En çok %72 oranla Çukurova bölgesinde üretilen narenciye, greyfurtun %96'sı da Çukurova Bölgesi'nde yetiştirilir. Muğla 3621 ton olarak sıralanmıştır. Tablodan da görüldüğü gibi greyfurt üretiminde Akdeniz Bölgesi 1. Sırada yer almaktadır.
Jamaika'dan dünyaya bu tür yayılmıştır. En çok greyfurt üretimi yapan ülke Çin'dir. Yaprakları derimsidir. Çiçekleri beyazımsı renkli, meyveleri büyük, toparlak yassı, açık sarı renkli, ince kabuklu, bol usarelidir.
Kasımdan şubata kadar taze olarak reyonlarda bulabileceğiniz greyfurt, yaraları iyileştirme konusunda oldukça başarılıdır.
Teksas'ın resmi meyvesi
Ülkemizde ilk defa 2. Dünya Savaşı'ndan sonra tanınan greyfurt, kısa bir süre greypfrut yazıldıktan sonra greyfurt şeklinde yazımı dilimize yerleşmiş. Bazı yörelerde “altıntop” olarak bilinen greyfurt, Kıbrıs ve Akdeniz yöresinde ise “kızmemesi” olarak da biliniyor.
1981 yılında Türkiye'ye ABD'den girmiştir. Hem meyve eti, hem de meyve kabuğu kırmızı olan bu çeşit su anda ihracat için rakipsiz durumdadır. Meyve çapı ortalama 104.7 mm, uzunluğu 96.27 mm, ağırlığı 458.29 gr'dır. Meyve hasadı Kasım - Aralık yapılan bu çeşit su anda en favori greyfurt türüdür.
İlgili 37 soru bulundu
İçeriğindeki C vitamini, potasyum, likopen ve lifli yapısı ile kalp ve damar sağlığını korumaya katkıda bulunan greyfurt, kalp krizi ve artrit sorunlarının yaşanma olasılığını azaltıyor. Kan basıncını düşürerek tansiyonu ve kan akışını iyileştiren greyfurtun ideal düzeyde tüketimi, adeta sağlığa sağlık katıyor.
Greyfurt tüketmenin vücut için sağladığı birçok fayda olmasına rağmen bazı kişilerin tüketmemesi gerekmektedir. Diş minesi erozyonu olan kişilerin greyfurt yememesi gerekmektedir. Reflü hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ve ilaç etkileşim riski olan kişiler tarafında da greyfurt tüketilmemelidir.
Greyfurtla beraber olumsuz etkiler yaratan ilaçlar arasında tansiyon, kanser ilaçları, kolesterol düşürücü statinler ve organ naklinden sonra bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlar yer alıyor. Greyfurtun içindeki furanokumarin adlı kimyasal madde ilaçları çözen enzimleri öldürüyor.
Greyfurt pek çoğumuzun ekşi tadı nedeniyle kaçmasına neden olan yarı tropik bir meyvedir. Aslında acı-tatlıdan ekşiye kadar farklı lezzette çeşitleri olan bir narenciyedir.
Her gün 1 adet greyfurt tüketin. Tok karnına ve öğün üzerine greyfurt yerseniz maksimum fayda sağlamış olursunuz. Öğlen veya akşam yemeğinde greyfurdu salatanızın içine doğrayıp tüketebileceğiniz gibi yemekten sonra meyve olarak da tüketebilirsiniz.
Greyfurtun en çok yenilme şekli kabuklarını soyarak tüketmektir. Kabukları soyulduktan sonra dilimlere ayrılır ve portakal gibi tüketilir. Tadı acımsı olduğu için üzerine şeker dökerek yiyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Greyfurt tarçınla birlikte ızgarada sotelenerek de tüketilebilir.
Kabuk, dokunuşta pürüzsüz hissedecek olsa da, bu küçük çukurlardan bir demetini her yerinde görebileceksiniz. Bu gamzeler, sağlıklı, olgun bir meyvenin iyi bir işaretidir. Aynı zamanda ağır hissettiren dolgun bir greyfurt seçin. Büyük ve meyve suyu dolu görünenleri arayın.
Beyaz ve kırmızı greyfurt arasındaki en büyük fark A vitamini içeriğindedir. Kırmızı greyfurt, bu konuda daha yüksek değerlere sahiptir. Livestrong'un haberine göre bir fincan kırmızı greyfurt günlük önerilen A vitamini alımınızın yüzde 50'sini sağlayabilir. Bu oran sarı greyfurtta daha düşüktür.
Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir.
Ülkemizde Akdeniz ikliminin olduğu kuşak boyunca yetiştirilen greyfurt; büyüklük, şekil, renk, kabuk kalınlığı, çekirdek içeriği ve tat bakımından büyük farklılıklar göstermektedir. Dünyada yetiştirilen yaklaşık 20 greyfurt çeşidi ekonomik öneme sahiptir.
Greyfurt potasyum bakımından çok zengin bir meyvedir. Bu yüzden böbrek yetmezliği ya da böbreklerde işlev kaybı gibi sorunu olan kimselerin greyfurt tüketimi tavsiye edilmemektedir.
Greyfurt Suyu Ne Zaman İçilmeli? Greyfurt suyunu tok karnına içmeye özen göstermelisiniz. Eğer aç karnına greyfurt suyu içerseniz, mide yanmasına neden olabilir. Günün herhangi bir diliminde 1 su bardağı kadar içerek faydalarını görebilirsiniz.
GREYFURT. Cinsel gücü artıran bir meyvedir.
Yüksek likopen ve C vitamini içeriğiyle bağışıklık güçlendiricidir. Ancak turunçgiller 1 yaşından önce bebeklere verilmemelidir. Greyfurt bebeklere 1 yaşından itibaren verilebilir.
Greyfurtun Tadının Acı Olmasının Sebepleri Ve İçindekiler
Greyfurt, diğer tüm turunçgiller gibi sitrik asit içeriyor. Acımsı ekşi bir tadı olan sitrik asit, aslında tüm turunçgillere bu karakteristik tadı veriyor.
Vücuda fazla potasyum alınması, süzensiz kalp çarpıntısı ve kalp atışlarına neden olabiliyor.
Greyfurtun içerisinde potasyum oldukça fazladır. Bu sebeple, potasyum içeriği fazla olan greyfurtun, böbrekleri çok iyi çalışmayan bireyler tarafından tüketilmesi sakıncalıdır. Çünkü böbrekler aşırı şekilde yüklenen potasyumu kandan atamadığı sürece böbreklerde bazı komplikasyonlara neden olmaktadır.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR, DAMAR TIKANIKLIĞINI ÖNLER
Kanı temizleyerek kalp krizi riskini azaltmaktadır.
2) C Vitaminli Meyveler. Portakal, limon, greyfurt, mandalina ve çilek gibi C vitamini açısından zengin meyveler; adetinizin daha rahat geçmesini sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri