğunu söyleyen başka Bitlisli aileler de var. Hatta Horasan'dan geldiklerini, Yemen ve Arabistan'dan geldiklerini ve 'seyyid' olup Kureyşi adlı bir Arap kabilesinden olan Hz. Muhammed'in (SAV) soyundan olduğunu dahi söyleyen Bitlisliler vardır.
Bitlis bu yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %1'ini, Doğu Anadolu Bölgesi topraklarının ise %5,5' ini kapsamaktadır. İlimiz doğudan Van ili ve Van gölü, güneyden Siirt ve Batman, batıdan Muş, ve kuzeyden Ağrı illeri ile çevrilidir.
Asur dilinde Bit kelimesi yurt, Bet kelimesi kale manasında kullanılmış, Bit-Liz demek Liz'in yurdu, Bet-Lis demek ise Liz'in kalesi manasına gelmektir.
İsmi Makedonya Kralı Büyük İskender'in şehirdeki kaleyi yaptırttığı komutanlarından Bedlis'ten gelmektedir. Tarihsel yapıların ağırlıkta olduğu bir vadi içinde kurulduğundan “Vadideki Güzel Şehir” diye anılır.
Kadınlar arasında şeker kırma merasimi yapılır. El öpme ve şerbetten sonra her iki tarafın ortak olarak belirlediği zamanda düğün yapılır. Düğünler genellikle Pazar ve kısmen de Perşembe günleri yapılır. Düğünden üç gün evvel erkek tarafından kız evine “toyluk” adı verilen düğün eşyaları ve hediyeler gönderilir.
Bitlis Hakkında
Bitlis nüfusunun il ve ilçelere dağılımıysa şöyle: "Bitlis Merkez 65 bin 670, Adilcevaz 31 bin 746, Ahlat 36 bin 577, Güroymak 45 bin 38, Hizan 39 bin 563, Mutki 34 bin 240,Tatvan 83 bin 790."
Cevap. Bitlis'te meşhur olan bir hayvan yoktur.
Bitlis'in Hizan ilçesinde yetişen ve yıllık 700750 ton arasında rekoltesi bulunan fındık hasadına başlandı. Tadı, yağ oranı ve kalın kabuğu ile Karadeniz fındığına rakip olan Hizan fındığı iç piyasada tüketiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri