Bitter çikolata içerdiği zengin flavonoid ve epikateşin maddesi sayesinde nitrik oksit üretimini destekler. Artan nitrik oksit damarların genişlemesini sağlar ve böylece kan basıncı düşer. Bu da tansiyonun düşmesini sağlar.
BİTTER ÇİKOLATANIN FAYDALARI
Serbest radikaller tıkalı damara yol açan kandaki kötü kolesterolü artıran “flavanoller” arter duvarını genişleterek kanın damar içinde daha kolay akışını sağlayan nitrik oksit üretimini atırırlar. Nitrik oksit kan basıncını azaltarak tansiyonun düzelmesine yardımcı olur.
Bitter çikolata
Yapılan araştırmalar, bitter çikolatada bulunan polifenollerin kan sulandırıcı etkisi olduğunu ve ayrıca güçlü bir kan sulandırıcı olan nitrik oksitin üretimini ve biyo yararlanımını artırma özelliği olduğunu gösteriyor.
Araştırmalara göre, çikolata flavonoidler (prosyanidin) denilen antioksidan maddeler içeriyor ve bunlar LDL kolesterol adını verdiğimiz kötü kolesterolün damar sertliği yapmasını önleyebiliyor. Bu nedenle uzmanlar çikolata yiyecekseniz kalp sağlığı açısından siyah (bitter) çikolatayı tercih etmenizi öneriyor.
İlgili 43 soru bulundu
Mahya Sultan Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği cips, hazır kurabiye, çikolata gibi gıdalarda daha çok bulunan trans yağ asitlerinin kolesterol düzeylerini olumsuz yönde etkileyerek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi ciddi hastalığa neden olduğunu söyledi.
Bitter çikolata ayrıca, polifenoller ve teobromin bileşikleri sayesinde de kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltebilir.
Bitter çikolata içerdiği zengin flavonoid ve epikateşin maddesi sayesinde nitrik oksit üretimini destekler. Artan nitrik oksit damarların genişlemesini sağlar ve böylece kan basıncı düşer. Bu da tansiyonun düşmesini sağlar.
Bitter çikolata kararında yendiğinde kilo aldırmaz, aksine yağ yaktıran bir özelliği bulunmaktadır. Tokluk hissini arttırması, kan şekerini dengelemesi gibi özellikleriyle de diyete katkı sağlar. Bu nedenledir ki 7 günlük bitter çikolata diyeti denilen ve yağ yakmayı sağlayan bir diyet türü bile vardır.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.
Hollandalı uzmanların yaptığı yeni bir araştırma da, çikolatanın kalbi nasıl koruduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, siyah çikolata sertleşen atardamarları esneterek ve akyuvarların damar çeperlerine yapışmasını önleyerek, kalbi iki şekilde koruyor.
Sağlık için en iyi bitter çikolata en az %70 kakao oranı içeren çikolatadır. Günlük olarak tüketilmesi önerilen miktar 10 ile 30 gram arasındadır.
Bitter çikolata en az 35% oranında kakao içermelidir.
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Damar tıkanıklığının giderilmesi için damar açıcı bitki ve gıdalar tüketilmelidir. Özellikle kepekli tahıl, yulaf ezmesi ve fasulye tüketimi de arttırılmalıdır. Yüksek lif oranına sahip olan besinler kötü kolesterolü düşürür. Kötü kolesterolün düşmesi ile birlikte damar tıkanıklığı gibi sorunlar da ortadan kalkar.
Bitter çikolata
Çikolata her ne kadar mutluluk hormonu salgılamaya yardımcı olsa da uyumadan önce tercih etmemeniz gereken yiyeceklerden biridir. İçerdiği fazla kafein uyku öncesi sinir sistemini uyararak ve kalp atışını hızlandırarak uykuya dalmanızı zorlaştırır.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Çikolatanın içeriğinde güçlü kakao antioksidanları, karbonhidratlar, yüksek miktarda bitkisel protein, potasyum ve magnezyum, az miktarda kalsiyum ve tuz, demir zerreleri, A vitamini, B1 tiamin vitamini, B2 riboflavin, D, E vitaminleri ile kafein bulunur.
Bitter Çikolatanın Beyne Faydaları
Vücuda enerji veren ve kan akışını hızlandıran bitter çikolata, beyindeki kan akışının da hızlanmasına yardımcı olarak beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Zihnin dah açık kalmasına yardımcı olarak dikkat dağınıklığına engel olur. Tüm bunların yanında algıyı açar..
Bitter çikolata antioksidan içeriği ile aslında cilt sağlığı için faydalı bir yiyecektir. Ancak her besinde olduğu gibi bitter çikolatanın da fazla tüketimi cilt sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Bitter çikolata için tüketilmesi önerilen çikolata miktarı 2 ya da 3 parçayı geçmemelidir.
Yapılan bir araştırmaya göre, çikolatanın mutluluk hormonu salgılanmak dışında, kan basıncını düşürerek yüksek tansiyona da iyi geliyor. Avustralya Adelaide Üniversitesi'nden Dr Karin Ried'in yaptığı araştırma, bitter çikolatanın kan basıncını düşürdüğünü ispatladı.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
Bitter çikolata neden daha sağlıklı? Bitter çikolata, içerdiği yüksek kakao nedeniyle sütlü ve beyaz çikolatadan farklıdır. Kakao, vücut için faydalı olan flavonol ve mineraller (demir, magnezyum, çinko) içermektedir. Çikolatadaki kakao oranı arttıkça, yağ oranı yükselmekte ve şeker oranı düşmektedir.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri