Biyocoğrafya, bitki ve hayvan türlerinin dağılımını ve bu dağılımın nedenlerini inceleyen Fiziki coğrafyanın alt bilim dalıdır.
Biyocoğrafya, canlıların dünya üzerindeki dağılışlarını, dağılış nedenlerini ve bunların değişmelerini başka bir deyişle biyolojinin coğrafi görünümünü araştırır.
Bitki ve hayvan türlerinin dağılımı ile beraber bu dağılımı nedenlerini inceleyen bilim dalı biyocoğrafyadır. Dünyanın farklı bölgelerinde dağılımı gerçekleşmiş olan bitki ve hayvanlar için, bunun nedenlerini ve nasıl gerçekleştiğini araştırır.
Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt (14 Eylül 1769, Berlin – 6 Mayıs 1859, Berlin), Prusyalı doğabilimci ve kâşif. Prusyalı bakan, filozof ve dilbilimci Wilhelm von Humboldt'un küçük kardeşi. Humboldt'un botanik coğrafya üzerine yaptığı çalışmalar biyocoğrafya dalının temelini oluşturmuştur.
Biyocoğrafya Bölgeleri Uygulama Şeması
"biyocografyaBolgesi"detay tipi, kendine özgü flora ve fauna türleri ve endemizm durumuna sahip, iklimsel, topoğrafik vb.özellikleriyle birbirinden ayrılan bölgeleri temsil etmek için kullanılan,"Biyocoğrafya Bölgeleri" uygulama şemasının temel ve tek coğrafi nesnesidir.
İlgili 21 soru bulundu
Biyocoğrafya fiziki coğrafyanın alt bilim dalı olarak öne çıkmaktadır. Hayvan ve bitki türlerinin dünya üzerindeki dağılımını inceler ve bunun nedenlerini anlamaya çalışır. Özellikle çeşitlilik ve canlı türlerinin neslinin tükenmemesi adına büyük bir öneme sahiptir.
Türkiye'nin coğrafi bölgelere (Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu) göre ayrıldığını gösterir. Türkiye'nin doğal özelliklerini, dağlarını, vadilerini, platolarını, göllerini ve nehirlerini gösterir.
Matematik ve bölgesel coğrafya konularında çalışmalar yapmış olan Eratostenes, çalışmalarını “Geographica” adlı kitabında toplamış ve bu kitap adının, sonradan bilim dalının adı olması dolayısıyla da coğrafyanın isim babası olarak kabul edilmiştir ( Bergman ve diğ., 1993).
Humboldt 1794 yılında ailesi ile o dönem Schiller'in etkisinin var olduğu Almanya'nın Jena şehrine taşındığı zaman, Yeni Hümanizma'ya duyduğu yüksek saygıdan ve yaygın bilgisinden dolayı, çoktan Alman Klasik Dönemi'nin önemli temsilcilerinden biri olmuştur.
Humboldt, coğrafi olayları nedenleri ile açıklayan özellikle bu ilme çok büyük bir sentez fikri sokarak bunda büyük başarı sağlayan bir bilim adamıdır. Aynı za manda fiziki coğrafya ve Jeofizik'in temellerini atan ve modern coğrafyayı kuran o olmuştur.
Jeomorfoloji, hidrografya, klimatoloji, biyocoğrafya ve kartoğrafya fiziki coğrafya alt dallarını oluşturur.
Bu bağlamda biyolojinin incelediği alanlar şu şekilde sıralanmaktadır: Anatomi, Sitoloji, Histoloji, Fizyoloji, Biyokimya, Embriyoloji, Evrimsel Biyoloji, Taksonomi, Mikrobiyoloji, Genetik, Moleküler Biyoloji ve Ekolojidir.
11- Sistematik (Taksonomi): Canlıların köken benzerlikleri, akrabalık dereceleri gibi özelliklerine göre sınıflandırılmasını yapan biyoloji dalıdır.
Biyocoğrafya, bitki ve hayvan türlerinin dağılımını ve bu dağılımın nedenlerini inceleyen Fiziki coğrafyanın alt bilim dalıdır.
Biyolojik faktörler; bakteri, virüs, mantar, diğer mikroorganizmaları ve bunlarla ilişkili toksinleri kapsamaktadır ve canlı veya canlıların ürünü olan organizmalardır.
Fiziki coğrafya (aynı zamanda jeosistemler ve fizyografi olarak da bilinir) coğrafyanın büyük alanlarından biridir. Fiziki coğrafya; insan coğrafyasının alanı olan kültürel çevre aksine, atmosfer, hidrosfer, biyosfer ve jeosfer gibi doğal çevrelerin süreç ve değişimlerini inceleyen doğa bilimi dalıdır.
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
Prusyalı doğabilimci ve kaşif Alexander von Humboldt, Cosmos adlı eseriyle, dünyada her şeyin birbiriyle sürekli bir iletişim içinde olduğunu öne sürerek zamanının yüz yıl ötesine geçen bir isim… Mirası tek bir keşif değil -manyetik ekvatoru keşfetmiş, izoterm eğrilerini ve iklim kuşaklarını ortaya koymuş.
Humboldt, 1799 ile 1804 yılları arasında Güney Amerika, Meksika ve Küba'yı dolaşarak beş yıl geçirdi. Bu arada Humboldt, bitki örneklerini toplamaktan daha fazlasını yapmıştı; Merkür'ün Güneş önünden geçişine tanık oldu ve manyetik ekvatorun yerini keşfetti.
Strabon (Strabo) dünyanın ilk coğrafyacısı olarak bilinir. Strabon'un yazdığı Coğrafya (Geographika) kitabı sadece bir coğrafya kitabı olmayıp, aynı zamanda miladın başlarındaki eski çağ dünyası hakkında bilgi veren bir ansiklopedi, bir tarihi coğrafya veya coğrafyanın felsefesidir. Strabon (M.Ö.
Bugünkü modern coğrafyanın kurulmasında antik çağda yaşayan Herodotos (MÖ 484-426), Tales (MÖ 636-546), Aristo (MÖ 384-322), Eratosthenes (MÖ 276-194), Hipparkos (MÖ 180-127), Strabon (MÖ 58-MS 21) ve Batlamyus (MÖ 90-168) gibi bilim adamlarının emekleri vardır.
COĞRAFYADA, 1. Dağılış ilkesi 2. Bağlantı (ilişki) ilkesi 3. Karşılaştırma ilkesi 4. Nedensellik (sebep-sonuç ) ilkesi Olmak üzere 4 ilke önem taşır.
Bu çalışmanın sonucunda Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrilmiş olması, dağların Anadolu'nun iç kesimlerini kıyılardan ayırması, iklim, ulaşım ve bitki örtüsü gibi kriterler dikkate alınarak Türkiye'nin coğrafi bölgeleri belirlenmiştir.
Harita çizimi yapılırken çizilen bölgenin yer şekillerine göre renkler değişim göstermektedir. Ülke sınırları kırmızı renkte ve deniz, göl ve akarsu mavi renkte gösterilmektedir. Derinlik arttıkça mavinin renk tonu koyulaşmaktadır.
Kullanım amaçlarına göre haritalar; idari ve siyasi haritalar, beşeri ve ekonomik haritalar, fiziki haritalar, özel haritalar şeklinde sıralanmaktadır. Ölçeklerine göre haritalar; büyük ölçekli haritalar, orta ölçekli haritalar ve küçük ölçekli haritalar olarak sıralanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri