Kokusu: İyi bir hurmanın hoş bir kokusu vardır. Eğer hurmanın kokusu hoş değilse veya bozulmuş bir koku varsa, taze olmayabilir. Çekirdek: İyi bir hurmada, çekirdek kolayca çıkarılabilir ve yüzeyinde çatlak veya hasar yoktur. Çekirdeği zor çıkarılan veya çatlamış olan hurmalar bozulmuş olabilir.
Hurmalar, iki tip bozulmaya yatkındır. Bunlardan biri mikrobiyal kaynaklıdır, mayalanma ve funguslardan dolayı oluşan küflenmedir. Bir diğeri ise fizyolojiktir, renkte koyulaşma, tat ve aroma kaybı olarak ortaya çıkar. Her iki bozulma şeklide artan depo nemi ile meydana gelir.
Uygun koşullar da saklanmadığı takdirde hurma bozulabilir ve kurtlanabilir. Bunun önüne geçmek için hem kuru hurmayı hem de yaş hurmayı uygun koşullarda muhafaza etmek gerekir.
Küflenmeye başlamış hurma çok kısa sürede ekşir ve bozulur, bildiğimiz kadarıyla bu aşamada meyveleri kurtarmanın bir yolu da yoktur.
İple bağlanır ve güneşin bol olduğu bir yere asılır ve kurumaya bırakılır. 3 – 4 hafta sonra cennet elması kurusu yemek için hazır hale gelmiş olur. Kuruyan cennet hurmalarının üzerinde beyaz renkli pudramsı bir tabaka görülür. "Acaba bozuldu mu, çürüdü mü" gibi sorulara neden olan bu beyazlık, aslında çok masum.
İlgili 36 soru bulundu
Cennet hurması nasıl muhafaza edilir? -1 °C'de %90 bağıl nemde 3-4 ay depolanabilirler. Depolama süresi uzadıkça ürün yüzeyinde buruşma olabilir.
Kuru Hurma Bozulur mu? Kuru hurma doğru bir şekilde muhafaza edildiği takdirde uzun ömrü olur. Aksi halde bozulma riski vardır. Kuru hurma hava almayacak şekilde ağzı kapalı muhafaza edilmesi tavsiye edilir.
Tam olgunlaşmış hurmalar kurutma esnasında bozulmaya meyillidir, sineklenme riski vardır ve kolay bozulur. Kabukları mutlaka soyulmalıdır aksi halde buruk bir tat bırakabilir meyvede.
Buzdolabında Hurma Nasıl Saklanır? Hurmalarınızı yıl içine tüketmeyi planlıyorsanız eğer en iyi saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Bir poşet içerisine koyarak hava almasını önleyebilirsiniz ya da kavanoz içerisine yerleştirdikten sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
Çok nemli veya yağmur bulunan yerlerde Trabzon hurması kurutma işlemi kesinlikle yapılmamalıdır. Bu çeşitteki havada kurutma işleminin yapılması, küf oluşumuna sebep olur. Meydana gelecek olan küf ise insan sağlığı adına zararlıdır.
Palmiye Kırmızı Böceği, Hurma ve palmiye türü bitkilerde çok önemli zarara neden olur. Öldürücü zararı kurtçuklar yapar.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Oysa almış oldukları hurma hiçbir işe yaramaz. Hurmanın şahı Medine Mebrum hurmasıdır. Medine hurması 2-3 yıl kalsa da hiçbir şekilde bozulmaz ve özelliğini kaybetmez. Çünkü sert hurmadır, lif oranı yüksektir ama Kudüs hurması buzhaneden çıktıktan sonra 1 ay içinde satılmazsa bozulmaya başlar.
Berhi Yaş hurmayı 10 gün içerisinde, Sukkari yaş hurmayı 1 yıl içerisinde tüketmeniz uygundur. Tüketeceğiniz kadarını çıkarmanız tavsiye edilir. Bu koşullara uygun saklamanız halinde kurtlanma ve bozulmayı önlersiniz.
Yaş hurmayı kurutmadan saklamak için en uygun yer buzdolabıdır. Çünkü yaş hurmanın bozulmadan yani çürümeden kalabilmesi için 10 derece sıcaklıkta hava almadan saklanması gerekmektedir. Yaş hurmayı bu koşulları sağladıktan sonra dolabın sebzelik bölümüne alabilirsiniz.
Taze hurmaların daha canlı renklere sahip olduğunu belirten Polat, "Geçen seneden kalan hurmaları tercih etmemeye özen gösterin. Taze ürünlerin renkleri daha canlıdır. Eski hurmaların renkleri ise daha mat olabilir.
Hurma yetiştiriciliğinin yapıldığı ülkelerde olgunlaşmamış hurmalar yemek içerisinde kullanılır, çekirdekler ise su içerisinde bekletilerek şişirildikten sonra öğütülür ve hayvanlara yem olarak verilir. Olgunlaşmış meyveler ise taze şekilde tatlı yapımında ve pastalarda değerlendirilir.
Buzdolabının sebzelik bölümünde, mümkünse bez torba içerisinde 30 güne kadar rahatlıkla saklanabilir. Tüketmeden önce 20-30 dk. oda sıcaklığında beklettiğinizde, yumuşayacak ve rahatlıkla tüketebileceğiniz kıvama gelecektir.
100 % hurmadan üretilmiş olup, şeker ilavesi yoktur. Açtıktan sonra 7-10 gün arasında tüketilmesi tavsiye olunur, buzdolabında saklayabilirsiniz.
Sıcak, nemli ortamlarda kuru hurma buzdolabında saklanmalıdır. Nemsiz bir ortamda, oda sıcaklığında ve güneş almayan bir yerde bez torba yada cam kavanozda uzun sürek saklanabilir.
Kıyı bölgelerin yüksek kesimlerinde yetişen Trabzon hurması, yirmi bir derece sıcaklıkta iki-üç hafta saklanabilir. Meyveler, daha çabuk yumuşamaları için armut, muz ya da elma ile birlikte plastik torba içine konularak bir hafta süresince bekletilmelidir. Trabzon Hurması kurutularak da muhafaza edilebilir.
Alerjik reaksiyonlara neden olabilir: Cennet hurması, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Laksatif Etki: Cennet hurması, lif içeriği nedeniyle laksatif etkilere sahip olabilir. Aşırı miktarda tüketildiğinde, bağırsak hareketlerini artırabilir ve ishale neden olabilir.
CEVAP: Paketin ağzı açık 1 hafta buzdolabında beklettikten sonra ağzını kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Sizde gün kurusu bulunmadığı için başka bir siteden kayısıyla birlikte cennet hurması da sipariş verdim.
Meyveyi olgunlaşmamışsa 1 ila 2 hafta oda sıcaklığında saklayın. Bu olgunlaşma sürecine yardımcı olacaktır. Onları hızlandırmak için elma veya ananasın yanında saklayabilirsiniz, ancak birkaç hafta boyunca sert ve sağlam kalırlar.
Uzmanlara göre, hurmanın içinin koyu renk olması bozulmaya başladığının göstergesi. Bu nedenle hurma almadan önce mümkünse ikiye bölün ve içinin rengine bakın. Ayrıca, hurmanın dışı yapış yapış ve parlak olmamalı. Satıcılar ürünleri daha cezbedici ve albenili hale getirmek için hurmanın dış yüzeyini parlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri