Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Türkiye'de avlanması yasak olan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Oklu Kirpi, Diyarbakır'ın Ergani ilçesi kırsalında görüntülendi. Bitki kökleri ve tomurcukları ile beslenen oklu kirpi, etinin şifalı olduğu gerekçesiyle zaman zaman insanlar tarafından da avlanıyor.
Kirpinin avlanması ve bilinçsizce tüketilme hem ekolojik dengenin bozulmasına, hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden kirpi etinin tüketilmesi, önerilmemektedir.
Kirpi etinin egzama, cüzzam, verem, sedef gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği yönünde rivayetleri esasında çok eskiye dayanmaktadır. Fakat söz konusu bu rivayetler, hurafe olarak görülür ve bilimsel bir kanıt niteliği bulunmamaktadır.
Kirpi Hanefi ve Hanbeliler'de mekruh, Şafii ve Malikiler'de helâl sayılmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Haşaratlar da yenmez: Haşarat, yani toprak içinde yuvası olan küçük hayvanlar, helal değildir. Fare, akrep, yılan çeşitleri, kertenkele, timsah, kene, semender, kurbağa, kaplumbağa, salyangoz, arı, sivrisinek, karasinek, köstebek, kirpi, tahtaku rusu, bit, pire gibi haşarat yenmez.
Kedi, köpek, kurt, ayı, fil, domuz, çakal, aslan, kaplan, maymun, vaşak, baykuş ve benzerleri, yenmesi haram olan hayvanlardır. Ön dişleri zayıf olup bunlarla herhangi bir şeyi parçalama imkânı bulunmayan kirpi ve tilki gibi hayvanların etlerinin yenmesi haram değildir.(Mustafa el-Hın, el-Fıkhü'l-Menhecî, 2/71.)
Afrika ve Akdeniz ülkelerinin yanı sıra Hindistan ve Nepal'de yaşayan Hint oklu kirpisi Türkiye'de en çok Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın ve İzmir'de görülür. Hint Oklu Kirpisinin Özellikleri Nedir?
Özellikler. Oklu kirpiler, memelilerin arasında en uzun dikenlere sahip olanlarıdır. Oklu kirpilerin postunda her türlü kılı bulmak mümkündür; yumuşak yün, sert kıllar, kısa dikenler, kalın, çok elastik, uzun, kıllar ve sert, uzun oklar. Bu okların bazıları 40 cm uzunluğa varır ve 7 mm kalınlığında olurlar.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Penguenler, balık, kalamar gibi deniz canlılarından beslendiği için, etinin balık aromasına benzediği düşünülmektedir. Ancak ülkelerin büyük bir çoğunluğunda, penguen eti satmak ve almak yasa dışıdır. Bu yüzden ithalatı ve ihracatı da yapılmamaktadır. Penguen yumurtası ise, uzun süre kaynatılsa bile yumuşak kalır.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Sırtları, omuzları ve boyunlarının arka kısmı sivri bir oka benzeyen içi boş dikenlerle kaplıdır. Bunları avcılarına karşı savunma amaçlı olarak kullanırlar ve hiçbir zaman fırlatmazlar.
Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir." NTV YouTube kanalına abone olabilirsiniz.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Oklukirpi uzun oklarıyla dikkat çeken, korkutucu görünen ama aslında kendi halinde yaşayan zararsız bir memeli türü.
Mürekkep Karıştırmaya Yarayan Gerçek Kirpi Dikenini Perdah İçinde kullanabilirisiniz.. Kirpi Oku, Kirpi Dikeni olarak da bilinir. Dayanıklı ve su geçirmez olduğu için hattatların mürekkep karıştırmak için tercih ettikleri bir malzemedir.
Kirpiler toprak solucanı, kuş yumurtası, kulağakaçan, salyangoz gibi böcek türlerini yerler. Özellikle arı kovanlarını istila etmekle meşhur kirpiler, arıları yemekten de büyük keyif duyarlar. Ev ortamında ise kedi ve köpek maması sebze, meyve, haşlanmış yumurta ve yağsız tavuk yiyebilirler.
Oklu kirpiyi öldürenlere 19 bin lira ceza.
Kayseri'de Aladağlar Milli Parkı'nda koruma altında olan oklu kirpi fotoğraflandı.
Kirpilerin sokaklarda görülmesinin nedeni olarak kentsel dönüşümle artan inşaatların çıkardığı gürültü ve yaptıkları titreşim olduğunu belirten Arslan "Kirpiler, hızlı yapılaşma, inşaatların yarattığı titreşimler nedeniyle yeni yaşam alanı arayışına girdi. Kirpiler adapte olmakta zorlanan canlılardır.
Çünkü tarih boyunca mezhepler arasında bu tür konularda ihtilaflar olmuştur ve bu ihtilaflar Ehlisünnetin dört mezhebi arasında da fazlasıyla yer almıştır. Örneğin; Şafî ve Malikîlerde kirpi ve kertenkele yenir, Hanefî ve Hanbelîlerde yenmez.
Kırlangıç, hüdhüd (ibik kuşu), yarasa, baykuş, papağan, tavus kuşu, saksağan [penguen] helâldir. Bunlar Şâfiî'de helâl değildir. Leş kargası yenmez. Ekin kargası ve kara karga Hanefî ve Mâlikî'de helâldir.
Hanefi Mezhebine baktığımız zaman Martı kuşunun eti yenmez. Bu kuş türü Hanefilere göre eti yenmeyen kuş türleri arasında yer almaktadır. Bunun nedeni ise Martı etinin yenmesini haram olarak görmekten gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri